В лудо дерби Тотнъм спря Ливърпул и "удари рамо" на Манчестър Сити във Висшата лига


В лудо дерби Тотнъм спря Ливърпул и "удари рамо" на Манчестър Сити във Висшата лига
Снимка: Getty Images

5946 0

Английските грандове Тотнъм и Ливърпул не успяха да се победят в зрелищно равенство 2:2 в дербито от 18-ия кръг във Висшата лига. Двубоят в Лондон предложи драматични обрати, дискусионни моменти и изключително атрактивен футбол, а в крайна сметка двата тима поделиха точките.

Ливърпул започна по-агресивно срещата, но Тотнъм пръв откри резултата с гол на Хари Кейн в 13-ата минута. Английският нападател не бе вкарвал гол у дома от 788 минути насам - или осем мача без гол на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм". В 35-ата минута Ливърпул изравни чрез Диого Жота, за когото това бе 10-и гол от началото на сезона.

През втората част Ливърпул стигна до второ попадение чрез Анди Робъртсън, който даде асистенцията за първия гол на мърсисайдци. Само четири минути след това груба грешка на Алисон Бекер позволи на Хюн Мин Сон да изравни. В 77-ата минута правещият страхотен мач Робъртсън изпусна нервите си и влезе грубо на противников играч, за което бе изгонен.

Робъртсън е първият играч във Висшата лига от 2016-а насам, който успява да вкара гол, да запише асистенция и да бъде изгонен в рамките на един мач. Ливърпул пък вече има 50 гола в Премиър лийг, което тимът постигна за едва 18 мача - най-добрият им резултат в ерата на Висшата лига.

За Ливърпул не играха Тиаго Алкантара и Джордан Хендерсън, тъй като испанецът е с коронавирус, а капитанът - болен. Дебют като титуляр за Ливърпул пък направи 19-годишния Тайлър Мортън, който си партнира в халфовата линия с Джеймс Милнър. Опитният англичанин дебютира във Висшата лига през ноември 2002-ра с екипа на Лийдс - само десет дни след раждането на Мортън.

След това равенство Ливърпул остава на втора позиция с 41 пункта, но вече изостава с три точки от лидера Манчестър Сити, който разгроми Нюкасъл. Тотнъм пък се нарежда седми с 26 пункта, но и три мача по-малко от "червените". "Шпорите" прекъснаха серия от шест поредни победи на Ливърпул във Висшата лига и серия от седем поредни победи на "червените" срещу тях.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След само минута игра Ливърпул стигна до страхотен шанс да открие резултата. Тайлър Мортън центрира в наказателното поле, където се бе включил Анди Робъртсън. Крайният бранител засече топката с глава, но ударът му премина на сантиметри от гредата. Секунди по-късно Джеймс Милнър стреля от дистанция, но Юго Лорис улови.

В 13-ата минута Емерсон центрира ниско по земя в наказателното поле, а Хари Кейн успя да овладее и да се обърне, за да нанесе удар. Все пак Ибрахима Конате застана на пътя на топката и блокира много сериозна опасност пред вратата на Алисон. Минута по-късно Кейн нямаше прошка, след като бе изведен от Ндомбеле, а след това с прецизен удар по тревата прати топката в далечния ъгъл - 1:0!

В 19' Хюн Мин Сон изскочи от засада зад отбраната на Ливърпул и излезе сам срещу Алисон, но стражът успя да го спре, за което заслужава похвала. Секунди по-късно в идентична ситуация се озова Садио Мане, но в редовна позиция, а стражът на Тотнъм Юго Лорис също показа усет и спря сенегалеца да вкара.

След половин час игра Тотнъм изпусна невероятен шанс за гол. Хюн Мин Сон подхвана бърза контраатака в половината на Ливърпул, Хари Кейн увлече със себе си отбраната на мърсисайдци, а това отвори пространство за Деле Али. Сон веднага му подаде, а Али се озова на стрелкова позиция сам срещу Алисон, но не уцели вратата.

В 35-ата минута Ливърпул спря устрема на Тотнъм с изравнително попадение. Анди Робъртсън стигна до топка в наказателното поле и центрира към Диого Жота, който само насочи с глава и реализира във вратата на Лорис - 1:1!

Три минути по-късно Диого Жота се озова на тревата в наказателното поле след съприкосновение с противников играч, който видимо го натисна по гърба, без да играе с топката. Главният арбитър обаче остави играта да продължи, като не получи сигнал и от ВАР. В следващите минути Ливърпул упражни изключителен натиск, но Юго Лорис се отличи с няколко фантастични намеси.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Десет минути след подновяването на играта Тотнъм бе изключително близо до това да си върне преднината в мача. Ерик Дайър прати дълго подаване към Деле Али в наказателното поле на Ливърпул, а след това Али подаде към Хари Кейн. Английският нападател трябваше само да преодолее Алисон, но някак не успя да вкара от чиста позиция.

Само минута по-късно Хари Кейн се отчете с още един брутален пропуск, след като от непосредствена близост до вратата на Ливърпул не успя да насочи топката с глава и я прати в аут. В следващите минути темпото на игра спадна, като липсваха сериозни голови положения пред двете врати.

В 70-ата минута обаче Ливърпул се добра до второ попадение и пълен обрат в мача. Първо Деле Али беше побутнат с ръка в наказателното поле на Ливърпул, но съдията остави играта да продължи. Мърсисадци контраатакуваха, а Мохамед Салах обстрелва вратата на Тотнъм. Топката бе избита на крака на Анди Робъртсън, който успя да направи добавка и да се разпише. При попадението останаха съмнения за игра с ръка на Салах - 1:2!

Пет минути по-късно Тотнъм отново изравни резултата. Алисон Бекер допусна груба грешка при свое излизане в наказателното поле, правейки неуспешен опит да пресече подаване. Топката мина зад гърба му и се озова в краката на Хюн Мин Сон, който прати топката в опразнената врата - 2:2!

В 77-ата минута Ливърпул остана с човек по-малко на терена. Анди Робъртсън умишлено изрита противников играч, поддавайки се на емоциите си. Главният арбитър Пол Тиърни му показа жълт картон, но след това бе привикан да преразгледа ситуацията на повторение. След това Тиърни коригира решението си и показа директен червен картон на Робъртсън.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Тотнъм: Лорис, Емерсон Роял, Санчес, Дайър, Дейвис, Сесеньон, Уинкс, Деле Али, Ндомбеле, Сон, Кейн

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Конате, Робъртсън, Мортън, Милнър, Кейта, Мане, Салах, Жота

*От Ливърпул съобщиха, че Тиаго Алкантара е с положителна проба за COVID-19, а Джордан Хендерсън е болен, но е с отрицателен тест.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Въпреки изострената пандемична обстановка във Висшата лига Тотнъм и Ливърпул все пак ще изиграят своя мач от 18-ия кръг, макар и в двата тима да има играчи с положителни проби за коронавирус. В тима на Юрген Клоп това са Върджил ван Дайк, Фабиньо и Къртис Джоунс, докато при "шпорите" няма точна информация кои играчи са налични и кои - не.

Тъкмо в тази посока Юрген Клоп разкритикува Тотнъм, както и Манчестър Юнайтед, за това, че не разкриват имената на заразените си играчи. Според информация на Daily Mail, Ливърпул е сред отборите във Висшата лига с най-много ваксинирани играчи, но други два клуба са лидери по ваксинация.

Мърсисайдци са в серия от шест поредни победи във Висшата лига и са на само една точка от лидера Манчестър Сити. "Червените" ще търсят осма поредна победа срещу Тотнъм, който се представя солидно в отбрана през този сезон, но е трагичен в нападение. Коефициентите за дербито Тотнъм - Ливърпул вижте ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички