Барселона се издъни звучно в ШЛ, каталунците пуснаха 3 гола и са с 0 точки от 2 мача


Барселона се издъни звучно в ШЛ, каталунците пуснаха 3 гола и са с 0 точки от 2 мача
Снимка: Getty Images

5855 0

До изненадваща развръзка се стигна в Португалия, след като временният лидер в местния шампионат Бенфика победи с 3:0 испанския гранд Барселона в Шампионска лига. Това е втори звучен шамар за испански тим след поражението на Реал Мадрид от Шериф Тираспол.

Това поставя каталунците в много тежка ситуация, тъй като след първите 2 мача в групите са последни - с 0 точки. Лидер е Байерн Мюнхен с 6 точки, следван от Бенфика с 2 по-малко и от Динамо Киев, който е с 1 пункт.

Барселона бе надигран и надхитрен от своя опонент, но все пак имаше своите отлични шансове в двубоя, от които не се възползва. Не може да се каже същото за "орлите", които записаха първи успех над този опонент от първия им директен мач (1961 година - победа с 3:2 за Бенфика).

Освен това Бенфика записа пети пореден домакински мач, в който побеждава в Шампионска лига. Барселона пък не печели за 4 път в последните си 5 двубоя. В следващия кръг от груповата фаза Бенфика срещу Байерн Мюнхен, а каталунците - Динамо Киев. Мачовете са чак на 20 октомври поради паузата за срещите на националните отбори.

СЪСТАВИ

Бенфика: Влахомидос, Грималдо, Верисимо, Отаменди, Вертонген, Нунез, Яремчук, Жоао Марио, Лазаро, Рафа Силва, Вайгъл

Барселона: Тер Щеген, Дест, Пике, Араухо, Гарсия, Роберто, Бускетс, Френки де Йонг, Педри, Депай, Люк де Йонг

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

3' - 1:0! Домакините започнаха ударно и поведоха срещу именития си съперник. Нунес се отличи със страхотна индивидуална проява, която завърши с добър изстрел от наказателното поле, който бе прецизно насочен в долния ляв ъгъл, оставяйки Тер Щеген безпомощен.

В 11-ата минута Барселона бе близо до това да изравни чрез Люк де Йонг. Нападателят получи топката в средата на наказателното поле, вдигна глава и стреля, но защитник се отличи с много важна намеса и блокира удара.

Само минута по-късно Роберто намери по превъзходен начин Френки де Йонг, който се справи с противников футболист и шутира добре, но изстрелът му мина с малко встрани от десния страничен стълб.

Малко преди да се преполови полувремето Барселона създаде и трети шанс. Педри успя да стигне до границата на наказателното поле, откъдето стреля и преодоля вратаря, но топката мина покрай левия страничен стълб.

В 27-ата минута и Мемфис Депай шутира отблизо, но ударът му бе блокиран от бранител, който спаси португалските "орли" в случая.

5 минути по-късно домакините имаха претенции за дузпа, след като техен футболист бе съборен в наказателнтоо поле. Главният съдия обаче реши, че това не е достатъчно за 11-метров наказателен удар, а ВАР не се намеси, за да го накара да преосмисли решението си. В последните секунди от полувремето каталунците също имаха претенции за дузпа, но и те не бяха уважени.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 52-рата минута португалците отново можеха да шокират опонента си от съблекалнята, а голмайсторът щеше да е същият. Нунес си осигури позиция за стрелба и шутира много мощно отдалеч, но в крайна сметка ударът се отклони в десния страничен стълб.

69' - 2:0! Все пак домакините удвоиха аванса си в резултата. Португалският национал Рафа Силва бе на точното място в точното време и стигна до отбита топка в наказателното поле, за да се разпише.

79' - 3:0! Нещата станаха още по-зле за Роналд Куман и неговите футболисти, след като Нунес се разписа от дузпа и направи резултата класически.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Барселона започна с поражение от Байерн Мюнхен, а Бенфика стартира с нулево равенство срещу Динамо Киев. Въпреки това "орлите" се радват на висока резултатност през кампанията. Те са победени в 12 поредни официални мача (10 победи и 2 равенства), включително и 100%-ов точков актив в първенството.

В този смисъл успех за Бенфика над Барселона (който ще е прецедент от първия им директен мач през 1961 година, когато португалците побеждават с 3:2) далеч не е невъзможен. От онзи първи двубой пък двата тима имат 6 мача помежду си - в 3 от случаите каталунците печелят, а в други 3 - равенството царува.

Бенфика неизменно губи първия си домакински мач от груповата фаза на Шампионска лига през последните 3 кампании. Въпреки това настоящата форма на "орлите" у дома в най-престижния европейски клубен турнир не е никак лоша - серия от 4 поредни победи.

Барселона записа победа с 3:0 над Леванте през уикенда - първи успех от последните 4 мача за каталунците. Загубата за "блаугранас" с 3:0 на старта от Байерн Мюнхен е първото поражение в откриващ мач от групите в Шампионска лига за Барселона от сезон 1997/98. Това бе и първи мач от сезон 2003/04 в турнира, в който каталунците не отправят точен удар.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички