Коутиньо - момчето със сбърканата мечта и вълшебните крака


Коутиньо - момчето със сбърканата мечта и вълшебните крака
Снимка: Getty Images/Guliver

4457 0

На митичния стадион "Камп ноу" се вдига шум. Шумът не е само в Каталуня, той е и в Ливърпул, в Мадрид, в Лондон и по целия свят. Събитието, за което всички говорят, е трансферът на Филипе Коутиньо от Ливърпул в Барселона.

За някои фенове на Ливърпул Филипе Коутиньо отиде в Барселона, защото не обича достатъчно клуба им и си гледа интереса. За някои футболни специалисти Коутиньо отиде в Барселона, за да замени Неймар или Андрес Иниеста. Самият Коутиньо твърди, че просто си е сбъднал мечтата. Дали? Но истината е една: Той дойде в Барселона да носи и да получава радост, какъвто е смисълът на футбола.

Да се върнем на мечтата, с която дума бразилецът обяснява цялата шумотевица, скандали между двата клуба, разочарованието на съотборниците си на "Анфийлд", на феновете, на треньора.... И невероятните 160 милиона евро, платени за него. Преди десетина години вестник "Марка" интервюира миналото на Барселона - Неймар, и бъдещето на клуба - Коутиньо. Задава им стандартен въпрос: В кой клуб мечтаят да играят? И двамата отговарят: Реал Мадрид. Коутиньо добавя: "Това е най-добрият отбор в света".

Дотук с каталунската мечта. На феновете им остава да вярват, че с времето полузащитникът е поузрял и наистина е открил къде иска да играе. И това място не е "Сантяго Бернабеу".

След мечтата идва другият решаващ компонент за осъществяването на този трансфер: Трофеите. В Ливърпул Коутиньо често даваше максимума, показваше най-доброто, на което е способен, но до отборен трофей така и не стигна. А всеки футболист, който си е поставил големи цели, притежава завидни качества и има оферта от клуб, който често е на върха, би казал "да" на този клуб.

Още повече че в Каталуня е топло, има нападатели, там е Меси, а и първата титла вече е наполовина спечелена - пролетта Коу може да стане шампион на Испания. Като минимум.

Да погледнем с какво се отличава Коутиньо и с какво е заслужил да бъде платена толкова голяма сума за него. Да обясним и защо е известен като "Малкия магьосник".

Едно от основните му качества е да открива свободни пространства. Има уникален голмайсторски нюх и предпочита да бележи по трудния начин - повечето от попаденията му идват след солова акция и от позиция извън наказателното поле. Притежава уникална техника, скорост, умел е в изпълнението на дузпи - почти никога не бърка от бялата точка. Той е един от малкото играчи, които при необходимост могат да играят отлично не само като нападатели, но и като крило - дясно или ляво.

До деня на напускането си на "Анфийлд" 25-годишният Филипе е първи голмайстор в историята на Висшата лига сред футболистите с бразилски паспорт.

Дали това е достатъчно? Не и за Коутиньо.

"Винаги се старая да се усъвършенствам и винаги съм казвал, че с всеки мач се опитвам да стана по-добър и по-добър. Поглеждайки назад, мисля, че съм можел да се представя по-добре. Постоянно искам повече и повече от себе си. Така съм устроен", признава той.

"Коутиньо е най-добрият бразилски играч след Неймар, казва за него сънародникът му Жуниньо. Новата звезда на Барселона счупи неговия рекорд като най-резултатния бразилец във Висшата лига. - Той си е заслужил всичко постигнато, защото работи много за това".

А кой беше Коутиньо, преди да заблести в Ливърпул? Какво е постигнал и какво не знаем за него?

Цялото му име е Филипе Коутиньо Корея.

Има двама по-големи братя, които са професионални юристи. Двамата батковци имат традиция, която следват от деца - след всеки мач анализират и оценяват играта на Филипе.

Баща му е бил архитект, майката - домакиня.

Занимава се с футбол от съвсем малък - започва на бетона в родната фавела. Родителите му обаче го подкрепяли и помогнали за кариерата му. Те записвали на видео уменията му и раздавали записите на местните скаути.

Футболното си образование бразилчето получава в знаменитата местна академия на Вашко да Гама. Още тогава той поразявал треньорите си с визията си върху играта и прекрасния дрибъл. Нисичкият му ръст (171 см.) и теглото от 63 кг. не отблъскват кандидатите за него и на 18-годишна възраст Филипе отпътува за Европа.

През 2011 г. той блести и за националния отбор - на Мондиала до 20 години в Колумбия Коутиньо участва във всички мачове на Бразилия, която печели турнира. На финала "Селесао" побеждава Португалия. В груповата фаза нашият герой вкарва 3 гола - дузпа срещу Австрия и дубъл срещу Панама.

Най-яркото си представяне за националния отбор прави през 2016 г., когато в турнира за Копа Америка вкарва 3 гола на Хаити.

На Филипе му върви да работи с млади треньори - докато е под наем в Еспаньол работи с 40-годишния Маурисио Почетино. В Интер работи с 37-годишния Андреа Страмачони, а когато идва в Ливърпул, треньор е прясно навършилият 40 г. Брендън Роджърс.

Коутиньо бе петият бразилец в историята на Ливърпул. Преди него за мърсисайдци играха Фабио Аурелио, Диего Кавалиери, Дони и Лукас Лейва.

Бразилецът води интензивен живот с мрежата. Имаше собствен сайт, акаунтите му в Туитър и Инстаграм са следвани от милиони фенове. Има и личен профил в Ютуб.

Коутиньо е фен на татуировките - на ръката си има няколко, като повечето символизират признателността му към семейството му. На тялото си футболистът има надписи "любов" и "Щастливец". На лявата му предмишница има лъв, футболна топка, орнамент и звезди. На корема му грее портрет на Мики Маус.

Идолът на Коутиньо е сънародникът му Роналдиньо. Донякъде стиловете на двамата са сходни, може би, неслучайно.

Феновете на Ливърпул помнят много блестящи изяви на "Малкия вълшебник", но най-незабравими за тях ще останат голът му срещу Сити на "Анфийлд", този на Манчестър Юнайтед в Лига Европа и попадението във вратата на Челси на "Стамфорд Бридж".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички