Обичан и мразен, но категорично - успешен: Жозе Моуриньо празнува 60-годишен юбилей!


Обичан и мразен, но категорично - успешен: Жозе Моуриньо празнува 60-годишен юбилей!
Снимка: Getty Images

3557 0

В днешния 26 януари един от най-успешните треньори в историята на футбола - Жозе Моуриньо, навършва 60 години!

Обичан или мразен от мнозина, португалецът вече е оставил своя отпечатък върху този спорт и със сигурност е един от онези, които са усъвършенствали най-много защитната игра. 

Между 1980 и 1986-та Специалния играе за четири тима в Португалия, преди да се насочи изцяло към треньорската професия - Рио Аве, Белененсеш, Сесимбра и Комерсио и Индустрия. До 1990 г. се занимава с юношите на Комерсио и Витория Сетубал. 24 месеца по-късно започва работа като помощник в Спортинг Лисабон, след това в Порто, а накрая и в Барселона (1996 - 2000 година).

През 2000-та стартира индивидуалният му път - в Бенфика. Следва кратък престой в Униао де Лейрия, а от 2002-ра поема Порто и започва да пише същинската си история...

След 3 поредни титли с "драконите", 1 Шампионска лига, 1 Купа на УЕФА, 1 Купа и 1 Суперкупа на Португалия, Жозе отива на Острова и подписва с Челси. Печели Висшата лига през сезон 2004/05 и 2005/06, ФА Къп през 2007-ма и Купата на Лигата през 2005 и 2007 година. Следващата дестинация е Интер, където триумфира два пъти в Серия А, печели една Купа и една Суперкупа на Италия, както и Шампионската лига!

Между 2010 и 2013-та Моуриньо е в Реал Мадрид. Там успехите му са малко по-скромни - една титла от Ла Лига, една Купа на Краля и една Суперкупа на Испания. Следва завръщане в Челси, където отново печели Висшата лига и допълва "синята" витрина с още един трофей от Купата на Лигата.

Между 2016 и 2018 г. Специалния е начело на Манчестър Юнайтед. Този път не става шампион, но печели 3 турнира - Купа на Лигата, Къмюнити Шийлд и Лига Европа! В периода 2019 - 2021 е старши треньор на Тотнъм, но не постига нищо с "шпорите", макар че е уволнен 6 дена преди тимът да играе финал за Купата на Лигата срещу Манчестър Сити (1:0 за "гражданите"). След време Моу ще каже, че в Северен Лондон е спечелил 'половин трофей', защото е класирал Тотнъм на финал, но не му е било позволено да води отбора в него...

От 4 май 2021-ва насам Жозе Моуриньо е мениджър на Рома и вече остави своя отпечатък на "Олимпико", триумфирайки в третия по сила европейски клубен турнир - Лига на конференциите (сезон 2021/22). В момента "вълците" са на пето място в Серия А и се борят за място в Топ 4, което ще им осигури завръщане в Шампионска лига през следващата кампания. Отделно Рома е на 1/4-финал за Купата на Италия срещу Кремонезе (1 февруари) и ще играе плейофи в Лига Европа срещу РБ Залцург (16 февруари и 23 февруари).

Честит 60-ти рожден ден, честит юбилей, Жозе Моуриньо!

ВИЖТЕ ОЩЕ - "Убийственият" Реал Мадрид на Жозе Моуриньо, който "изцеждаше" жертвите си до последно (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички