Тибо Куртоа отчая Ливърпул и донесе 14-и трофей на Реал Мадрид от Шампионска лига (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)


Тибо Куртоа отчая Ливърпул и донесе 14-и трофей на Реал Мадрид от Шампионска лига (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

30852 0

Реал Мадрид спечели турнира Шампионска лига за 14-и път в своята история, след като победи Ливърпул в големия финал с минималното 1:0 на "Стад дьо Франс" в Париж!

Футболистите на Юрген Клоп създадоха много повече положения в срещата (23:4) и отправиха девет пъти повече точни удари от своя съперник (9:1), но съставът на Карло Анчелоти бе почти брилянтен в защита, а вратарят Тибо Куртоа спокойно може да бъде обявен за "Играч на мача", след като се отчете с 9 ключови спасявания.

ГАЛЕРИЯ: Вездесъщ вратар донесе 14-и трофей на Реал Мадрид!

Единственото попадение във финала бе дело на Винисиус Жуниор, който засече нещо средно между пас и удар на Феде Валдерде от дясното крило. През първото полувреме гол на Карим Бензема бе отменен след 3-минутно разглеждане с ВАР. "Червените" пък бяха най-близо до попадение в 20-ата минута, когато Садио Мане стреля опасно, но Куртоа отклони топката с върха на пръстите си и тя се отби от гредата.

*Карло Анчелоти се превърна в първия треньор с 4 трофея от Шампионска лига, а Реал Мадрид спечели 8-и пореден финал в този турнир (от 1998 година насам)!

Развой на мача + видеа от най-интересните ситуации:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Стартът на финала бе отложен за 22:36 ч. българско време, тъй като част от феновете на Ливърпул не бяха успели да влязат на "Стад дьо Франс". В социалната мрежа "Туитър" се появиха кадри, на които се вижда как запалянковци на "червените" прескачат огради (вижте видеото в линка). Впоследствие се появиха и други кадри, на които се вижда как полицаи пръскат с лютив спрей фенове на Ливърпул и журналисти.

Футболистите на Юрген Клоп влязоха малко по-уверено в мача, но до 5-ата минута тимът на Карло Анчелоти се окопити и излезе от собствената си половина. 15 минути след първия съдийски сигнал Тибо Куртоа за първи път трябваше да се намесва, след като Мохамед Салах засече с пета подаване на Арнолд от дясното крило. Малко след това Тиаго Алкантара опита късмета си от границата на наказателното поле, но стражът на "белия балет" отново бе на мястото си. 

В 20-ата минута Садио Мане дриблира между няколко защитници в бяло и след това шутира към долния десен ъгъл на Куртоа, но белгиецът се разтегна максимално и успя с върха на пръстите си да закачи топката, която след това се отби от гредата (видео от ситуацията). До 35-ата минута притежанието на топката бе еднакво (50:50), но Ливърпул беше създал цели 7 голови положения (4 точни удара), докато Реал Мадрид - нито едно!

В 42-ата минута Карим Бензема бе изведен зад отбраната на Ливърпул, овладя си топката, но не успя да измисли най-доброто продължение на атаката. Впоследствие се стигна до разбъркване в наказателното поле на мърсисайдци и кълбото отново се озова в краката му, като този път французинът го прати във вратата на Алисон, но бе маркирана засада. ВАР прегледа ситуацията и показа, че такава има, а голът беше отменен! (вижте този спорен момент от мача на видео)

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Играчите на Юрген Клоп отново започнаха по-силно, но тези на Карло Анчелоти се защитаваха добре и не позволяваха Тибо Куртоа да бъде поставен под по-сериозно напрежение. В 58-ата минута, противно на логиката, Реал Мадрид стигна до гол чрез Винисиус - Феде Валдерде получи топката на дясното крило, навлезе навътре и опита нещо средно между пас и удар, който на втора греда бе засечен от бразилеца на празна врата. ВАР отново прегледа ситуацията, но този път нямаше нищо нередно - 1:0 за Реал Мадрид! (попадението на видео)

В 63-ата минута Мохамед Салах шутира от дистанция в далечния ъгъл, но Тибо Куртоа отново демонстрира чудесен рефлекс и изби с една ръка. Малко след това Юрген Клоп извърши първата си смяна и пусна в игра Диого Жота на мястото на Луис Диас. 22 минути преди края на редовното време Салах се опита да засече центриране на втора греда, но Куртоа още веднъж направи сериозна заявка за "Играч на мача", отразявайки удара на египтянина с крак.

В 79-ата минута Мохамед Салах стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира и тръгна към долния ляв ъгъл на вратата, но за кой ли път Тибо Куртоа внимаваше и плонжира, за да запази мрежата си "суха". Секунди по-късно Салах отново се озова зад отбраната в бяло и шутира от малък ъгъл, но националът на Белгия регистрира ДЕВЕТОТО си спасяване от началото на мача!

ГАЛЕРИЯ: Финалът между Ливърпул и Реал Мадрид в СНИМКИ

Стартови състави:

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ибрахима Конате, Ван Дайк, Андрю Робъртсън, Фабиньо, Джордан Хендерсън, Тиаго Алкантара, Луис Диас, Мохамед Салах, Садио Мане

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Едер Милитао, Давид Алаба, Ферлан Менди, Каземиро, Тони Кроос, Лука Модрич, Феде Валверде, Винисиус, Карим Бензема

Ливърпул - Реал Мадрид по ТВ: Къде да гледаме финала в Шампионска лига?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за Ливърпул - Реал Мадрид

ПРЕДИ ФИНАЛА

Във френската столица ще се срещнат два от най-великите европейски клуба! Мадридчани са рекордьори по титли от надпреварата с 13, докато Ливърпул е на трето място с 6 "Ушати" купи и днес ще се опита да се изравни с втория в класацията Милан, който седем пъти е бил шампион на Европа.

Това ще бъде трети финал между двата гранда - през 1981 година Ливърпул печели с 1:0 именно в Париж, а през 2018 Реал надви своя опонент с 3:1 в Киев. "Червени" и "бели" са се срещали още шест пъти в Шампионската лига, като в тези мачове Реал има три победи, две загуби и едно равенство.

Пътят на Реал Мадрид до финала:

Групова фаза: 1-во място (2. Интер, 3. Шериф Тираспол, 4. Шахтьор Донецк

1/8-финал: Реал Мадрид 3:2 ПСЖ (общ резултат)

1/4-финал: Реал Мадрид 5:4 Челси 

1/2-финал: Реал Мадрид 6:5 Манчестър Сити 

Пътят на Ливърпул до финала:

Групова фаза: 1-во място (2. Атлетико Мадрид, 3. Порто, 4. Милан)

1/8-финал: Ливърпул 2:1 Интер (общ резултат)

1/4-финал: Ливърпул 6:4 Бенфика 

1/2-финал: Ливърпул 5:2 Виляреал

*Главен съдия на финала ще бъде французинът Клеман Тюрпен, а негови асистенти - Никола Дано и Сирил Грингор. За ВАР ще отговарят двама французи - Уили Делжо и Жером Брисар (главен), както и двама италианци - Масимилиано Ирати и Филипо Мели.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички