Как Бартомеу разруши Барселона за 5 години


Как Бартомеу разруши Барселона за 5 години
Снимка: Guliver/GettyImages

9549 0

В свой материал днес испанското издание Marca прави любопитна рестроспекция на изминалите 5 години от управлението на Хосеп Мария Бартомеу в клуба. Изданието припомня ключовите събития, довели до краха на клуба във финансово и игрово отношение.

"5 юни 2015 г. беше огромен ден за Барселона, когато те спечелиха Шампионската лига под ръководството на Луис Енрике, за да завършат зашеметяващ сезон, в който спечелиха титлата в Ла Лига и Копа дел Рей. Изминаха повече от пет години от този незабравим момент за феновете на Барселона и клубът премина от удобно седене на трона на европейския футбол до изправяне пред огромна финансова и спортна криза.

В епицентъра на всичко е бившият президент на клуба, Хосеп Бартомеу, който бе арестуван в понеделник сутринта заради предполагаемата му връзка с "Барсагейт" скандала от миналия февруари. Бартомеу беше избран за президент на Барселона няколко дни след като каталунският тим вдигна трофея в Шампионската лига и оттогава отборът не успя да достигне такива върхове отново. Преди изборите, предишният екип, начело със самия Бартомеу на кормилото, беше сключил спонсорски договор с Qatar Airways.

Насърчен от успеха в Шампионската лига, Бартомеу беше готов да предоговори споразумението с намерението да постигне още по-добра сделка. Въпреки това не беше постигнато споразумение и партньорството на Барселона с Катар престана да съществува. Междувременно на спортно ниво "Блауграна" похарчи няколко милиона евро за подписване на играчи като Арда Туран, Алейш Видал, Лука Дин, Пако Алкасер, Андре Гомес и Самуел Умтити, никой от които не успя да се открои.

В същото време Бартомеу предложи нови сделки с големи пари на играчи като Жорди Алба, Серджо Бускетс, Жерар Пике и Луис Суарес. В резултат на това Барселона се превърна в клуба с най-висок размер на заплатите в европейския футбол и това оказа своето влияние по време на пандемията от COVID-19. Барселона спечели голяма сума от трансфера на Неймар през 2017г., но отново не успя да инвестира правилно, подписвайки с Усман Дембеле и Фелипе Коутиньо, никой от които не успя да запълни празнотата оставена от бразилеца.

Междувременно, Реал Мадрид спечели три поредни трофея в Шампионската лига, а Барселона беше изправена пред катастрофални елиминации от страна на Рома и Ливърпул. Една година след като стана президент на Барселона, Бартомеу видя, че клубът се признава за виновен за две престъпления срещу данъчната агенция от подписването на Неймар. И двамата бивши президенти на Барселона Сандро Розел и Бартомеу бяха доказани, че не са виновни, но имиджът на клуба беше сериозно нарушен.

Списъкът на враговете на Бартомеу нарастна, докато Барселона играеше срещу Лас Палмас при затворени врати в деня на каталунския референдум. Последният скандал, в който е замесен, е този на "Барсагейт", където е обвинен, че е наел ПР компания, за да навреди на репутацията на някои хора в клуба.

Преди да напусне Барселона, той също беше успял да влоши отношенията си с няколко играчи, включително Лионел Меси. Тогава аржентинецът критикува Бартомеу в интервю за Goal.com, като се оплака, че бившият президент на Барселона го е лъгал многократно. Миналото лято Меси поиска да напусне клуба, но все още не е постигнал договорка, а договорът му изтича след края на сезона."

А как се стигна до ареста на бившия шеф в Барселона, четете ТУК

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички