Карим Бензема: От ролята на плеймейкър до най-добрия нападател в света


Карим Бензема: От ролята на плеймейкър до най-добрия нападател в света
Снимка: Getty Images

3365 0

"Когато си партнираш с човек, който е вкарвал по 50 или 60 гола на сезон, разбира се, си в услуга на играча, защото той е човек, който се е разписвал постоянно.

Трябваше да се адаптирам, адаптирах се. Той си тръгна. Така че от мен зависеше да направя крачка напред и да покажа, че мога да направя разликата". 

Тези думи изрече Карим Бензема, когато го попитаха за ролята му в Реал Мадрид с и без Кристиано Роналдо, който напусна през 2018 в посока Ювентус.

Именно върху френската звезда се стовари на пръв поглед непосилната задача да замести португалската легенда по подобаващ начин, за да компенсира липсата му. Като че ли той успя да сломи критиците си и вече никой не говори за отсъствието на Роналдо. 

На терена нападателят е нанизал 12 гола в Шампионската лига този сезон, успеваемост, равна на тази на Роберт Левандовски (също 12 попадения). Голямата разлика? Единият класира отбора си за полуфинал в Шампионска лига. Другият - не. 

34-годишният ветеран прекара години в сянката на Роналдо на "Бернабеу". Ако преди време беше предимно творец за привържениците, сега французинът се превърна в най-важния играч на Реал и един от най-клиничните нападатели в Европа.

Ако се вгледаме по-обстойно в показателите му след напускането на Роналдо през 2018 г, Бензема е реализирал 77 попадения в 131 мача за "бланкос".

По какъв начин голмайсторът изработва попаденията си?

Карим Бензема се разписва често, но не бива да се пренебрегва фактът, че голяма част от попаденията са изработени изключително прецизно.

Французинът праща топката между гредите на съперниците си по техничен и съвършен начин. Умее да борави еднакво добре с нея в крака, както и когато се налага да я отиграе с глава. Ценните попадения срещу Челси се оказаха неспасяеми за стража на "сините" Едуар Менди, което е показателно с какви качества във всяко едно отношение е надарен Бензема.

За щастие на Реал Мадрид, това се превръща в тенденция, а не във временно явление, което се е случвало в предишни периоди. Французинът е бил критикуван неколкократно за непродуктивния си завършващ удар.

Той наистина изпитваше трудности, когато Роналдо започна последния си сезон в "белия балет". При равенството 2:2 срещу Валенсия през август 2017 г. Бензема пропусна шест ключови положения и беше остро освиркан от голяма част от публиката на "Бернабеу".

От "класически плеймейкър" до водещ реализатор 

В продължение на години Бензема играеше с гръб към вратата и се стремеше да асистира на Роналдо и на останалите флангови състезатели. Той продължава да изпълнява тази роля, но разликата е, че френският национал вече прекарва повече време в полето на противника и рядко не е на върха на атаката.   

При всичките му технически качества един от най-силните компоненти в играта му е неговата футболна интелигентност. Когато навлиза отляво на терена към наказателното поле на противника, той знае как да повлияе на противниковата отбрана, така че да я свари неподготвена.

Бензема е убийствено ефективен в тази част на игрището. През този сезон в Ла Лига 48% от докосванията му извън наказателното поле са отляво в последната третина на терена.

Неговото позициониране допринася и за успешното взаимодействие с бразилското ляво крило Винисиус Жуниор, който може да се похвали с 17 гола във всички турнири за Реал през този сезон.

Комбинацията Бензема - Винисиус е довела до 19 попадения през тази кампания. Характерно е за французина да увлече противников централен защитник, което създава пространство за Винисиус да използва скоростта си и да се възползва от празнината осигурена благодарение на Бензема.

Пътят за Златната топка

"Има нападатели, които не докосват топката по време на мач, а след това идва 87-ата минута, в която вкарват гол и са изключително щастливи. Лично аз, ако не допринасям с играта си, но се откроя с гол в 90-ата минута, съм отвратен". 

Това е цитат на Бензема от 2017 г. и въпреки превръщането му като голмайстор през изминалите пет години, същността на тези думи все още прозира в играта му днес.

Той все още често е централна фигура в много от атаките на Реал Мадрид, както показа срещу Челси на "Стамфорд Бридж" в сблъсъка между двата тима в Шампионска лига. 

Превъзходното му движение е само част от приноса му за първия гол, тъй като той на два пъти изграждането на атака започна от него. При последното попадение, той не се отказа до последно да пресира вратаря Едуар Менди и усилията му се увенчаха с успех.

В реванша, когато отборът му имаше най-голяма нужда от него, той отново пое отговорност и в продълженията реализира за 2:3, пращайки Реал Мадрид на полуфиналите в Шампионска лига. 

Карим Бензема е не само водещ реализатор в Ла Лига през този сезон, но и оглавява класацията за асистенции с 11, което показва положителната трансформация в неговото представяне.

Той запазва класическите си качества на плеймейкър, който извлича най-доброто от съотборниците си, но сега съчетава това с величествени голове. С тези темпове той спокойно може да завоюва "Златната топка".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички