Мегаскандал в Испания: Барселона и Реал Мадрид ще трябва да връщат данъци за милиони


Мегаскандал в Испания: Барселона и Реал Мадрид ще трябва да връщат данъци за милиони
Снимка: Getty Images/Guliver

2279 0

Испанските колоси Барселона и Реал Мадрид се забъркаха в пореден финансов скандал, след като Съдът на Европейския съюз отсъди, че двата клуба ще трябва да върнат държавна помощ, от която са се облагодетелствали в продължение на 26 години - от 1990 до 2016 година. Двата клуба ще трябва да върнат до 5 милиона евро като част от борбата на ЕС срещу укриването на данъци.

Освен Барса и Реал, още два испански тима са се облагодетелствали от данъчната схема: Атлетик Билбао и Осасуна. Четирите клуба първоначално оспорваха решенията на Съда, но в крайна сметка решението остава непроменено, а испанските тимове ще трябва да възстановят държавни помощи, които са получавали нелегално през годините. 

От 1990 година насам четирите клуба са плащали данъци по схема, различна от тази за останалите тимове в Испания. Барселона, Реал Мадрид, Атлетик Билбао и Осасуна са плащали само 25%, тъй като са се представяли като юридически лица с нестопанска цел. Останалите клубове са се водили като спортни акционерни дружества, а като такива е трябвало да плащат 30% - или с 5% повече от другите 4 клуба.

Така в продължение на 26 години 4-те тима са плащали с 5% по-ниски данъци от останалите отбори, докато през 2016-а данъчните схеми не се изравняват и вече не е от значение дали си неправителствена организация, или акционерно дружество. 

В началото на годината Барселона публикува годишния си отчет, от който стана ясно, че клубът има дългове за милиарди (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички