6 години по-късно: Тотнъм победи Ливърпул, но мачът беше меко казано спорен (ВИДЕО)


6 години по-късно: Тотнъм победи Ливърпул, но мачът беше меко казано спорен (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5859 0

Тотнъм победи Ливърпул с 2:1 в един от най-вълнуващите мачове от 7-ия кръг на английската Висша лига, за който ще се говори дълго време!

Хюн Мин Сон изведе "шпорите" напред в резултата в 36-ата минута, а Коди Гакпо изравни в края на първото полувреме. Дълбоко в добавеното време на втората част, Матип си вкара нещастен автогол и така подари победата на домакините, която бе първа за тях срещу мърсисайдци от октомври 2017-а година.

Двубоят обаче бе изпъстрен с полемични ситуации, а Ливърпул го завърши с 9 души на терена, след като Къртис Джоунс и Диого Жота получиха червени картони в средата на първото и средата второто полувреме, съответно.

И докато директният такъв на Джоунс бе по-скоро закономерен, тъй като влезе с бутоните в глезена на Ив Бисума, то поне един от двата жълти, които получи Жота в рамките на 2 минути, можеше да бъде спестен.

Най-най-спорният момент обаче дойде в 34-тата минута и при резултат 0:0. Тогава Луис Диас бе изведен от Салах зад отбраната и прати топката във вратата на Викарио, но попадението бе отменено заради засада. Повторенията обаче показаха, че такава по-скоро няма, а ВАР така и не предостави графика, за да докаже, че е взел правилното решение!

Със спечелените 3 точки Тотнъм събра 17 и се изкачи на второ място във временното класиране, докато Ливърпул, който допусна първа загуба през сезон 2023/24, остана с 16 пункта на четвъртата позиция.

Следващият мач за "шпорите" е на 7.10. - гостуване на Лутън, докато мърсисайдци са домакини на Роял Юнион СЖ в среща от втория кръг на груповата фаза в Лига Европа (5.10.).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна в бясно темпо, като в първите 5 минути Ливърпул се отчете с един корнер и два неточни удара. В 11-ата Ричарлисон пусна много остър успореден на голлинията пас от лявото крило, който Кулушевски не успя да засече на втора греда. Секунди по-късно Викарио направи две поредни спасявания след шутове на Гакпо и Робъртсън от близко разстояние. 

Първият жълт картон в мача бе за Къртис Джоунс, който влезе с бутоните в глезена на Ив Бисума. Съдията бе призован от ВАР да разгледа ситуацията на повторение за евентуален директен червен картон и това промени мнението му - Джоунс бе изгонен след 25 минути игра!

След половин час игра Джеймс Мадисън накара Алисон да се разтегне максимално, за да спаси изстрела му с левия крак, насочен към десния ъгъл на вратата. В 33-тата минута Салах изведе Луис Диас зад отбраната на "шпорите", а колумбиецът прати топката в мрежата за 1:0, но попадението бе отменено заради много тънка засада. Любопитното в случая бе, че ВАР така и не показа точна графика, която да потвърди правотата на решението.

ГОЛ - 1:0 за Тотнъм! В 36-ата минута Мадисън видя Ричарлисон, който изскочи зад гърба на Джо Гомес и навлезе в наказателното поле с топка в крака, а след това бразилецът комбинира със Хюн Мин Сон, който изпревари Ван Дайк и Матип и на празна врата откри резултата. 

180 секунди преди края на редовното време на първото полувреме се стигна до разбъркване пред Алисон, а Ричарлисон се оказа най-съобразителен и насочи топката към долния ляв ъгъл на вратата, но тя се отби от гредата. Впоследствие бе маркирана и засада в хода на атаката.

ГОЛ - 1:1! Собослай центрира към далечната греда, а Ван Дайк свали с глава към Коди Гакпо, който се завъртя и с премерен шут с десния крак изравни резултата.

В заключителните секунди на първата част Мохамед Салах пусна хитър пас към Луис Диас от лявото крило, а той се хвърли на шпагат, но не успя да засече добре топката и ударът му излезе в аут. Ливърпул изпусна златен шанс да осъществи обрат още преди почивката!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

*Юрген Клоп извърши една принудителна смяна на почивката - Коди Гакпо, който получи травма при изравнителното си попадение, отстъпи мястото си на Диого Жота!

В 49-ата минута Мадисън насочи топката към горния десен ъгъл на Алисон, но стражът на Ливърпул се отчете с феноменално спасяване с една ръка. Малко след това бразилецът отрази и бомбен изстрел на Хюн Мин Сон, който отиваше точно под горната греда. 

В 59-ата минута Хюн Мин Сон прати топката във вратата за 2:1 след подаване на Ричарлисон, но попадението бе отменено правилно заради засада. В 69-ата Хюн Мин Сон бе заменен от Манор Саломон.

Секунди по-късно Ливърпул остана с 9 души на терена - Диого Жота си изкара два жълти картона в рамките на около две минути! Този развой на събитията накара Клоп да извърши три корекции, изваждайки Салах, Гомес и Диас. На техните места се появиха Ендо, Александър-Арнолд и Конате.

В 82-рата минута Деян Кулушевски бе фаулиран на границата на наказателното поле и поиска дузпа, но реферът не се впечатли от претенциите му. 

ГОЛ - 2:1 за Тотнъм! В последната от добавените 6 минути продължение Педро Поро центрира остро от десния фланг, а Матип засече топката и я прати в собствената си врата!

Стартови състави:

Тотнъм: Викарио, Поро, Ромеро, Ван де Вен, Удоджи, Сар, Бисума, Кулушевски, Мадисън, Сон, Ричарлисон

Ливърпул: Алисон, Гомес, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Собослай, Макалистър, Джоунс, Салах, Гакпо, Диас

Тотнъм - Ливърпул по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка?

ПРЕДИ МАЧА

От началото на сезон 2023/24 "шпорите" записаха четири победи (2:0 срещу Манчестър Юнайтед, 2:0 срещу Борнемут, 5:2 срещу Бърнли и 2:1 срещу Шефилд Юнайтед) и две равенства (2:2 с Брентфорд и 2:2 с Арсенал).

Тимът на Ангелос Постекоглу е на шесто място във временното класиране с актив от 14 точки и голова разлика 15:7.

Мърсисайдци също нямат загуба от началото на кампанията в първенството - 5 победи (3:1 срещу Борнемут, 2:1 срещу Нюкасъл, 3:0 срещу Астън Вила, 3:1 срещу Уулвърхемптън и 3:1 срещу Уест Хям) и 1 равенство (1:1 с Челси).

Отборът на Юрген Клоп се намира на трето място в таблицата със сбор от 16 точки и голова разлика 15:5.

*Тотнъм не е побеждавал Ливърпул от 22.10.2017 г., когато "червените" бяха сразени с 4:1 в Лондон в среща от 9-ия кръг на Висшата лига. В следващите 12 сблъсъка Ливърпул записа 9 успеха и 3 равенства!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Мнението на Ангелос Постекоглу преди Ливърпул!

Мнението на Юрген Клоп преди Тотнъм!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички