Реал Мадрид би Барселона и дава глътка въздух на Зидан, Куман тръгна със загуба в дербитата от Ел Класико


Реал Мадрид би Барселона и дава глътка въздух на Зидан, Куман тръгна със загуба в дербитата от Ел Класико
Снимка: Getty Images/Gulliver

6710 0

Реал Мадрид спечели с 3:1 като гост на Барселона в дългоочакваното Ел Класико от Ла Лига. По този начин "кралския клуб" се съвзе по най-добрия възможен начин след двете шокиращи загуби в рамките на седмица - от Кадис и от Шахтьор Донецк.

Така футболистите на Зинедин Зидан се качиха на 1-вото място във временното класиране, като събра 13 точки от 6 мача. Барселона остава на 10-а позиция със 7 пункта, но и с мач по-малко.

За двата тима предстоят изпитания от груповата фаза на Шампионска лига. Играчите на Роналд Куман ще играят срещу Ювентус в сряда (28 октомври), докато Реал гостува на Борусия Мьонхенгладбах във вторник (27 октомври).

Двубоят днес започна много вихрено, като в 9-ата минута резултатът вече бе 1:1. Първо Валверде изведе напред гостите след страхотен пас на Бензема и мощен удар отблизо, но съвсем малко по-късно младият Фати изравни след задължаващ пас от страна на Жорди Алба.

През втората част "кралския клуб" вкара още два гола, като повратният момент бе около 60-ата минута. Капитанът Серхио Рамос бе сериозно задържан от Ленгле в наказателното поле. Първоначално съдията подмина, но след това разгледа ситуацията след сигнал от ВАР. Дузпа бе отсъдена, а Рамос се нагърби с изпълнението и не сбърка, въпреки че Нето бе близо до топката. В края на двубоя появилият се като резерва Лука Модрич също се разписа след чудесен контрол и красив завършващ удар с външен фалц, който реши категорично спора в това издание на Ел Класико.

СЪСТАВИ

Барселона: Нето, Дест, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс, Де Йонг, Коутиньо, Педри, Фати, Меси

Реал Мадрид: Куртоа, Начо, Рамос, Варан, Менди, Каземиро, Кроос, Валверде, Асенсио, Винисиус, Бензема

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна на същите високи обороти, а атаките заваляха и в двете посоки още в първите минути. Тези на Барселона обаче изглеждаха по-опасни. Фати не бе толкова далеч до втори гол след хубав изстрел от малък ъгъл, но той излезе в аут. Меси демонстрира леко раздразнение от факта, че младокът не го потърси с подаване, а стреля.

Само минути по-късно Коутиньо бе агонизиращо близо до това да осъществи пълния обрат в полза на неговия тим. Дест комбинира добре с Фати, който центрира страхотно към непокрития Коутиньо. Бразилецът обаче стреля с глава встрани от вратата, въпреки че бе от близка дистанция.

15-ина минути след началото на второто полувреме се стигна до изключително спорна ситуация. Рамос бе сериозно задържан от Ленгле в наказателното поле на Барселона, като ясно се видя изпъната фланелка на Рамос. Дузпа бе отсъдена след преглед с ВАР. Именно Рамос се нае с изпълнението и в 63-ата минута резултатът стана 1:2 за Реал.

В 70-ата минута топката се озова в Коутиньо току пред вратарското поле на Куртоа, но ударът на бразилеца бе блокиран. Секунди по-късно каталунците имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Варан. Рамос опита да изчисти и топката се удари в лакътя на Варан, което нямаше как да бъде отсъдено като дузпа.

В 79-ата минута Винисиус фаулира глупаво Бускетс на границата на наказателното поле. Пряк свободният удар бе позициониран на добро място за левия крак на Лионел Меси - на около 25 метра от голлинията. Аржентинецът обаче стреля в стената.

7 минути по-късно Тони Кроос можеше да сложи точка на спора. Той получи страхотно подаване от Лукас Васкес отдясно и стреля в движение, но Нето се намеси добре. Топката все пак се върна в Кроос, който отново стреля, но стражът отрази още по-добре. Само секунди по-късно Нето отново сътвори вълшебно спасяване, този път с крак и запази шансовете на своя тим.

90' - 1:3! Появилият се като резерва Лука Модрич се развихри с топка в крака в наказателното поле на Барселона и накрая завърши с красив външен фалц, за да подсигури победата за своя тим.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

5' - 0:1! След само 5 минути игра Реал Мадрид излезе напред в резултата. Бензема получи подаване от Начо, напредна и изведе по прекрасен начин Феде Валверде. Уругваецът не остави шансове на Нето с мощен удар от непосредствена дистанция. 

Само секунди по-късно Винисиус получи пас от Бензема и бе на удобна позиция, но стреля неточно от зоната на точката за изпълнение на дузпа. В 9-ата минута резултатът стана 1:1. Жорди Алба проби страхотно отляво и подаде успоредно към Фати, който не сбърка отблизо.

Около 20-ата минута Меси опита два самостоятелни пробива. При първия аржентинеца се строполи на тревата, но имаше твърде лек контакт и не бе отсъдено нарушение. При втория Каземиро се опита да го събори с влизане отзад (за което по-късно получи жълт картон), но Меси продължи и дори успя да стреля от границата на наказателното поле, но нямаше проблеми за Куртоа.

В 23-ата минута след изпълнен ъглов удар се стигна до меле в наказателното поле на Барселона и Нето се озова на земята, но нямаше кой да насочи топката във вратата му. Стигна се до корнер, но след него Барселона организира мълниеносна контраатака. Фати подаде технично към Меси в наказателното поле, той се справи със защитник в бяло и стреля отблизо, но Куртоа демонстрира невероятен рефлекс. Само секунди по-късно пък Бензема бе изведен чудесно от Кроос и остана сам срещу Нето, но и вратарят на домакините се прояви в добра светлина.

До края на полувремето оборотите леко понамаляха. Повече чисти положения не се откриха пред нито един от двата тима, но въпреки това темпото продължи да бъде на ниво, което отговаря на големите очаквания. Изненадващо или не, но през първата част "кралския клуб" бе тимът, който притежаваше топката повече. В последните минути от частта Начо бе принудително заменен от Лукас Васкес.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

И двата отбора не се намират в най-доброто си състояние, но когато стане въпрос за това дерби, важи футболното клише, че формата няма толкова голямо значение. Историческото съперничество, за съжаление, ще се проведе без публика по трибуните, а по този начин домакинското предимство за Барселона е сведено до минимум.

Наставникът на каталунците Роналд Куман дебютира начело на тима в голямото съперничество (вижте как се справяха предишни треньори на Барса в първия си мач срещу Реал) и за него ще бъде много важно да го стартира с победа. След доброто начало каталунците пропуснаха да вземат 3-те точки в последните си две срещи от Ла Лига, като завършиха наравно със Севиля и загубиха от Хетафе. Преди дни пък се изправиха срещу Ференцварош в Шампионска лига и надделяха с 5:1.

За пореден път Роналд Куман ще реди състава си без да използва един от най-ключовите си футболисти - вратарят Марк-Андре тер Щеген, който се възстановява от контузия и не е играл от злополучния мач срещу Байерн Мюнхен, загубен с 2:8 на 14 август. Разбира се, най-важният човек - този, на когото ще се разчита най-много, както винаги - Лионел Меси, отново ще е на терена. Меси обаче търси първи гол срещу Реал от 900 дни насам.

Реал Мадрид  така и не може да намери шампионската си форма и от началото на сезона се представя много колебливо. Важи най-вече и за последните мачове, където "кралския клуб" допусна шокиращи и малко очаквани поражения. Тимът загуби последователно от новака в елита на Испания Кадис (с 0:1), а само дни по-късно допусна поражение и от Шахтьор Донецк, който бе без голяма част от основните си футболисти, като украинците спечелиха с 3:2.

Това представяне и последните резултати дори накараха медиите в Испания сериозно да спекулират с евентуална раздяла между Реал и Зидан. Както самият той заяви обаче - една победа срещу Барселона тотално ще обърне всичко и това е най-добрият възможен мач, за да се случи промяната.

Французинът няма да може да използва Дани Карвахал и Еден Азар, но добри новини за него са завръщането на капитана Серхио Рамос, който попадна в групата и по всяка вероятност ще стартира като титуляр. Ето и възможните стартови състави на Барселона и Реал Мадрид за дербито.

А кои са най-съкрушителните загуби до този момент в историята на Ел Класико?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички