Топ 15 трансфери на Ливърпул за десетилетието: №1 струва едва 8 милиона!


Топ 15 трансфери на Ливърпул за десетилетието: №1 струва едва 8 милиона!
Снимка: Getty Images

7965 0

Второто десетилетие на 21. век е история с две полувремена за английския гранд Ливърпул. Феновете на мърсисайдци още помнят първите години на 2010-те, когато "червените" бродеха из шесто, седмо, осмо място на Висшата лига, а Шампионска лига бе мираж. 

Разочароващият край на Рафа Бенитес на "Анфийлд" бе последван от срив при Рой Ходжсън и нови разочарования с Кени Далглиш. Едва през сезон 2013/14 се видя проблясък под ръководството на Брендън Роджърс, когато Луис Суарес и Даниел Стъридж едва не спечелиха така бленуваната титла на Острова.

И Роджърс обаче не успя да изведе Ливърпул на правилния път, който бе намерен с идването на Юрген Клоп през 2015-а. Второто "полувреме" от десетилетието се оказа значително по-успешно за Ливърпул, които спечелиха и Висшата лига, и Шампионска лига.

Клоп успя да сглоби изцяло нов състав с правилни трансфери, като някои от тях и до днес се оценяват като едни от най-добрите трансферни ходове в световния футбол. Едва ли ще се изненадате и от факта, че предимно играчи в ерата "Клоп" са в топ 15 най-добри трансфери на Ливърпул за десетилетието. Ето ги и тях:

15. Жоел Матип

Жоел Матип е играч, който първоначално не вдъхваше доверие на "червените" запалянковци, но постепенно той израсна в Мърсисайд и се превърна в един от най-важните бранители на Ливърпул. А и да си кажем честно: едно е да играеш заобиколен от Лорис Кариус и Алберто Морено и съвсем друго с Алисон Бекер и Върджил ван Дайк. Матип заслужава да присъства в топ 15 най-малкото заради това, че излезе безплатно на Ливърпул и бе неразделна част от отбора, спечелил Шампионска лига.

14. Даниел Стъридж

Привлечен като очевидно талантлив, но редовно разочароващ нападател в периферията на първия отбор на Челси, Стъридж процъфтя на "Анфийлд", партнирайки си с Луис Суарес. Съвместните им усилия изстрелват Ливърпул почти до титлата през сезон 2013/14, а дуото става известно като SAS (Suarez And Sturridge). Макар и донякъде в сянката на Суарес, Стъридж успя да разгърне големия си потенциал, преди да го последват продължителни периоди с контузии, които на практика прекършиха кариерата му в Ливърпул.

13. Рахим Стърлинг

За мнозина фенове на Ливърпул името Рахим Стърлинг навява лоши спомени, но едва ли има привърженик на "червените", който не би признал превъзходната игра на младока на "Анфийлд". За играч, който бе привлечен за едва 600 000 паунда на 15-годишна възраст от КПР, Стърлинг се превърна в истинско бижу в атаката на Ливърпул, а пет години по-късно бе продаден за 50 милиона паунда.

12. Жоржиньо Вайналдум

Още с идването си през 2016-а за сума от порядъка на 23 милиона паунда Жоржиньо Вайналдум веднага започва да доказва защо е била платена тази сума за него. Халфът веднага си печели титулярно място в халфовата линия на Юрген Клоп, за да гради атаките на отбора. Да си спечелиш твърдо място в състава на Клоп не е лесна задача, но Вайналдум си го заслужи с изявите си на терена. Макар и да остави лека горчивина на феновете с напускането си в посока ПСЖ, Вайналдум несъмнено е един от 15-те най-добри трансфера на Ливърпул в последните 10 години.

11. Фабиньо

Подобно на редица играчи в този списък, на Фабиньо му отне време, преди да свикне с живота си в Ливърпул и да започне да дава най-доброто от себе си. Веднага след като нещата "щракнаха", стана ясно, че бразилецът е липсващата част от мозайката в полузащитата на Ливърпул. Фабиньо несъмнено е един от най-ключовите трансфери на Юрген Клоп заради ролята, която има в играта на отбора.

10. Джордан Хендерсън

Джордан Хендерсън несъмнено е имал възходи и падения на "Анфийлд", след като първоначално бе привлечен като наследник на Стивън Джерард, но това само ни кара да се възхищаваме на полузащитника още повече. Той може да не е същият играч като Джерард, но подобно на него ще остане във фолклора като капитан, спечелил Шампионска лига с "червените". Хендерсън е като виното - с годините ставаше все по-добър, за да стигне до своя разцвет именно под ръководството на Клоп и онзи сезон, в който вдигна Ушатата.

9. Джеймс Милнър

Един от "скритите" лидери в съблекалнята на Ливърпул се казва Джеймс Милнър - заради стандартите му за професионализъм и себераздаването във всяка една тренировка и всеки един мач. Дори и на 36-годишна възраст Милнър продължава да изумява младите в отбора с невероятната си физика. Към това можем да добавим и един позабравен факт: Милнър постави рекорд в Шампионска лига за най-много асистенции в една кампания. Никак лошо за безплатен трансфер.

8. Алисон Бекер

Списъкът с вратари, играли за Ливърпул през това десетилетие, е следният: Пепе Рейна, Диего Кавалиери, Брад Джоунс, Дони, Симон Миньоле, Дани Уорд, Адам Богдан, Лорис Кариус, Каоимхин Келехер, Адриан...

Не е нужно да казваме много повече, нали?

Освен: Невъзпятият герой, който изведе Ливърпул до финал в Шампионска лига

7. Роберто Фирмино

"Двигателят" в атомната атака на Ливърпул се казва Роберто Фирмино и това ще го потвърди всеки привърженик на отбора. Бразилецът може и да не е толкова плодотворен като Мохамед Салах и Садио Мане по отношение на реализирането на попадения, но пък създава толкова много шансове за отбора, че е дори по-полезен от тях в много мачове.

Фирмино и историята на една изстрадала усмивка, която никога не ще угасне!

6. Филипе Коутиньо

Да привлечеш играч за 8,5 милиона паунда и пет години по-късно да го продадеш за 142 милиона - това се нарича бизнес! 

Юрген Клоп превръща Коутиньо в истинско чудовище на "Анфийлд" и несъмнено един от най-добрите атакуващи халфове в света, за да го продаде след това за колосална сума на Барселона. Постъпленията от този трансфер помогнаха сериозно на Ливърпул да се подсили в по-слаби зони, което помогна и на "червените" за постигането на най-големите им успехи. 

5. Садио Мане

Едва ли могат да се намерят точни думи, за да опишат колко ценен играч се оказа Садио Мане за Ливърпул. Юрген Клоп успя да намери точния нападател за своята постройка, който да пасне на отбора още от първия ден. Мане пристигна за около 34 милиона паунда на "Анфийлд", а се превърна в един от най-добрите нападатели в света, попадащ редовно в топ 10 на класациите за "Златната топка".

4. Луис Суарес

Само един спечелен трофей (Купата на Лигата), много скандали (включително расистки + охапвания) и болезнено завръщане на "Анфийлд" с Барселона в Шампионска лига, но, по дяволите: Суарес беше безобразно добър в Ливърпул!

Суарес и радостта му срещу Ливърпул: да спечелиш мач с цената да изгубиш много повече

Неговите 31 гола в 33 мача във Висшата лига почти изведоха "червените" до титлата, което беше и втората му поредна кампания с 30+ гола във всички турнири. Какво обаче да кажем за шедьоврите, които отбеляза Суарес - феноменални голове, които ще останат завинаги в историята на Ливърпул.

3. Мохамед Салах

Ако Фирмино и Мане не могат да се похвалят със сезон като на Суарес, то Салах няма такъв проблем, след като счупи рекорда за голове в кампания от 38 мача във Висшата лига с 32 попадения през сезон 2017/18. Египтянинът смело може да бъде сравняван със Суарес, а мнозина дори го поставят по-високо от него. Няма съмнение - Салах влезе в историята на Ливърпул като един от най-добрите играчи за всички времена.

2. Върджил ван Дайк

След като изпуснаха Ван Дайк през лятото на 2017 г., Ливърпул реши да изчака шест месеца, за да получи своя човек, вместо да се насочи към друга цел. И търпението им беше възнаградено от трансформиращия ефект на централния защитник върху цялата защитна линия на "Анфийлд".

В рамките на шест месеца в Мърсисайд Ван Дайк помогна на "червените" да стигнат до финал в Шампионска лига. В рамките на 18 месеца в Мърсисайд, Ван Дайк беше Играч на годината в PFA и Играч на мача на УЕФА, когато "червените" спечелиха шестата си Шампионска лига. И да - Ван Дайк заслужаваше да спечели "Златната топка" през 2019 година!

1. Андрю Робъртсън

И ако играч като Ван Дайк струваше близо 80 милиона паунда на Ливърпул, то един друг отличен бранител на мърсисайдци бе привлечен за 10 пъти по-ниска цена!

Анди Робъртсън няма как да не оглави класацията за най-добър трансфер на Ливърпул в последното десетилетие, тъй като дойде от наскоро изпадналия Хъл Сити за едва 8 милиона паунда, а скоро след това Юрген Клоп го превърна в може би най-добрия ляв бек в света.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички