Сблъсък на две различни футболни философии на финала в Лига Европа


Сблъсък на две различни футболни философии на финала в Лига Европа
Снимка: Getty Images

2252 0

Отборите на Айнтрахт Франкфурт и Глазгоу Рейнджърс ще се срещнат днес (18.05) на финала за втория по сила европейски турнир - Лига Европа. Двата тима напълно заслужиха участието си в решаващата фаза на надпреварата, показвайки постоянство, воля, дух и разбира се, желание за победа.

На "Рамон Санчес Писхуан" ще излязат два състава, които проповядват различни начини на игра, стилове които им помогнаха много по европейските терени през настоящата кампания. Треньорът на Айнтрахт - Оливер Глазнер, както и този на Рейнджърс Джовани ван Бронкхорст изглежда са намерили точната формула за успеха.

Как играе съставът на Рейнджърс?

Джовани ван Бронкхорст, още от времето си прекарано като треньор в Ротердам и китайския Гуанджоу, стана известен с това, че зорко изследва опонентите си и доста рядко залага на една и съща формация в два поредни мача. 

На шотландския отбор му се наложи да претърпи треньорска смяна в края на месец ноември 2021 година. Ван Бронкхорст наследи Стивън Джерард на поста и реши да действа плавно, без да променя рязко игровите планове. В първите сблъсъци начело на тима нидерландецът залагаше на стила изграден от Джерард - атакуващ футбол, гарниран с владение на топката, но лека-полека започна да се наблюдава нещо ново.

С напредване на времето нидерландският специалист започна да залага на схеми включващи наличието на опорни халфове. С любимото си 4-3-3 Бронкхорст стабилизира защитата на тима, като драстично намали включванията на своите бекове напред. В предни позиции той разчита на бързите си и технични футболисти да бъдат смъртоносни на контраатаки, но когато се налага да задържат топката и търпеливо да градят всяка една атака.

Дисциплината в играта на Айнтрахт Франкфурт

Оливер Глазнер също води състава за първа година, подобно на своя колега Ван Бронкхорст. Австрийският специалист обаче залага на стил, в който няма много място за креативност и зрелищни отигравания, а цари дисциплина.

В играта на Айнтрахт много често атаките преминават през всеки един играч на терена. Доста често мениджърът променя своята схема от 3-4-1-2, в която практикува задържане на топката, на 3-4-2-1, когато ще контраатакува.

Глазнер обича да се възползва максимално от своите крила и уингбекове, които бързо да изнесат топката в предни позиции, където окупират противниковата половина и се възползват от празнината в полупространствата на терена. 

Във фаза защита обаче нещата не стоят толкова добре. Тепърва предстои Глазнер да заздрави своята отбрана, която страда много заради офанзивните функции на уингбековете.  

Дали Рейнджърс ще се поздрави с още един трофей в Европа след триумфа в КНК през 1972, или Айнтрахт ще зарадва своите привърженици отново след успеха за Купата на Уефа през 1980? Броени часове ни делят от това да разберем отговора на този въпрос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички