Лига Европа става все по-привлекателна за отборите, колко взима победителят?


Лига Европа става все по-привлекателна за отборите, колко взима победителят?
Снимка: Getty Images

1519 0

От създаването си през 1971 г. от ръководния орган на Европейския футбол, Купата на УЕФА, както беше известна тогава, винаги е била смятана за лоша връзка с престижната Европейска купа или вече несъществуващата Купа на носителите на купи.

Състезанието обаче беше преработено и ребрандирано през 2009 г. и сега има допълнителен стимул за отборите, които напредват с наближаването на финалните игри.

Севиля срещу Рома - къде да гледаме финала в Лига Европа?

Колко получават победителите в Лига Европа като парични награди?

Състезанието вече се провежда на базата на групова фаза, където участват осем отбора от в четири групи, като горният тим преминава автоматично към осминафиналите, а вторите в групата се изправят срещу осемте отбора, класирали се на трето място от груповата фаза на Шампионска лига.

С напредването на конкуренцията сумата от 8 милиона долара награден фонд, престижът от спечелването на голям европейски трофей и важното място в груповата фаза на Шампионската лига през следващата година предлагат огромни стимули за клубовете в последните фази.

Стимул за Шампионска лига

След победата си през 2022 г. в Севиля срещу Рейнджърс с изпълнение на дузпи, Айнтрахт Франкфурт автоматично стана първи поставен в жребия за груповата фаза на Шампионската лига 2022/23. Такъв ще бъде и случаят в надпреварата 2023/24 за Севиля или Рома, които се изправят на финала на Лига Европа 2023 в Будапеща в сряда, 31 май.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички