Юрген Клоп тихомълком разреши проблем в Ливърпул, който може да им спечели титлата


Юрген Клоп тихомълком разреши проблем в Ливърпул, който може да им спечели титлата
Снимка: Getty Images

14342 0

Английският гранд Ливърпул се намира във фантастична форма, след като спечели последните си пет мача във Висшата лига и разполага с най-мощната атака в първенството. Нападението на мърсисайдци е отбелязало 45 гола в досегашните 16 мача, което е със седем гола повече от втората най-резултатна атака - тази на Челси.

Мохамед Салах се представя невероятно от началото на кампанията, като е с най-много голове (14) и най-много асистенции (9) във Висшата лига. И докато всички се възхищават на изключителната атака на Ливърпул, то мениджърът на тима Юрген Клоп тихомълком успя да разреши друг проблем, който може да им спечели титлата на Острова.

Ливърпул е допуснал само 1 гол в последните си 5 мача

След изненадващата загуба от Уест Хям с 2:3 преди шест мача Ливърпул направи коренна промяна в играта си в дефанзивен план - нещо, за което не се говори толкова, колкото за представянето на нападателите. Всъщност Клоп до такава степен успя да сработи отбраната си, че "червените" са допуснали само един гол в последните си пет шампионатни срещи.

10 "сухи мрежи" след 16 мача във Висшата лига

По този начин Ливърпул може да се похвали с цели 10 "сухи мрежи" след 16 кръга във Висшата лига: нещо, което мърсисайдци са постигали само веднъж в ерата на Премиър лийг - през сезон 2005/06. Последните мачове на Ливърпул не бяха възможно най-тежките, но и не бяха толкова леки - мач с Арсенал, който бе в серия от 10 мача без загуба, мърсисайдско дерби с Евертън и вдъхновеният тим на Стивън Джерард - Астън Вила.

Опонентите на Ливърпул почти не създават голови положения

Освен това мърсисайдци победиха и съставите на Уулвърхемптън и Саутхемптън. В тези пет мача Ливърпул е допуснал само 27 удара към вратата си - нещо, което се е случвало само веднъж в ерата "Клоп". Още по-впечатляващ е показателят за очакван брой голове (xG) на мач, който пада под 2 за пръв път. Саутхемптън е имал най-голям коефициент за очакван брой голове в мача - 0.97, след това е Евертън (0.51), Арсенал (0.27), Астън Вила (0.14) и Уулвс (0.10).

Стабилността в отбраната на Ливърпул дава резултат и ако това се запази за продължителен период от време през сезона, то мърсисайдци дават сериозна заявка за титлата във Висшата лига. Във всичките последни пет мача като титуляри в отбрана са започнали Алисон, Върджил ван Дайк и Трент Александър-Арнолд, докато Жоел Матип и Анди Робъртсън са пропуснали само един мач, но са играли в другите четири.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички