Легенда на Ливърпул с революционно предложение - футбол с 10 играчи в отбор


Легенда на Ливърпул с революционно предложение - футбол с 10 играчи в отбор
Снимка: Getty Images/Guliver

4143 0

Легендата на Ливърпул Греъм Сунес направи изключително любопитно предложение за смяна на футболните правила. Според Сунес, който в момента работи като анализатор за Скай Спортс, футболът ще стане доста по-атрактивна игра, ако отборите се състоят от 10, а не от 11 играчи.

Сунес печели пет титли на Англия и три пъти Шампионската лига през 80-те години с мърсисайдци, а когато е мениджър на тима в началото на 90-те се въвежда революционното за времето си правило за забрана на вратарите да хващат топката с ръце, ако тя е подадена от техен съотборник. Според бившия шотландски национал е настъпил момента за нова голяма промяна в любимата игра.

"В крайна сметка футболът е забавление, а в днешно време отборите често просто задушават силните страни на съперника, защото всички футболисти вече са страхотни атлети. Когато видим червен картон, изведнъж мачът се отваря, така че има логика броят на играчите да бъде намален на 10."

"Това ще доведе до по-атакуващ футбол, повече свободни пространства, играчите ще имат по-голяма възможност да демонстрират качествата си и най-важното - ще има повече голове. Когато въведоха правилото за вратарите, това беше голяма промяна, но тя беше много успешна", коментира той.

Според Сунес правилото за засада също има нужда от ревизия. "Предложението ми е просто, вместо да се гледа дали някоя част на атакуващия футболист не е зад защитата, да се гледа дали някоя част от тялото му е на една линия с последния защитник. На защитниците това няма да им хареса, но това ще означава, че ще имаме повече положения за гол, повече удари към вратата и по-малко спорни моменти", смята Сунес.

А как се появяват картоните във футбола може да видите в този материал на SportLive

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички