Защо да напуснеш Ливърпул се превърна в опасен ход


Защо да напуснеш Ливърпул се превърна в опасен ход
Снимка: Getty Images

8085 0

Жоржиньо Вайналдум едва ли си е представял живота извън Ливърпул по начина, по който протича в новия му клуб Пари Сен Жермен. Нидерландският полузащитник напусна "Анфийлд" през лятото, за да се присъедини със свободен трансфер към тима на ПСЖ. От звезда и твърд титуляр в Ливърпул Вайналдум се превърна в посредствен играч за ПСЖ...

Пет месеца след началото на престоя си в Париж Жоржиньо Вайналдум продължава да се бори за своето място в отбора, а с това и за своето бъдеще. Ако съдим по последните информации около Вайналдум, то ПСЖ вече мисли за раздяла с 31-годишния халф, който така и не успява да убеди ръководството, че има място в отбора.

Вайналдум изглежда изолиран в Париж и не е изненада, че халфът вече мисли за завръщане във Висшата лига - първенството, в което израсна с тима на Нюкасъл и стигна до върховете на футбола с тима на Ливърпул. Халфът е свързван с период под наем в Арсенал, Уест Хям и дори бившия му Нюкасъл. 

Колко бързо се преобърна светът на Вайналдум, а?

В последните години да напуснеш Ливърпул за "нещо по-добро" не се оказва най-доброто решение. Подобно на Филипе Коутиньо, и Жоржиньо Вайналдум разбра по трудния начин, че тревата отвъд "Анфийлд" не винаги е по-зелена. Животът отвъд Ливърпул може да бъде изключително суров, дори за най-добрите и отдадени футболисти.

Вайналдум напусна Ливърпул като герой, като шампион в Шампионска лига и във Висшата лига. Той бе перфектният отборен играч: гъвкав и издръжлив, подготвен да играе както в атака, така и в защита. Нидерландецът вкара много важни голове и изигра ключова роля в мачове с огромен залог. За 5 години нямаше играч в Ливърпул с повече мачове от Вайналдум...

Животът в Париж обаче е различен: Вайналдум има едва 11 участия в мачове от началото на сезона за ПСЖ, като в 10 от тях е влизал като резерва. "Много е трудно", призна самият Вайналдум през октомври за адаптацията си в ПСЖ. "Ситуацията не е такава, каквато ми се искаше да бъде", добави нидерландецът.

Сблъсъкът с реалността отвъд Ливърпул

ПСЖ е съвсем различен отбор от Ливърпул - пълен със звездни играчи, където отборната игра не изглежда по начина, по който се случва в тима на Юрген Клоп. И Вайналдум бързо се сблъска с тази реалност. В малките шансове, които получава, халфът играе твърде предпазливо, не поема излишни рискове, за което търпи и множество критики.

Вайналдум притежаваше изключителен характер и харизма в съблекалнята на Ливърпул и не случайно бе сред четиримата капитани на клуба. Там той бе обичан от съотборници и от фенове, макар и Вайналдум не винаги да усещаше тази подкрепа. Халфът смяташе, че клубът не го цени достатъчно и може би за това си тръгна.

Вайналдум върви по грешните стъпки на Коутиньо

В Париж обаче Вайналдум бе посрещнат по-лошо от първоначалните му очаквания. Пет месеца не са малко време за адаптация в един клуб, а Джини не изглежда да попада сериозно в плановете на Маурисио Почетино. Разбира се, за ПСЖ важните мачове тепърва започват и вероятно Вайналдум ще има своята роля. Но е малко вероятно тя да бъде в такива мащаби, в каквито бе в Ливърпул.

Вайналдум тръгна по стъпките на друга бивша звезда на Ливърпул, в лицето на Филипе Коутиньо, който отпраши за Барселона в търсене на кариерно развитие. След раздялата си с Ливърпул бразилецът не успя да намери това, което търсеше в Барса. И вероятно един ден ще признае, че да напусне "Анфийлд" не бе най-разумния му ход.

Горчивият опит на Коутиньо и Вайналдум може да послужи като предупреждение за други звездни играчи на Ливърпул, през които глави преминава мисълта за трансфер в друг, по-голям клуб. Струва ли си да напуснеш отбор като Ливърпул, който разполага с потенциала да спечели както Висшата лига, така и Шампионска лига? Питайте Коутиньо и Вайналдум...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички