Моуриньо си намери майстора - хегемонията на Севиля в Лига Европа продължава след 147 минути и дузпи (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ )


Моуриньо си намери майстора - хегемонията на Севиля в Лига Европа продължава след 147 минути и дузпи (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ )
Снимка: GettyImages

6768 0

Рома на Жозе Моуриньо не успя да сложи край на хегемонията на Севиля в Лига Европа, след като андалусийците драматично спечелиха за 7-ми път надпреварата!

Възпитаниците на Хосе Луис Мендилибар се наложиха над "вълците" след изпълнението на дузпи (4:1), тъй като в редовното време двубоят завърши 1:1 след попаденията на Дибала в 35-тата минута и автогола на Манчини 20 минути по-късно. В рамките на общо 147 минути с давани продължения на полувремената и допълнителните две части от по 15 минути се стигна до "рулетката" при наказателните удари. 

В нея с пропуски се отчетоха големият грешник за "римляните" - Манчини и изпитващият сериозни физически проблеми в края на срещата - Ибанес, за резултат 1:4 при дузпите след попаденията от бялата точка на Окампос, Ламела, Ракитич и Монтиел, който се разписа и по време на финала между Франция и Аржентина на Мондиал 2022. 

Така Севиля няма загубен финал във втората по сила европейска клубна надревара, докато португалският наставник загуби първи такъв в рамките на общо 5 във всички турнири по време на славната си кариера. За последно той бе извел "вълците" до триумф в Лига на конференциите през изминалата кампания. 

По време на редовното време се стигна до няколко спорни ситуации, които бяха решени със съдийски намеси, първата от която в 30-тата минута, когато Гудел изчисти топка, за която едновременно Ейбрахам опита да играе с глава. Тогава англичанинът се строполи на терена, но ВАР съдиите бяха категорични, че няма причина да бъде отсъдена такава. 

Между 75-тата и 81-вата минута ВАР бе главно действащо лице, като с втората си намеса остави сериозни въпросителни. Първоначално Ибанес събори Окампос в наказателното поле и Антъни Тейлър наду свирката, но след преглед на повторението бе категоричен, че първоначално бранителя е играл с топката.

След 6 минути топката срещна лявата ръка на Фернандо в наказателното поле, но Тейлър дори не реши лично да разгледа ситуацията на повторение. Той се довери на ВАР, който прецени, че ситуацията не е достатъчна за отсъждането на дузпа, макар и ръката да не бе прилепена за тялото.

Вижте галерия от финала Севиля - Рома!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 11-тата минута се откри първата по-чиста ситуация пред една от двете врати. Тя дойде след опит отдясно на Дибала, който бе избит, но кълбото се озова в Спинацола. Италианският национал стреля с десния крак, но опитът в центъра на вратата се оказа лесен за Буну.

По време на първия четвърт час кълбото бе през 58% от времето на разположение за испанския гранд, който обаче така и не успя да създаде голово положение.

Около 30-тата минута се стигна до преглед на ВАР арбитрите за потенциална дузпа, след като Гудел изчисти топка, за която едновременно Ейбрахам опита да играе с глава. 

Така англичанинът се строполи на терена, но съдиите "от стаичката" бяха категорични, че няма причина да бъде отсъдена такава.

ГОЛ! В центъра на терена Кристанте стигна до сблъсък с Ракитич, но топката остана във владение на символичните гости, които чрез Манчини моментално намериха в коридор Дибала.

Аржентинецът не сгреши и секунди по-късно матира Буну по диагонал в 35-тата минута на двубоя! 0:1!

Video edited on Kapwing

Едва в 43-тата минута дойде и първият шанс на символичните домакини след корнер, когато Ракитич прати високо центриране, което Фернандо засече с глава, но неточно.

По време на 7-минутното добавено време най-близо до попадението бе Иван Ракитич, който в 51-вата минута се възползва от подаване на Торес и от дистанция се опита да накаже Патрисио, но нацели десния страничен стълб.

Video edited on Kapwing

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Испанският гранд продължи по коренно различен начин двубоя, след като в рамките на първите 8 минути създаде три голови положения, колкото имаше до голяма степен през първата част след дефанзивното начало.

 ГОЛ! Логично андалусийците стигнаха до изравнителното попадение след първоначалния натиск! Навас напредна по десния фланг и оправи високо центриране в 55-тата минута, което "джалоросите" не успяха да изчистят, а напротив - Манчини имаше лошия късмет да прати топката в собствената си врата! 1:1!


Video edited on Kapwing

Първата възможност след попадението за символичните гости дойде в 66-тата минута, когато нарушение на Ракитич в централната част на терена доведе до жълт картон и статично положение.

След него топката бе изсипана в наказателното поле, което доведе до изключително разбъркване, при което Буну на няколко пъти спря стрелкови опити, а в крайна сметка Ибанес отправи изключително неточен удар след избита топка.

Video edited on Kapwing

В заключителните 20-тина минути от редовното време се стигна до разкъсване на играта след куп нарушения, най-вече в полето на Рома и огромната разлика в броя центрирания между двата тима продължи. 

По време на 75-тата минута се стигна до нарушение в наказателното поле, което моментално Антъни Тейлър отсъди като дузпа. Той обаче прегледа ситуацията и бе категоричен, че Ибанес играе с топката в ситуацията с Окампос.

В 81-вата минута се стигна до изключително спорна ситуация, при която топката срещна лявата ръка на Фернандо в наказателното поле, но Тейлър дори не реши лично да разгледа ситуацията на повторение. Той се довери на ВАР, който прецени, че ситуацията не е достатъчна за отсъждането на дузпа, макар и ръката да не бе прилепена за тялото.

Над 30-тото центриране бе отправено от страна на Севиля във втората от общо 6 добавени минути на двубоя, след като Окампос центрира от десния фланг, а Ен Несири засече с глава, но опитът премина над напречната греда. 

По време на последните 180 секунди последваха бързи атаки посока на двете врати, а отново шансът бе пред символичния домакин, който след стрелба накара Патрисио да изтърве кълбото, но нямаше последвал успешен опит от Севиля.

 

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 

За първи път по време на двубоя възпитаниците на Моуриньо поеха инициативата, доколкото може това да се определи от владеенето на топката - в рамките на десетина минути от първото продължение.

Това обаче бе само временен порив за "вълците", който бързо бе стопиран от съперника. Именно андалусийците отново се впуснаха в атаки, както го сториха и през второто полувреме, но така и не стигнаха до опасен опит пред вратата на Патрисио.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В началото на последните 15 минути се стигна до сериозно забавяне около подновяването на играта, след като се стигна до нарушение на Ибанес. Дълго време медицинският екип на "вълците" му оказваше намеса, което бива взето от арбитъра под внимание. 

В 115-тата минута на терена се строполи и Неманя Матич с болки в дясното бедро, но и двамата успяха да продължават на терена, поне временно.

След 180 секунди нервите на Моуриньо "кипнаха", след като колегата му в Севиля потърси мнение от 4-тия съдия около поредното забавяне на играта, породено от замяната на сърбина. На негово място влезе 20-годишният Бове, който се включи в игра около последните 60 секунди от редовното време на продълженията.

Дори по време на 6-минутното последно добавено време в срещата не се игра особено много след сблъсък на Гудел и Ибанес в наказателното поле.

В 120+10' Рома имше страхотна възможност след статично положение, но засеченото центриране на Залевски не успя да изненада Буну. След корнер се стигна и до напречна греда от страна на "вълците". 

ДУЗПИ

С първото изпълнение се нагърби Лукас Окампос - той залъга Патрисио и стреля в обратния ляв ъгъл леко и неспасяемо в ситуацията! 1:0! 

Кристанте отговори за Рома също в левия ъгъл, който Буну позна, но без шанс! 1:1!

Първият левичар Ламела обърна страната и прати кълбото в десния ъгъл успешно. 2:1! 

ПРОПУСК! Джанулука Манчини пропусна първи, след като топката намери краката на хвърлилия се Буну в десния ъгъл!

ГОЛ! Иван Ракитич също не греши от бялата точка и преближи съотборниците си до 7-ми трофей! 3:1!

ПРОПУСК! Роджер Ибанес също пропусна, тъй като стреля в левия страничен стълб. При повторението обаче стана ясна и намесата на мароканеца!

Драмата продължи и при дузпите, след като първо Монтиел пропусна, но след пребиване наказа Патрисио и сложи край на спора!

СЪСТАВИ ЗА ФИНАЛА В ЛИГА ЕВРОПА

Севиля: Буну, Хесус Навас, Баде, Гудел, Алекс Телес, Фернандо, Ракитич, Окампос, Оливър Торес, Брайън Джил, Ен Несири

Рома: Руи Патрисио, Манчини, Смолинг, Ибанес, Челик, Кристанте, Матич, Спинацола, Дибала, Пелегрини, Ейбрахам

Севиля - Рома по ТВ: Къде да гледаме финала от Лига Европа?

ПРЕДИ ФИНАЛА В ЛИГА ЕВРОПА

Жозе Моуриньо и феновете на тима бяха "на тръни" преди мача, тъй като куп звездни футболисти бяха с леки проблеми - сред тях Руи Патрисио, Пауло Дибала и Неманя Матич. Всеки от тях обаче ще бъде на линия. Карсдорп обаче остава под въпрос. Мараш Кумбула пък е аут поради травма в коляното.

Хосе Луис Мендилибар също има своите проблеми с избора на участници във финала. Маркус Акуня е най-голямата липса, като той си изкара червен картон в полуфинала с Ювентус и е наказан. Хесус Корона и Папе Гей също са аут от сметките, но поради други проблеми.

Актуалният носител на трофея е Айнтрахт Франкфурт, а преди това Виляреал триумфира. Така Севиля не е печелил надпреварата в два поредни сезона, след като в периода 2006-2020 идват шестте успеха на андалусииците.

Откакто финалите в състезанието се решават в един мач е имало 24 сблъсъка. 9 от тях са минали през продължения, а 5 - през дузпи. Паднали са общо 77 гола във въпросните мачове, което прави средно по впечатляващите 3,2 попадения на финал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички