Марк Клатенбърг отсече: Съдиите се страхуват да вземат решения заради VAR


Марк Клатенбърг отсече: Съдиите се страхуват да вземат решения заради VAR
Снимка: Getty Images/Guliver

681 0

Един от най-утвърдените английски рефери - Марк Клатенбърг, говори за VAR и как модерната технология влияе върху психологията и представянето на реферите не само във Висшата лига, но и навсякъде по света.

Вече на 47 години, Клатенбърг започна от самия себе си, когато за първи път се е изправил срещу VAR в Китай. Той започна да съдийства там през 2019 година, две години след като приключи 13-годишната си кариера в английската Висша лига. Той е категоричен, че новите технологии не помагат на съдиите.

"VAR създаде голям проблем. Това се случи с мен, когато отидох в Китай. Започнах да не взимам решения. Разчитах на ВАР. След първия месец там исках да се откажа, казах си "Какво правя?". Загубих основните си способности да вземам решения. Като рефер трябва да вземете решение за част от секундата. Сега смятам, че съдиите се страхуват да вземат решения заради VAR", категоричен е Клатенбърг.

"Бих могъл да разчитам на системата понякога, но не и да прекалявам с това. Беше ме страх да взема решение. Виждам съдиите днес, те също имат страх. Когато се уплашиш, тогава си казваш, че няма да вземеш решения и оставяш VAR да върши твоето задължение", добави британецът.

Съвсем наскоро пък ВАР създаде проблеми за друг английски рефер, който отнесе сериозна глоба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички