Специалния евробоец срещу най-добрия: Големият финал на Лига Европа е тук!


Специалния евробоец срещу най-добрия: Големият финал на Лига Европа е тук!
Снимка: GettyImages

2605 0

Дойде време за първия финал в европейските клубни турнири през този сезон. Той ще бъде за втората по сила надпревара за клубове под егидата на УЕФА - Лига Европа. Един срещу друг в големия мач се изправят Рома и Севиля.

Кога и къде е финалът в Лига Европа?

Мачът ще се проведе днес - сряда, 31-ви май, от 22:00 часа българско време. За арена на сблъсъка между Севиля и Рома бе избран стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща, Унгария. Главен арбитър на големия финал ще бъде англичанинът Антъни Тейлър, който през октомври ще навърши 45 години.

Пътят на Рома и Севиля до финала в Лига Европа - "българската следа"

Актуалният носител на трофея в Лигата на конференциите Рома попадна в група с българския шампион Лудогорец в тазгодишното издание на Лига Европа. "Вълците" дори загубиха в Разград с 1:2, но в крайна сметка излязоха като втори от групата - с 6 точки по-малко от лидера Бетис. А това ги прати на 1/16-финали вместо директно на 1/8-финалите.

Така Жозе Моуриньо и неговите футболисти минаха последователно в елиминационната фаза през Залцбург (общ резултат 2:1), Реал Сосиедад (общ резултат 2:0), Фейенорд (общ резултат 5:2) и Байер Леверкузен (общ резултат 1:0).

Севиля по традиция пък игра в групите на Шампионска лига, след което се насочи към втория по сила европейски клубен турнир. Андалусииците завършиха трети с 5 точки, като над тях бяха Борусия Дортмунд (9 т.) и Манчестър Сити (14 т.).

Това запрати и Севиля към 1/16-финалите, а в елиминационната фаза на Лига Европа отборът се справи последователно с: ПСВ Айндховен (общ резултат 3:2), Фенербахче (общ резултат 2:1), Манчестър Юнайтед (общ резултат 5:2) и Ювентус (общ резултат 3:2).

Доминацията на Севиля в Лига Европа

Севиля е абсолютният господар на втория по сила европейски клубен турнир, като е с 6 трофея - поне два пъти над всеки друг тим. С по 3 са Ливърпул, Ювентус, Интер и Атлетико Мадрид. По-впечатляващото е, че всички 6 триумфа на андалусииците идват през този век.

Те дори стигат до исторически три поредни трофея от Лига Европа между 2014 и 2016 година. По-малко от 10 години преди това пък имат два поредни успеха в Лига Европа (сезони 2005/06 и 2006/07). Последният успех на Андалусииците в надпреварата е от 2020 година, когато побеждават Интер с 3:2.

Специалната надежда на Рома - Жозе Моуриьо и безупречната визитка в Европа

Неособено скритият коз на Рома обаче се нарича Жозе Моуриньо. Специалния е един от най-успешните треньори в европейските клубни турнири (а и като цяло във футбола). Той е единственият, който е стигал финали на турнири под егидата на УЕФА с четири различни отбора.

През миналия сезон триумфира в новосформираната Лига на конференциите с "вълците" и по този начин се превърна и в единствения, който е печелил и трите турнира - заедно с Шампионска лига и Лига Европа.

Сблъсъкът със Севиля ще бъде шести европейски клубен финал за Жозе Моуриньо. Португалският специалист, който вече е на 60 години, а напълно безупречен в големите мачове, като е спечелил всичките си пет финала в Европа до момента.

Отсъстващи за финала Севиля - Рома в Лига Европа

Хосе Луис Мендилибар няма проблеми с контузени футболисти, но няма да може да използва трима. Маркус Акуня е наказан заради червения картон, който си изкара срещу Ювентус. Папе Гей и Хесус Корона пък са аут поради дисциплинарни проблеми.

При Жозе Моуриньо има повече казуси и въпросителни. Карсдорп и Кумбула са с травми, докато под въпрос до последно ще бъдат Руи Патрисио, Пауло Дибала, Неманя Матич и Лоренцо Пелегрини. Все пак се очаква и четиримата да играят във финала.

Потенциални стартови състави за финала в Лига Европа: Севиля - Рома

Севиля: Буну, Хесус Навас, Баде, Гудел, Алекс Телес, Фернандо, Ракитич, Окампос, Оливър Торес, Брайън Джил, Ен Несири

Рома: Руи Патрисио, Манчини, Смолинг, Ибанес, Челик, Кристанте, Матич, Спинацола, Дибала, Пелегрини, Ейбрахам

Големият мач започва в 22:00 часа българско време. Ще можете да следите финала в Лига Европа Севиля - Рома НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички