Висшата лига даде конкретни дати за подновяване и край на шампионата


Висшата лига даде конкретни дати за подновяване и край на шампионата
Снимка: Getty Images/Guliver

2467 0

Английската Висша лига се цели в подновяване на сезона на 8 юни, при закрити врати поради пандемията от коронавирус, и завършек на 27 юли, съобщава The Times.

Според изданието футболните шефове, заедно с други спортни управляващи звена, провеждат разговори с британското правителство относно това кога първенството може да бъде рестартирано и само при „одобрение от тяхна страна и на медицинските власти“. Премиършип има 92 оставащи мача до края на настоящата кампания, след като шампионатът бе преустановен на 13 март, а Ливърпул бе близо до първа титла от историята на Висшата лига.

Как ще се проведе шампионатът? 

The Times твърди, че шефовете на първенството споделили тяхната идея „Проект Рестарт“ със собствениците миналата седмица. Двубоите ще бъдат изиграни пред празни трибуни – максимум 400 души ще получат разрешение да присъстват, включително и медии, но само ако са дали предварителен отрицателен тест за COVID-19. Ще бъдат осигурени и допълнителни съблекални, които да гарантират мерките за социална дистанция между играчите. Те, от своя страна, ще се появяват на тренировки индивидуално и вече по екип.

Кога може да започне следващият сезон? 

Според информациите, датата 22 август се дискутира за начало на следващия сезон през 2020/21. Основната пречка на този етап обаче остава недостига на налични тестове. Ако сезонът не бъде подновен – вчера нидерландската Ередивизи бе преждевременно прекратена, без шампион, промоция и изпадащи – ще бъде финансов кошмар за клубовете.

Финансова подкрепа за отборите

Някои от облекчаващите мерки, които бяха вече взети, бяха свързването на Английската футбола лига (ЕФЛ) с ДЛА Пайпър – адвокатска кантора, която съветвала за споразумения за телевизионни права на лигата в миналото, в извънреден фонд за заем, с максимум от 10 млн. паунда за всеки клуб. Някои отбори вече предприеха мерки за облекчване на финансовите си положения. Саутхемптън, Уест Хем, Шефилд Юнайтед и Уотфорд удържаха от заплатите на играчите си, докато в Арсенал се съгласиха на намаление на финансовите възнаграждения с 12.5%.

Още полезна информация от Висшата лига по време на пандемията: 

 • Квартет в Ливърпул е на кръстопът - да остане или да си тръгне
 • Как ще повлияе тежкият удар от пандемията на Манчестър Юнайтед? 
 • Пускат Висшата лига безплатно? 
 • Етикети:
  Sportlive.bg

  Още по темата


  Timeout


  виж всички
  Реклама

  Избрано от Други


  Диего Марадона си отишъл с две болки в сърцето

  Футболната легенда Диего Марадона, когото загубихме днес, си е отишъл с болка в душата. Две неща са тежали на...

  Реклама

  Най-четени новини


  виж всички
  Реклама