От аутсайдер до фаворит: Как с отрицателна голова разлика се става трети във Висшата лига


От аутсайдер до фаворит: Как с отрицателна голова разлика се става трети във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

9943 0

В началото на 90-те години на ХХ век клубовете от футболния елит на Англия решават да учредят нова дивизия, която да замени настоящата. Така през есента на 1992 година се дава началото на ново първенство, наречено Висша лига. А още първата кампания в новосъздадения формат се превръща в знакова и дори безпрецедентна за футбола на Острова.

В първия сезон от Висшата лига големите фаворити за трофея са отбори като Лийдс, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Арсенал. В същото време пък един отбор-средняк е считан за основен "кандидат" за изпадане в края на сезона. Създаденият в началото на века Норич е считан за аутсайдер във футболния елит, след като в предходния сезон е завършил 18-ти - на три точки над зоната на изпадащите. Това, което постигат "канарчетата" в следващите месеци, идва като гръм от ясно небе за големите клубове в страната.

Току преди началото на сезона ръководството на Норич е принудено да се раздели със звездния си нападател Робърт Флек, който настоява за трансфер в отбора на Челси. Сделката става факт срещу 2,1 млн. паунда, а за негов "заместник" Норич привлича нападател от Манчестър Юнайтед - Марк Робинс, който впоследствие ще изиграе ключова роля за сезона на своя отбор, превръщайки се в голмайстор с 15 попадения в първенството.

Сезонът за "канарчетата" започва с ударни два успеха над столичните грандове Арсенал и Челси. "Топчиите" губят на своя "Хайбъри" с 2:4, докато "сините" си тръгват с празни ръце от визитата си на "Кароу Роуд" в източна Англия. В първите си 10 мача от шампионата Норич регистрира само една загуба и вече започва да мечтае за нещо повече от оцеляване в елитното първенство. Малко преди Коледа "жълто-зелените" водят с осем точки на върха в подреждането, но сезонът им тръгва рязко надолу след слаби резултати в края на кампанията.

"Канарчетата", които през този сезон нямат нито един чуждестранен футболист в редиците си, прекарват 129 дни на върха във Висшата лига - повече от всеки един отбор в страната, но в крайна сметка не успява да спечели титлата. Трудните победи на отбора, постигнати с минимална разлика, са последвани от някои тежки загуби като 7:1 от Блекбърн, 4:1 от Ливърпул и 5:1 от Норич. 

В крайна сметка аутсайдерът се добира до престижното трето място в историческия първи сезон на Висшата лига, завършвайки със 72 пункта - на две точки от втория Астън Вила и на 12 от шампиона Манчестър Юнайтед. Още по-забележителното е, че "канарчетата" стигат до третото място с отрицателна голова разлика (-4).

"Канарчетата" си осигуряват участие Купата в УЕФА (днес Лига Европа) - постижение, което надхвърля първоначалната им цел просто да съхранят мястото си във Висшата лига и през следващия сезон. И все пак: този отбор на Норич е имал изключителния шанс да бъде коронясан като шампион на Англия. Вместо това дебютният сезон на Висшата лига поставя началото на "ерата Фъргюсън". Останалото е история, известна в цял свят и гравирана със златни букви от шотландеца.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички