Ливърпул или ще стане шампион, или тотално ще се срине


Ливърпул или ще стане шампион, или тотално ще се срине
Снимка: Getty Images/Guliver

15080 0

Европейският шампион Ливърпул навлезе в новия сезон, а това, което очаква мърсисайдци в следващите месеци, може да се окаже в пълен контраст с високите очаквания към клуба. Виждали сме го и преди. За справка - Реал Мадрид (2018-а). Но това, което може да унищожи "червената" машина на Юрген Клоп, е малко по-различен случай. А обстоятелствата около клуба могат да пратят Ливърпул в двете крайности - от шампионски сезон до тотален срив.


Летният трансферен сън

Мърсисайдци "проспаха" трансферния пазар, а от клуба съвсем умишлено не си бяха навили аларма за това лято. Проблемите в състава обаче съвсем скоро може да алармират и за това не трябва да бъдат обвинявани играчите на отбора. Нито пък мениджъра. Гневът на феновете трябва да бъде насочен единствено към ръководството на "червените", които си повярваха, че могат да лежат на стари лаври, докато натрупат някой друг милион - типично по американски.

Сеп ван ден Берг (1,3 млн. паунда), Харви Елиът (неизвестна цена) и Адриан (свободен трансфер) - това са трите нови имена в състава на Ливърпул след лятото. За някои познати, за други - не толкова. Факт е, че и тримата са със статут на резерви, като двама от тях са към графата "бъдещи звезди". В близко бъдеще обаче клубът се нуждаеше от настоящи звезди, които да "освежат" редиците на Юрген Клоп. Отделен въпрос е, че до известна степен изглежда нелепо да привлечеш 16-годишен офанзивен футболист (Елиът), а същевременно да пратиш под наем един от най-добрите си млади нападатели под наем в друг отбор. Визирам Хари Уилсън, който изигра страхотен сезон в Дарби през миналата кампания.

С колкото и добри футболисти да разполагаш, колкото и велик клуб да си, не можеш да си позволиш да не си активен на трансферния пазар. Не и през 2019 година. Барселона купува, Реал Мадрид купува, Манчестър Сити - също. Три клуба, които разполагат с поне толкова качествен състав като този на Ливърпул, но въпреки това продължиха да заздравяват съставите си. И не - това, че си спечелил Шампионска лига само преди три месеца, не ти дава право да бездействаш по толкова надменен начин.

Мачове без край

Ливърпул завърши миналия сезон на 1 юни - последен, заедно с Тотнъм, от всички топ отбори на Стария континент. Голяма част от титулярния състав на мърсисайдци веднага бе ангажиран с мачове за националните си отбори. Алисон и Фирмино играха до последно за Копа Америка, а същото важи и за Садио Мане и Мохамед Салах в Купата на африканските нации. Това на практика означава още месец и половина футбол в добавка на дългия сезон на клубно ниво.

Последва стандартното предсезонно турне, което завърши в началото на август с първия официален двубой за Ливърпул, при това в битка за трофей - Къмюнити Шийлд срещу Манчестър Сити, загубен след изпълнение на дузпи. Грубите сметки показват, че Ливърпул е имал два месеца между закриващия и откриващия си мач на двата сезона - твърде кратка почивка за "червените", примесена с национален футбол.

И така - който починал, починал. Нов дълъг сезон предстои за Ливърпул, а той се оформя дори по-тежък от предходния. Причината е още по-богатата програма от мачове, а една от новите "добавки" предстои още тази сряда срещу Челси в мач за Суперкупата на Европа. Следва и Световно клубно първенство, а с това и първите мачове за Карабао Къп и ФА Къп. Ако Ливърпул държи да се бори на всички възможни фронтове, макар това да изглежда като самоубийство, то "червените" ще трябва да се влагат все по-често в два мача седмично. В продължение на почти година. Звучи постижимо, ако разполагаш с достатъчно широк състав - нещо, което не важи за Ливърпул по никакъв начин.

"Препъникамъкът", който рано или късно ще настъпи

При толкова натоварен график и ограничения състав от футболисти, с който разполага Ливърпул, то рано или късно, както за всеки друг футболен клуб, настъпват контузии. Неизбежно е. Понякога ставаме свидетели на случайни травми и чиста липса на късмет, но в повечето случаи това е закономерност, породена от продължително натоварване и натрупана умора - и Ливърпул едва ли може да избяга от това.

Вече се случи. Алисон Бекер получи травма в мача срещу Норич на старта на новия сезон, което накара мнозина да изтръпнат при влизането на медицински щаб и носилка. Резервният страж Симон Миньоле бе продаден само няколко дни по-рано, а на негово място бе взет Адриан, на който му се наложи да дебютира с червената фланелка още в първия възможен момент.

Трябва да се отбележи, че двама футболисти се завръщат от контузии и със сигурност биха били добра опция от пейката за Юрген Клоп - Наби Кейта и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Средната линия на отбора изглежда сравнително наситена с футболисти, които могат да се включат в игра, но не същото важи за отбраната и нападението на тима. На резервната скамейка не се вижда футболист, който може да замени класата на някой от звездното трио Мане-Салах-Фирмино, а отзад 33-годишният, но неизчерпяем Джеймс Милнър изглежда като "основен заподозрян" за ротации по двата фланга.

И ако се стигне до епизод от сезона, в който Ливърпул е изгубил едновременно двама или повече титуляри за период по-дълъг от месец, то нещата на "Анфийлд" започват да изглеждат все по-зле. Този "препъникамък" съвсем закономерно може да съсипе целия сезон на отбор с претенциите да стане шампион на Англия след 30-годишна пауза.

Шампион или тотален срив

Никой не може да оспори факта, че Ливърпул разполага с един от най-качествените състави в Европа - както чисто индивидуално, така и отборно. Тимът на Юрген Клоп е достатъчно сплотен и сработен. Отбор, който може да победи абсолютно всеки клуб в света. Но и отбор, който изглежда твърде крехък за битка в продължение на 38 мача.

Сценариите пред Ливърпул са два, но те изпращат отбора в противоположните страни. При първата и по-щастлива развръзка, Ливърпул ще съумее да задържи нивото си в продължение на целия сезон без големи спадове, но това непременно ще бъде съпроводено от здрав състав, трансфери през зимата и не малка доза късмет. Вторият и по-вероятен сценарий, колкото и неприятен да бъде той за "червените" привърженици, би означавал тотален срив в играта на клуба, дължащ се основно на натоварената програма от мачове и късата скамейка, която не е способна да отговори на задаващите се травми в титулярния състав.

Изправен пред двете крайности, Юрген Клоп ще трябва да действа много по-внимателно от миналия сезон, за да отговори на високите очаквания към европейския шампион. Трудно ми е да повярвам, че немският специалист не е бил подразнен от самоувереността на ръководните фактори на "Анфийлд", които не си мръднаха пръста, за да довършат започнатото. На крачка от най-бленувания трофей - Висшата лига, Ливърпул рискува да се върне в изходна позиция, а там ги очаква единствено гневът и разочарованието на техните фенове.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички