Финалът на Европейското първенство по футбол: Италия или Англия ще е новият властелин на Европа?


Финалът на Европейското първенство по футбол: Италия или Англия ще е новият властелин на Европа?
Снимка: Getty Images

6207 0

Дългоочакваният момент настъпи! Европа ще има своя нов завоевател, тъй като е време за едно от най-големите спортни събития за годината - финалът на Европейското първенство по футбол. Предстои да разберем дали Италия ще грабне отличието за втори път в историята си, или трофеят "ще си отиде вкъщи" за първи път и Англия ще го спечели.

КОГА Е ФИНАЛЪТ НА ЕВРО 2020 МЕЖДУ АНГЛИЯ И ИТАЛИЯ?

Двубоят е днес, неделя, 11 юли, като ще се проведе на "Уембли" в Лондон, което ще е сериозно предимство за "трите лъва", тъй като ще играят пред собствена публика, зажадняла не по-малко за успеха. Мачът ще започне в 22:00 часа българско време, като ще можете да го следите НА ЖИВО в SportLive.bg.

НОВИНИ ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Големият сблъсък е поверен за ръководене на 48-годишния нидерландец Бьорн Кайперс. Трябва да се отбележи, че символичен домакин на срещата ще е Италия, въпреки че двубоят е в Лондон.

Роберто Манчини ще може да разчита на всичките си футболисти, с изключение на левия краен бранител Леонардо Спинацола, който се контузи тежко в четвъртфинала срещу Белгия. Гарет Саутгейт пък няма проблем с контузени или наказани играчи и ще заложи на всичко най-добро, с което разполага.

Все пак една от звездите на "трите лъва" ще е под въпрос. Става въпрос за Фил Фодън, който пропусна вчерашната тренировка на отбора, тъй като има лека травма и треньорският щаб е решил да не го натоварва (вижте подробности).

Италия ще излезе в схема 4-3-3, с каквато играе на целия турнир, като съставът изглежда ясен и едва ли Манчини ще прави промени в сравнение с тези, които пусна срещу Испания. Отсъствието на представилия се великолепно на Евро 2020 Спинацола вероятно ще наложи отново пускането на Емерсон сред титулярите.

Саутгейт ще има далеч по-голяма главоблъсканица в сравнение със своя колега, но сякаш при него въпросителните остават предимно за нападението на тима. Изглежда малко вероятно да рискува и отново да излезе със схема с 3-ма централни защитници.

ФОРМАТА НА ДВАТА ОТБОРА

Каквото и да се каже за формата на Италия, то ще бъде малко. Роберто Манчини и компания са в серия от цели... 33 поредни мача без поражение. Последното такова за тима дойде на 10 септември 2018 година от Португалия в Лигата на нациите. На Евро 2020 пък "Скуадра адзура" мина категорично през груповата фаза с 3 успеха и голова разлика 7:0.

В елиминациите страната се справи последователно с Австрия (2:1 след продължения), Белгия (2:1) и Испания (1:1 и дузпи), като демонстрира, че е развила играта си до начин, при който може да играе и доминиращо и атакуващо, но и отлично бранейки се в моментите, които го налагат.

Формата на Англия също не е за подценяване, като "трите лъва" не са губили в 12 поредни двубоя. Те играят сравнително пестеливо и вкарват толкова, колкото ситуацията го налага. До полуфинала с Дания не бяха допускали попадение в своята врата, но и след групите вкарали едва 2 гола.

При елиминациите отборът се справи с Германия (2:0) и Украйна (4:0), преди да дойде споменатият момент и мачът с Дания. Там се стигна до продължения след 1:1 в редовното време, а в тях Рахийм Стърлинг изпроси доста спорна дузпа, която все пак бе оставена от ВАР и впоследствие реализирана от Хари Кейн.

ПОТЕНЦИАЛНИ СТАРТОВИ 11

Италия: Донарума, Емерсон, Киелини, Бонучи, Ди Лоренцо, Верати, Жоржиньо, Барела, Инсинье, Киеза, Имобиле

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Райс, Филипс, Маунт, Стърлинг, Сака, Кейн

ИТАЛИЯ СРЕЩУ АНГЛИЯ: ИГРАЧИ НА ФОКУС

Въпреки че в последно време головете за Англия идват от Хари Кейн, безспорно на фокус трябва да е и Рахйим Стърлинг, който според мнозина е най-добре представящият се играч на "трите лъва" на Евро 2020. Двамата ще са най-голяма заплаха, като Кейн намери головете си в най-правилния момент и вече има 4 в елиминациите, както и за целия турнир.

За Италия Лоренцо Инсинье вкара победния гол срещу Белгия, а при последната среща между страната и Англия, осигури успеха за тима си на "Уембли" чрез попадение. Трябва да се отбележи обаче и ролята Федерико Киеза, който не започна турнира като титуляр, но демонстрира великолепна форма и вкара два важни гола във важни моменти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички