Рецитал на атакуващия футбол - Арсенал вече води с 8 точки на Сити


Рецитал на атакуващия футбол - Арсенал вече води с 8 точки на Сити
Снимка: Getty Images

3164 0

Арсенал продължава похода си към първа титла във Висшата лига на Англия от 19 години насам. За разлика от предишните си мачове обаче, "артилеристите" не трябваше да правят обрати, след като разгромиха селекцията на Кристъл Палас с 4:1 на "Емиратс" в мач от 28-мия кръг.  

Домакините вкараха по 2 гола в двете полувремена и не оставиха никакви съмнения за по-високата си класа, докато гостите, чийто треньор Патрик Виера беше уволнен през седмицата, записаха един от най-слабите си мачове през този сезон. 

Мартинели откри резултата в 28', докато преди края на първото полувреме Сака покачи на 2:0. В 55' Джака след пас на Тросар покачи на 3:0, преди Шлуп 7-8 минути по-късно да намали резултата. Сака в 73' фиксира крайното 4:1. 

Героят на "артилеристите" Букайо Сака стана първият играч на тима с 10 гола и 10 асистенции във Висшата лига от Алексис Санчес (2016-17) насам. Освен това той вече има 12 гола в Англия - върхово постижение в кариерата му. 

С победата си Арсенал събра 69 точки - 8 повече от Манчестър Сити (и мач повече в полза на Микел Артета и компания). 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакинският натиск бе на фокус в първите 10 минути, но най-доброто положение в началото беше за гостите. Заха получи топката по лявото крило, успя да си осигури дистанция спрямо Бен Уайт и стреля от 11 метра - топката срещна гредата, а след това и гърба на Рамсдейл, като за щастие на вратаря на Арсенал излезе от игра, вместо да влезе във вратата му. 

"Артилеристите" имаха своите моменти в първата половина на полувремето, но на два пъти пробиви в наказателното поле завършиха с много слаби завършващи подавания - по едно от Уайт и Мартинели. 

В 28' за пръв път в мача защитата на гостите "заспа", а това доведе и до откриващия гол в мача. Никой не покри Уайт и Сака, които разиграха в наказателното поле, а крилото намери отлично Мартинели от другата страна. Бразилецът си отвори пространство за стрелба с левия крак и реализира с красив диагонален удар - 1:0 за водача в класирането. 

В края на полувремето мачът изглежа приключи, след като Сака получи отлична топка в наказателното поле и реализира спокойно за 2:0. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Началото на втората част беше успешна за Арсенал, след като в 55' Тросар намери Джака на прекрасна позиция в наказателното поле, а вторият капитан на лондончани нямаше как да сбърка - 3:0. В 62' Шлуп реализира за 3:1 след карамбол, дошъл след изпълнение на корнер. Останаха съмнения за игра с ръка, но VAR разгледа ситуацията и не отмени решението на съдията да зачете гола - 3:1. 

Авансът от 3 гола обаче бе бързо възстановен, след като в 72' Сака реализира втория си гол в срещата, туширайки всякакви опити на гостите да мислят за поне частичен обрат - 4:1 краен резултат. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Холдинг, Габриел, Зинченко, Йодегор, Партей, Джака, Сака, Тросар, Мартинели

Кристъл Палас: Уитморт, Мичел, Гуехи,  Андерсен, Уърд, Шлуп, Дукуре, Миливойчевич, Заха, Едуард, Олисе

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Арсенал продължава да държи здраво върха във Висшата лига. "Артилеристите" оглавяват класирането в английския елит с актив от 66 точки, който ги оставя на 5 пред втория Манчестър Сити. "Гражданите" пропускат кръга поради ангажиментите си в ФА Къп, което би донесло допълнителен психологически стимул на "червено-белите". При тях обаче няма място за отпускане и те ще искат да завоюват 22-ата си победа през сезона в първенството. 

Кристъл Палас от своя страна изглежда трудно може да се бори за нещо повече от оцеляването си през тази кампания. "Орлите" са 12-ти в класирането с 27 точки. Изоставайки с цели 20 пункта от Топ 5 и отпадайки от всеки останал турнир, за Палас ще бъде трудно да намери за какво да ликува тази година.

В исторически план тези два съперника са се срещали 42 пъти. В 30 от тях "артилеристите" излизат победители, 16 завършват наравно, а 6 в полза на Кристъл Палас. Последният път, когато двата тима се срещнаха, беше през август миналата година. Тогава момчетата на Микел Артета надделяха с 2:0 като гост.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички