Как се появиха картоните във футбола?


Как се появиха картоните във футбола?
Снимка: Getty Images/Guliver

21101 0

Дори понякога реферите да злоупотребяват със своите права, а понякога проявяват съжаление към играча, без аксесоарите като червения и жълтия картон е вече невъзможно да си представим футболните арбитри. Има куриози, скандали и много нееднозначни, твърде субективни решения, но какъв хаос щеше да цари на терена, ако реферите нямаше как да въздействат на нарушителите. Всеки футболен фен знае, че ако реферът реши да предупреди даден играч, той му показва жълт картон. А за твърде грубо нарушение играчът напуска терена - показва му се червен картон. Два жълти картона, показани в един мач на един играч, автоматично се превръщат в червен. Но ще бъде интересно да разберем, че картоните във футбола се появиха сравнително скоро - преди малко повече от 50 години. Дотогава реферите обявяваха отборите си на глас. Това често обърквало играта и водело до комични моменти.

Дори понякога реферите да злоупотребяват със своите права, а понякога проявяват съжаление към играча, без аксесоарите като червения и жълтия картон е вече невъзможно да си представим футболните арбитри. Има куриози, скандали и много нееднозначни, твърде субективни решения, но какъв хаос щеше да цари на терена, ако реферите нямаше как да въздействат на нарушителите.

Всеки футболен фен знае, че ако реферът реши да предупреди даден играч, той му показва жълт картон. А за твърде грубо нарушение играчът напуска терена - показва му се червен картон. Два жълти картона, показани в един мач на един играч, автоматично се превръщат в червен. Но ще бъде интересно да разберем, че картоните във футбола се появиха сравнително скоро - преди малко повече от 50 години. Дотогава реферите обявяваха отборите си на глас. Това често обърквало играта и водело до комични моменти.

На Световното първенство през 1966 година в паметен мач на 1/4-финалите се срещнаха Англия и Аржентина. реферът от Германия Рудолф Крайтлян не говореше никакъв друг език, освен родния си немски. Мачът вървеше груб, на терена постоянно имаше сблъсъци. И когато Крайтлян реши да изгони от терена капитана на аржентинците Антонио Ратина, той се престори, че просто не разбира съдията. Наложи се да се намесва съдията от Англия Кен Астън. Не без проблем той успя да прати аржентинеца в съблекалнята.

След този епизод самият Кен Астън се замисли над това, че не би било лошо да се въведат във футбола някакви аксесоари, с помощта на които арбитърът да може да сигнализира на футболистите-нарушители за предупреждение или изгонване. След известно време Астън, карайки колата си, спира на светофар и му идва идея: защо да не се използват във футбола жълти и червени картони? Жълтият служи за предупреждение на футболиста, а червеният - за изгонване.

За щастие, футболните чиновници намерили предложението на Астън за разумно и още на Световното първенство през 1970 година, провело се в Мексико, нарушителите на правилата започнали да бъдат посочвани с картони. За първи път жълт картон е бил използван в мача на откриването, в който СССР среща домакините на турнира. Грузинският футболист на СССР Каха Асатиани влезе в историята: именно на него немският съдия Курт Ченшер показа жълт картон. 

В днешно време в правилата за предупреждение и изгонване на играчите редовно се внасят промени, съвсем отскоро арбитрите в определени ситуации дори могат да гледат видеоповторение, но същността на жълтите и червените картони остава същата. А именно: спазване на спортния принцип и лоялна конкуренция в "играта на милиони".

Източник: ua-football.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички