УЕФА дава предимство на първенствата, Шампионска лига и Лига Европа ще се играят август


УЕФА дава предимство на първенствата, Шампионска лига и Лига Европа ще се играят август

922 0

Двата най-големи европейски клубни турнира - Шампионска лига и Лига Европа, ще се изиграят в рамките на само три седмици през август. Поне такъв е най-новият план на УЕФА, който набира популярност сред ръководителите на централата, твърди британското издание Mirror.

Причината за това е, че от УЕФА дават предимство на местните първенства. Футболната централа иска първо да приключат отделните първенства на Стария континент и едва след това да се подновят евротурнирите. Първенствата трябва да се подновят най-късно до средата на юни и да завършат в рамките на шест седмици - до края на юли.

Когато се изиграят последните мачове в отделните първенства, тогава ще стартира и блокът от евромачове. Подобен сценарий обаче може да доведе до прецедент, в който финалите в евротурнирите се играят след старта на новия сезон в първенства като Премиър лийг, където първите мачове са в средата на август. Това пък от своя страна би довело до отлагане на двубоите на отборите от първите два или три кръга на новите шампионати.

Според информациите, съответните първенства в Европа са оказали натиск на УЕФА да насочи усилията си към възможно най-ранния сценарий за завършване на мачовете на местно ниво. Причината е, за да бъдат спазени договорите с телевизиите, които са един от основните източници на приходи. Именно заради това от УЕФА са приели идеята евротурнирите да завършат след края на сезоните във вътрешните първенства.

Припомняме, че само преди няколко седмици президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че евротурнирите трябва да завършат до 3 август, а впоследствие от футболната централа опровергаха думите на шефа си.

В същото време премиерът на Словения Янез Янша обвини Чеферин, че твърде късно е спрял Шампионска лига, като определи решението на футболния бос като "безотговорно и престъпно" (повече по темата вижте тук).

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Под лупа


Катарзисът, който може да освободи Левски от всички влияния или да го остави техен заложник

В последните 10 години ситуацията в Левски не е спокойна, а от 2015 година насам се превърна и в истински тревожна,...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама