Ето кои държави ще "намажат" след изключването на Русия от Европейския футбол


Ето кои държави ще "намажат" след изключването на Русия от Европейския футбол
Снимка: Getty Images

3839 0

След като стана ясно, че УЕФА изключва руските клубни отбори от Европейските клубни турнири за следващия сезон, много други страни от Стария континент ще могат да заемат местата им.

Въпреки че е коронован шампион на Русия за четвърти пореден сезон, Зенит Санкт Петербург няма да отиде в Шампионската лига през следващия. Същото важи и за сегашното второ място на Динамо Москва и отборите в челните места - Сочи, ЦСКА (Москва), и носителят на Купата на Русия. Тези пет "билета", обаче, няма да бъдат присъдени на руски клубове, независимо как ще се развият състезанията, поради войната в Украйна.

Без руснаците в европейските състезания 5 места остават вакантни: две в Шампионската лига, едно в Лига Европа и две в конференцията на Лига Европа. Това ще доведе до корекция, която ще бъде от полза за нациите, поставени зад Русия в коефициента на УЕФА в края на сезон 2020/2021.

Такъв е случаят на Шотландия с националния шампион (за момента Селтик Глазгоу), който ще се озове директно в етапа на груповите фази. Свещеният в Турция, Трабзонспор, прескочи втори кръг и ще трябва да изиграе единствено последния квалификационен за Шампионска лига. Също толкова важно предимство, спечелено от бъдещия шампион на Кипър (Аполон Лимасол или АПОЕЛ Никозия), който ще започне в третия квалификационен кръг, докато хърватските шампиони (потенциално Динамо Загреб) и Швейцария (ФК Цюрих) също ще спечелят кръг напред, като стартират във втория кръг от квалификациите. От Шотландия (вероятно Рейнджърс) и Австрия (Щурм Грац) ще видят, че техният представител пропуска кръг, за да започне в третия квалификационен кръг.

Що се отнася до мястото в Лига Европа, то ще е от полза за Турция и Дания, чиито носители на националните купи ще отидат директно в плейофите и ще имат само един кръг за игра. Носителят на Купата на Сърбия също се класира директно в третия квалификационен кръг след изключването на руския представител. И накрая, в Лигата на конференциите, победителите в националните купи на Полша, Словения, Словакия, Лихтенщайн, Люксембург, Босна и Херцеговина, Ирландия (Сейнт Патрик Атлетик), Северна Македония, Армения и Литва преминават директно от първия във втория квалификационен кръг.

Какви други последствия носи конфликтът Русия-Украйна в спорта можете да видите в посочения линк!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички