Обрати, драма и емоции: Пътят на Глазгоу Рейнджърс до финала в Лига Европа


Обрати, драма и емоции: Пътят на Глазгоу Рейнджърс до финала в Лига Европа
Снимка: Getty Images

2608 0

Отборът на Глазгоу Рейнджърс зарадва своите фенове, класирайки се на финал във втория по сила европейски турнир, а именно Лига Европа.

Шотландският гранд трябваше бързо да забрави за треньорската си смяна през ноември и да премине през много, за да се добере дотук. Изглежда обаче наставникът на отбора Джовани ван Бронкхорст е намерил правилната формула, за да изведе своя тим до решаващата фаза на турнира.

ПЪТЯТ ДО ФИНАЛА

Приключението в Европа за Рейнджърс този сезон започна още в третия квалификационен кръг на Шампионска лига. Там шотландците срещнаха амбициозния състав на Малмьо, който с общ резултат от 4:2 ги надви и прати в плейофния рунд за влизане в Лига Европа.

Там ги чакаше арменският Алашкерт, който показа в първата среща между двата тима, че няма да се даде току-така. На "Айброкс" в Шотландия домакините трябваше да изстрадат победа с минималното 1:0 и то с човек по-малко. След седмица на реванша в Ереван успяха да удържат своя съперник и след 0:0 да влязат в групите на Лига Европа.

В груповата фаза на турнира на Рейнджърс му се наложи да потрепери в последния мач, но в крайна сметка успя да завърши втори в група с Олимпик Лион, Спарта Прага и датския Брьондби.

Жребият отреди на баража за продължаване към осминафиналите Рейнджърс да се изправи срещу германския гранд Борусия Дортмунд. Шотландците поднесоха изненадата в първия мач, побеждавайки с 4:2 като гост в Германия, след това 2 попадения на Джеймс Тавернье у дома успяха да затвърдят доминацията на Рейнджърс и с общ резултат 6:4 тимът се продължи напред.

 

 

 

 

На осминафинала следващият опонент бе Цървена звезда. Безапелационна победа с 3:0 у дома, а след това загуба с 1:2 в Сърбия, но с общ резултат от 4:2 Рейнджърс направи така, че приказката им да не свърши.

Четвъртфиналната фаза бе изпълнена с много драма. Спортинг Брага се опита да секне ентусиазма на Рейнджърс, побеждавайки с 1:0 у дома, но предстоеше една магична вечер на "Айброкс". Джеймс Тавернье вкара две попадения преди почивката, но във втората част Брага се върна в мача и така се стигна до продължения. Кемар Руф бе точен в 101', с което сложи точка на спора и прати своя тим на полуфиналите след общ резултат 3:2.

В полуфиналите мнозина отписаха Рейнджърс, там тимът щеше да се изправи срещу още един германски гигант РБ Лайпциг. Първата среща отново бе загубена с 0:1. Това което се случи на реванша в Глазгоу определено ще се помни дълго от привържениците на тима. Рейнджърс отново поведе с 2:0 у дома, но с гол в 71' на Лайпциг общия резултат бе изравнен. Джон Лундстрам обаче се превърна в герой за шотландците, отбелязвайки в последните минути на мача. Така той повиши аванса на 3:2 в общия резултат за своите и ги прати на решаващия мач за трофея.

 

 

 

 

На финала в сряда (18.05) Рейнджърс ще срещне трети германски тим по пътя си към вдигането на трофея. Това ще бъде съставът на Айнтрахт Франкфурт, който мечтае за европейско отличие. Очертава се битката в Севиля на "Рамон Санчес Писхуан" да бъде доста интригуваща.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ето кои държави ще "намажат" след изключването на Русия от Европейския футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички