Фениксът от Мърсисайд, който отива на "Етихад", за да довърши започнатото


Фениксът от Мърсисайд, който отива на "Етихад", за да довърши започнатото

3002 0

Ливърпул възкръсна от пепелта като птицата Феникс, дишаща право във врата на считания за сигурен шампион Манчестър Сити. По митичен начин "червената птица" се прероди и от жертва се превърна в хищник. Готова ли е тя обаче да посрещне най-голямото си изпитание, възпламенявайки "червената" част от трибуните на "Етихад" в неделя?

Юрген Клоп и възпитаниците му, в контраст с лошия си старт на сезона, се представят блестящо през втората половина от него. С 14 точки преднина пред втория в края на януари, Манчестър Сити бе считан за почти сигурен шампион в Англия. Три месеца по-късно на "Етихад" е твърде вероятно да бъде решена титлата във Висшата лига. 

От 14 до 1: Как Ливърпул стопи изоставането си от Манчестър Сити

След края на януари ситуацията в Англия пое в коренно различна посока. Ливърпул скъси изоставането си от 14 на едва 1 точка, като записа победна серия от 10 поредни мача. Саутхямптън, Кристъл Палас и Тотнъм от своя страна "удариха рамо" на преследвачите, като отнеха от "гражданите" цели 7 точки. 

След грешните стъпки на Сити и прекрасната инерция, която набра Ливърпул, предстоящият двубой между двата отбора се явява до голяма степен пряк сблъсък за крайното класиране. Съставът на Пеп Гуардиола посреща на "Етихад" Мохамед Салах и компания в мач за историята.

Въпреки важността на дуела до края на сезона на двата отбора остава да изиграят по 7 мача.  В тях може да се случи всичко. Какво обаче говорят числата и кой трябва да бъде считан за фаворит за спечелването на така ценния трофей?

История на съперничеството между Ливърпул и Манчестър Сити

Ливърпул не спечели нито една от последните 4 срещи между двата тима. Последната такава беше в началото на октомври, когато двата отбора завършиха с резултатно равенство 2:2. След поемането на треньорския пост в Манчестър от Хосеп Гуардиола двете страни са с напълно равна статистика помежду си - 5 на 5 победи и 4 равенства във всички турнири.

В исторически план обаче данните са далеч от благоприятни за "небесносините". Във всички турнири за всички времена срещу Сити "червените" записват 88 победи, 50 равенства и едва 48 загуби. През сезон 2019/2020, 7 кръга преди Ливърпул да вдигне шампионската титла, претърпява срамна загуба именно от подгласника си с 0:4. Историята обаче несъмнено е на страната на мърсисайдци. 

Юрген Клоп е изправен пред най-големия си съперник

Що се отнася до треньорите на двата гранда, трудно може да се определи кой е по-добрият. В преките двубои помежду си те делят по 9 победи и 4 равенства. При спечените трофеи обаче бившият наставник на Барселона взима превес.

Освен във Висшата лига, двамата треньори бяха под светлините на прожекторите и в Бундеслигата, съответно в Байерн и Борусия Дортмунд. В треньорската си кариера испанецът печели 3 пъти повече трофеи от германския си колега - 18 на 6. 12 от тях Гуардиола грабва в пряко съперничество с Клоп. 

Германецът от своя страна води отбор като Борусия, който е с в пъти по-ограничен бюджет от водените по същото време от Пеп Барселона и Байерн Мюнхен. Въпреки опитите това да бъде променено в отбора от "Анфийлд", мърсисайдци се намират на едва 11-о място по разходи във Висшата лига. Сити заема 2-рото. Това прави сравнението между успехите на двамата треньори трудно.

Късмет или характер?

Сезон 2018/2019 донесе на футболните фенове един от най-запомнящите се сезони във Висшата лига. "Гражданите" грабнаха трофея под носа на Юрген Клоп и компания със само 1 точка преднина - 98 на 97. Тази минимална преднина можеше да бъде в полза на "червения" отбор, ако късметът не им бе изиграл лоша шега. В пряк двубой тогава отново се изправиха двата гранда. В 20-та минута Садио Мане насочи топката към вратата. Бранителят на "небесносините" - Джон Стоунс, някак съумя да я изчисти от голлинията, предпазвайки вратата на своя тим от гол. Това бе потвърдено от технологията на голлинията, която показа, че гол няма. 1.12 сантиметра взривиха футболния свят и разделиха вицешампиона от заветното първо място. "Гражданите" спечелиха двубоя с 2:1, а по-късно и трофея.

Вместо сломен дух - Ливърпул се върна по-силен от всякога

Въпреки злополучния развой на сезона в първенството, футболистите на Юрген Клоп показаха невероятен дух и характер. Очакваната криза за отбора не се състоя, дори напротив. Мърсисайдци отмъстиха на Манчестър Сити, като ги елиминираха в надпреварата за Шампионска лига, а по-късно спечелиха и самия трофей. През следващия сезон първенството в Англия бе безапелационно спечелено с почти рекордните 99 точки от Салах, Фирмино, Мане и техните съотборници.

Ливърпул няма победа на "Етихад" във Висшата лига от 7 години

Двубоят в неделя ще бъде битка на мъжество и характер. Предвид набраната инерция и настроението, с което влиза Ливърпул в мача, тимът от Западна Англия изглежда е с една глава пред съперника си. 

За да се доближи до титлата, Ливърпул ще трябва да стори нещо, което не е правил от близо 7 години - да си тръгне с победа от "Етихад" в шампионатен двубой. Последната победа на мърсисайдци като гост на Манчестър Сити във Висшата лига е от ноември 2015-а. Ливърпул обаче е задължен да търси победата в Манчестър, ако иска да пречупи своя голям съперник. Ще успее ли да го направи, предстои да разберем много скоро.

Междувременно наставникът на "червените" заяви, че друг човек на неговото място би се депресирал от успехите на Хосеп Гуардиола

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички