Манчестър Сити спечели Къмюнити Шийлд след изпълнение на дузпи срещу Ливърпул (ВИДЕО)


Манчестър Сити спечели Къмюнити Шийлд след изпълнение на дузпи срещу Ливърпул (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

8744 0

Отборът на Манчестър Сити защити трофея си в Къмюнити Шийлд, след като се наложи над Ливърпул след изпълнение на дузпи. В редовното време срещата завърши 1:1, а при изпълнението на наказателните удари момчетата на Хосеп Гуардиола бяха безпогрешни. Единствено Джорджиньо Вайналдум не успя да се разпише от бялата точка и това донесе успеха на "гражданите".

Рахийм Стърлинг даде аванс на шампионите още в 12', като това бе първо попадение срещу бившия му тим. През втората част пък "червените" бяха по-добрият тим, като на два пъти уцелиха гредата преди Жоел Матип да изравни след асистенция на Върджил Ван Дайк в 76'. До края на срещата мърсисайдци бяха по-добрият тим, като Наби Кейта и Мохамед Салах имаха 100%-ови ситуации, но първо Клаудио Браво, а след това и Кайл Уолкър разочароваха Клоп и компания.

По този начин Манчестър Сити защити трофея си в Къмюнити Шийлд от 2018 година. Освен това в момента клубът държи всички трофеи на Острова, като през миналия сезон вдигна последователно Купата на Лигата, титлата в Англия и ФА Къп. Успехът днес пък е шести трофей от Къмюнити Шийлд за тима от "Етихад".

В първите минути Манчестър Сити наложи натиск над съперника и това даде резултат в 4'. Рахийм Стърлинг открадна топката пред наказателното поле от Джо Гомес и кълбото се озова в Лерой Сане, който нахлу на скорост, но от прекалено малък ъгъл прати топката във външната страна на мрежата.

Отговорът на Ливърпул не закъсня. С акробатично движение Роберто Фирмино си спря топката в наказателното поле, след което бразилецът се завъртя и стреля от въздуха, но Клаудио Браво бе непоколебим и спокойно улови.

В 8' отново мърсисайдци бяха близко до попадението, след като при бърза атака Дивок Ориги изведе Фирмино, който пусна към влизащия на скорост по десния фланг Мохамед Салах, но ударът на последния премина в страни от целта.

В 11' Трент Александър-Арнолд и Лерой Сане се бориха за дълга топка, при която немският играч получи контузия. Последва неговата смяна, а след извършеното нарушение се стигна до центриране в наказателното поле, при което Рахийм Стърлинг откри резултата след удар от близко. На мястото на Сане в игра се появи Габриел Жезус.

В 15' момчетата на Юрген Клоп можеха да изравнят резултата, след като Салах се освободи отлично от Олександър Зинченко, за да стигне до стрелкова позиция, но прати топката в аут.

След 20' продължиха проблемите за лявата част на защитата на тима на Хосеп Гуардиола. В 28' Зинченко не успя да изчисти добре и топката попадна на крака на Мо Салах, чийто удар обаче премина високо над целта.

Втората част започна с опасност пред Алисон Бекер. Стърлинг открадна топка от Александър-Арнолд, за да продължи по левия фланг и да центрира. Там Жезус спря топката, а Давид Силва нанесе тежък удар, но над целта.

В 57' като по чудо Ливърпул не стигна до изравнително попадение. Върджил Ван Дайк засече топката, която срещна напречната греда, а след това тупна на гол линията, след което бе изчистена. Само няколко секунди по-късно Мо Салах получи шанс да стреля след ново центриране, като и този път гредата спря момчетата на Юрген Клоп от гол.

4' по-късно Рахийм Стърлинг и Кайл Уолкър останаха очи в очи с Алисон, като на помощ се притече и Върджил Ван Дайк. Бившият играч на "червените" обаче направи едно допълнително докосване, което позволи на бразилския страж да спре головата опасност.

В средата на втората част Жоел Матип се появи на терена заедно с Наби Кейта, а в 77' именно бранителят се оказа в прегръдките на своите. Той засече с глава подаване на Ван Дайк, за да прати топката зад гърба на Клаудио Браво - 1:1.

В 83' можеше да се стигне до пълен обрат след пробив на Адам Лалана, който също се появи от скамейката. Англичанинът пусна по земя в наказателното поле, където Кейта засече, но отново Браво показа чудесен рефлекс и изби.

В добавеното време на срещата Салах излезе на стрелкова позиция очи в очи с Браво, като първият му опит бе спрян, а след това египетският национал стреля с глава и топката се отправи към мрежата на съперника. Тогава блесна Кайл Уолкър, който акробатично изчисти в корнер. 

При дузпите:

Шакири - бележи - 1:0

Гюндоган - бележи - 1:1

Вайналдум - пропуска - 1:1

Бернардо Силва - бележи - 1:2

Лалана - бележи - 2:2

Фодън - бележи - 2:3

Окслейд-Чембърлейн - бележи - 3:3

Зинченко - бележи - 3:4

Салах - бележи - 4:4

Жезус - бележи - 4:5

Преди мача

По традиция сезонът в Англия започва със спора за трофея Къмюнити Шийлд. Този сезон един срещу друг на стадион "Уембли" се изправят европейският клубен шампион Ливърпул и шампионът на Англия, носител на ФА Къп и Купа на Лигата за миналата година Манчестър Сити.

Битката между двата тима се очаква с огромен интерес, предвид факта, че през миналия сезон двата тима си "спретната" здрава битка за златните медали в Премиършип, като в крайна сметка Хосеп Гуардиола и момчетата му триумфираха с една точка пред тима на Юрген Клоп.

Тимът от "Анфийлд" може да се похвали с 15 спечелени трофея Къмюнити Шийлд. "Гражданите" пък са актуалният носител на отличието, като имат във витрината си пет отличия.

СЪСТАВИ:

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Ван Дайк, Гомес, Александър-Арнолд, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Ориги, Салах, Фирмино

Манчестър Сити: Браво, Уолкър, Стоунс, Отаменди, Зинченко, Родри, Давид Силва, Де Бройне, Сане, Бернардо Силва, Стърлинг 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички