Акциите на Манчестър Юнайтед се повишиха заради оферта от Саудитска Арабия


Акциите на Манчестър Юнайтед се повишиха заради оферта от Саудитска Арабия
Снимка: GettyImages

5583 0

Акциите на Манчестър Юнайтед се повишиха рязко в четвъртък, 16 февруари, преди крайния срок за оферти за придобиване на клуба и отчетения интерес от Саудитска Арабия.

Акциите стигнаха до 26,84 долара за една, което е с почти 10% повишение на Нюйоркската фондова борса. Очаква се потенциалните купувачи да подадат първоначални оферти в петък до търговската банка Raine Group, която управлява продажбата за настоящите собственици на United, семейство Глейзър.

Тъй като се очаква оферта да дойде и от Катар, съобщенията за интерес от Саудитска Арабия биха могли да повишат възможността продажната цена да достигне приблизително 6 милиарда долара.

Кандидатите за придобиване на Юнайтед

Джим Ратклиф, британският милиардер, собственик на нефтохимическия гигант INEOS, е единственият претендент, който публично потвърди намерението си да наддава. Но през последните дни има засилени спекулации за по-широк интерес.

The Telegraph съобщи в четвъртък, че в Саудитска Арабия се интересуват от наддаване също. Петък е описан като първия краен срок преди процесът на продажба да набере скорост.

Семейство Глейзър, които също притежават Тампа Бей Бъканиърс от NFL, обявиха на 21 ноември намерението си да търсят външно финансиране. Оттогава цената на акциите на Юнайтедсе е удвоила от 13,08 долара в деня на обявяването. Интересът на Саудитска Арабия се спекулира отдавна и последните информации идват на фона на очаквана оферта от друга близкоизточна страна, Катар. Може да има интерес и от Америка, след като множество кандидати от САЩ се включиха в надпреварата за закупуване на Челси миналата година.

Exclusive: Saudi Arabia poised to bid for Manchester United and will rival Qatar and Sir Jim Ratcliffe offershttps://t.co/gJnEl4xLfB

— Jack de Menezes (@JackdeMenezes) February 16, 2023 >

Краят на "ерата Глейзър"

Глейзър многократно се съпротивляваше на опитите на феновете на Юнайтед да ги изгонят, откакто купиха клуба през 2005 г. Проучена е възможността за частична инвестиция, както и за пълна продажба.

Не е известно дали някой потенциален купувач е готов да стигне толкова високо, колкото е оценен клубът от 6 милиарда долара, като се има предвид допълнителното ниво на инвестиции, необходимо за преустройството на стадион "Олд Трафорд".

А какъв рекорд бе поставен в последния мач на Манчестър Юнайтед - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички