Защо Чех в Арсенал може да сложи край на Моуриньо в Челси


Защо Чех в Арсенал може да сложи край на Моуриньо в Челси
Снимка: http://www.fourfourtwo.com

4277 0

Втори сезон поред легенда на Челси преминава в съперник на тима във Висшата лига. Удивителният трансфер на Франк Лампард в Манчестър Сити миналото лято беше малко объркващ, тъй като той премина като свободен агент, но ситуацията с Петър Чех е доста по-проста. Арсенал направи предложение, Челси го прие и чешкият вратар смени западен Лондон със северен. През последните години е трудно да се сетим за играч от неговия калибър, който е преминал директно от един от топ клубовете в Англия в друг.

Сиатуацията на "Стамфорд Бридж" е пределно ясна. Жозе Моуриньо, естествено, беше против този трансфер, тъй като той решава въпроса с най-проблематичната позиция на съперника - Арсенал. Собственикът Роман Абрамович, от своя страна, още миналото лято даде обещание на Чех, че той ще бъде свободен да отиде във всеки клуб, който си избере, ако изкара още една година на пейката и Челси получи приемливо предложение. Чех искаше да остане в Лондон, където семейството му се чувства много добре, следователно предложението на Арсенал бе удовлетворяващо за всички. За всички, с изключение на Моуриньо.

Дали Моуриньо се чувства "син"?


"Моуриньо е едно, а мистър Абрамович - съвсем друго. Съветът на директорите е малко от мен и малко други хора", каза Моуриньо през май, моментално изливайки масло в огъня. "Ако това бе мое решение, аз не бих позволил Петър да си тръгне. Точно така. Бих решил да остане. Дори против неговата воля? да. Мисля, че клубът е по-важен от играча".

"За мен приоритетното решение е да запазим Петър в отбора. Вторият вариант за разрешение на въпроса е да го продадем, но извън пределите на Англия. Вариант, който за мен е неприемлив, е да премине в друг английски клуб. Но, повтарям, аз съм само треньор и предвид колко много означава той за този клуб  и колко е направил за неговото добруване, ако клубът вземе решение, различно от моето, аз ще го приема".

И последното изречение на Моуриньо доказва, че той осъзнава, че той няма право на вето. С Моуриньо не се съгласиха не само в един, но и в два варианта - Чех не само не остана, но бе и продаден в друг клуб от Висшата лига. Няма да е съгласен да пренебрегват мнението му толкова публично.

Борба за влияние в Челси



Трансферът на Чех ни показва конфронтация между Моуриньо и Абрамович за влияние в Челси и също техните различни подходи към футбола като цяло. Моуриньо, със сигурност, е преди всичко безмилостен към съперника, използвайки всички средства, за да усъвършенства своя отбор, той също не пренебрегва различните техники, които помагат да се отслаби съперниковият отбор. Винаги се е смятало, че Абрамович използва същия подход, но вместо това в действията на руснака в тази ситуация се прояви удивително чувство за чест и достойнство.

Ако ролите бяха разменени и в паралелна вселена Челси се бе опитал да получи дълго играл в отбора резервен вратар на Арсенал, невъзможно би било да си представим, че решението на Арсен Венгер би било отменено от Стан Крьонке. В другите клубове може да има разногласия между собственика и мениджъра, но те не биха ги раздували в огромна сага и едва ли те биха въобще излезли от вратата на кабинета на членовете в управителни съвет.

Това дава ясно да се разбере, че Моуриньо сега няма достатъчно сили, които топ мениджърите търсят, в такива дни, изглежда, това е също толкова важно условие, колкото и исканата сума за заплата - и тук се връщаме към причината, заради която той остави клуба за първи път, през 2007 година.

Историята се повтаря?

Тогава, както и сега, въпросът се състоеше в липсата на власт, а не в неудовлетворяващите резултати. Хубаво, Челси не спечели титлата през сезон 2006/07, за първи път под ръководството на Моуриньо, есенните резултати също бяха разочароващи. Но в действителност пътищата на Моуриньо и Абрамович се разделиха заради разногласия по въпроса кой трябва да бъде главният.

Няколко нови попълнения от миналото лято, Михаел Балак, и по-специално Андрий Шевченко, бяха по-скоро покупки на Абрамович, отколкото на Моуриньо. Идеята е, че Жозе, вероятно, не е такъв добър политик, както е свикнал да мисли за себе си, поне не в онези дни. Той загуби борбата за власт в Реал Мадрид, въпреки факта, че я загуби не срещу президента, а от влиятелните хора в съблекалнята, но това беше още по-изненадващо за човек, който винаги успява да намери общ език с играчите.

Дори и в Челси, Моуриньо, може би, има много по-малко власт, отколкото смята. По-рано той винаги можеше да разчита на подкрепата на членовете на първия си отбор - гръбнакът от Чех, Джон Тери, Лампард и Дидие Дрогба, като на хора, които винаги ще бъдат на негова страна. Сега от всички тях в отбора остана само Тери, който ще може да подкрепи треньора в съблекалнята, ако възникне спор.

Абрамович, междувременно, е в доста близки отношения с почти всички от отбора. В допълнение, играчите от опит знаят, че Абрамович не се страхува да уволнява мениджъри с гръмки имена, ако е необходимо, той ще надживее Моуриньо в Челси.

Продължаваме напред

Моуриньо има нужда да печели. В крайна сметка, говорим за резервния вратар - човек, който изигра общо 6 мача в Премиър лийг миналия сезон. Босненецът Асмир Бегович, който смени Стоук със "Стамфорд Бридж", идеално ще затвори тази позиция.  Той също така е по-млад от Чех и ще продължи да прогресира, докато кариерата на Чех постепенно ще търпи спад. Така че Моуриньо, може би, няма голяма полза да прави от това голяма истерия, защото в бъдеще за това може да има по-съществена причина.

И ако най-лошото се случи и Моуриньо напусне Челси, той ще може да даде на Абрамович да пробва собственото си лекарство. С Лампард, и сега с Чех, които подсилиха конкурентите в борбата за титлата във Висшата лига, не е невъзможно да си представим, че следващата легенда на Челси, която ще мине по този път, може да бъде Моуриньо.

"В деня, когато мистър Абрамович реши, че аз не съм достатъчно добър за Челси, но аз все още ще искам да работя - ще работя (в друг клуб), каза Моуриньо по-рано през годината. " И ако е възможно - включително и в Англия". Абрамович бе предупреден. И ако на Чех вече бе позволено да стори това, то Моуриньо също ще бъде в състояние да го направи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички