Жадуваният требъл е факт! Индзаги и Интер не успяха да надхитрят и да съсипят мечтата на Манчестър Сити в Шампионска лига


Жадуваният требъл е факт! Индзаги и Интер не успяха да надхитрят и да съсипят мечтата на Манчестър Сити в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

8429 0

Манчестър Сити сбъдна голямата си мечта. Английският хегемон е големият победител след финала срещу Интер в Шампионска лига тази година. "Гражданите" победиха с 1:0 с гол на Родри в 68', който се превърна в големия герой на вечерта.

Така Манчестър Сити сбъдна голямата си мечта, печелейки първата си Шампионска лига в своята история. Това бе трофеят, който все се изплъзваше на "гражданите", откакто Хосеп Гуардиола пое отбора.

Освен това се превърна във втория английски отбор, който прави требъл. По-рано Сити спечели Висшата лига и ФА Къп. Единствено Манчестър Юнайтед е стигал до това постижение през 1999 година с легендарния сър Алекс Фъргюсън. Това е трета титла от Шампионска лига за Хосеп Гуардиола като мениджър, а освен това се превърна в първия, завоювал два требъла в своята кариера. Първият е с Барселона през сезон 2008/09.

Сблъсъкът за Шампионска лига: Надлъгването между Манчестър Сити и Интер (СНИМКИ)

Първото полувреме разочарова тези, които са очаквали да видят мощен натиск на Манчестър Сити. Отборът на Хосеп Гуардиола, разбира се, доминираше с топката, но шестимата централни защитници и полузащитници на Интер направиха почти невъзможно да се играе през средата на терена. Холанд имаше само един единствен шанс, който бе отразен от Онана. Лошата новина за „гражданите“ бе принудителната смяна на Кевин де Бройне, който във втори пореден финал в Шампионска лига не изиграва пълни 90 минути. Имаше малко атаки от Интер, но те успяха да нарушат играта на Сити в защита и определено изглеждаха изключително концентрирани срещу "нерадзурите".

И в началото на втората част опасните положения липсваха, като Интер опитваше да спира Сити, дори и в началото на техния устрем, убивайки темпото им. Този ход имаше резултат до 68‘, когато Родри вкара след добра атака на "гражданите". Малко след това отборът на Индзаги нацели греда чрез Димарко, но това бе крайно недостатъчно за отбора. През вторите 45 минути Ромелу Лукаку влезе на мястото на Един Джеко. Именно белгиецът направи шокиращ пропуск в 88‘ пред вратата, пращайки топката право в Едерсон.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с битка в средата на терена, като първата възможност бе за състава на Хосеп Гуардиола. Още в 3' Холанд бе близо до това се измъкне от защитата на Интер и да създаде опасност, но страничният рефер вдигна флага за засада. В 5' "гражданите" имаха страхотен шанс пред себе си. Подаване намери Силва вдясно, като португалското крило стреля от наказателното поле, но топката мина покрай вратата.

Постепенно "нерадзурите" опитаха да вземат глътка въздух и да си създадат преимущество в двубоя. Лаутаро Мартинес опита да притесни Едерсон, опитвайки да покаже, че няма да остави отбранителната линия на англичаните на спокойствие.

В 14' Интер стигна до корнер, но изпълнението между Димарко и Барела не се получи и лесно бе изчистена топката. В 20' Лаутаро се втурна към свободна топка и потърси Джеко. Неговото докосване обаче не бе добро и топката отиде в Брозович. Той стреля от много далечно разстояние, но изстрелът му мина високо над вратата.

5 минути след това атака на Интер изглеждаше неуспешна, но подаване на Едерсон беше пресечено от Брозович в халфа на Интер. Той се опита да насочи топката в опразнената врата, но ударът му мина встрани. В 26' дойде първият отличен шанс пред Холанд, който обаче бе отразен от Онана. Пробив на Де Бройне си освободи пространство и подаде към Холанд. От не особено лесен ъгъл норвежецът стреля, но Онана спаси.

В 30' се стигна до голям проблем за Сити. Един от най-важните им играчи Кевин де Бройне, който получи травма. Макар белгиецът да пробва да продължи в 35' бе заменен от Фил Фодън.

До края на полувремето двата тима продължиха сериозна битка на терена, но до опасни положения не се стигна.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Интер показа, че ще се старае по всякакъв начин да убива устрема на Сити и да не им позволява да установят траен натиск. И в първите 10-ина минути след подновяването нямаше головеи възможности, а повече съприкосновения между играчите. В 56' Симоне Индзаги направи промяна, като на мястото на Джеко влезе Ромелу Лукаку. Джеко, подобно на Де Бройне, също получи мускулна контузия.

В 58' английският отбор сам си създаде големи неприятности. Аканджи направи грешка, която изведе Лаутаро Мартинес сам срещу Едерсон. Аржентинецът обаче взе най-грешното решение, като стреля право в стража, а имаше възможност и да подаде. Малко след това Барела извърши груб фал и получи жълт картон.

В 68' "гражданите" нанесоха удар по амбициите на Интер. Бернардо Силва се втурна с топка зад защитата на "нерадзурите" и стреля през наказателното поле от. Интер успя да отблъсне първата топка, но тя попадна в Родри, който стреля пред наказателното поле за 1:0.

Само 3 минути след това Димарко стреля с глава и успя да прехвърли Едерсон. Напречната греда обаче спаси "гражданите", а при повторния опит топката се отби в крака на Лукаку. В 77' Фил Фодън направи страхотен пробив в наказателното поле и стреля от обещаващата позиция, но изстрелът му не бе добър и право в Онана.

Две минути преди края на редовното време се стигна до шокиращ пропуск на Лукаку. Гозенс свали към белгиеца, който стреля с глава, но право в Едерсон. От последвалия корнер не последва нищо опасно. Минута след това Лукаку стреля по диагонал, но отново без успех.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Манчестър Сити: Едерсон, Мануел Аканджи, Рубен Диас, Нейтън Аке, Джон Стоунс, Родри, Бернардо Силва, Кевин де Бройне, Илкай Гюндоган, Джак Грийлиш, Ерлинг Холанд

Интер: Онана, Матео Дармиан, Франческо Ачерби, Алесандро Бастони, Дензъл Дъмфрийс, Хакан Чалханоглу, Марсело Брозович, Николо Барела, Федрико Димарко, Лаутаро Мартинес, Джеко

НАСТРОЕНИЕТО ПРЕДИ ФИНАЛА

  • Феновете вече пристигат на стадион "Ататюрк" и не само. Желаният трофей от Шампионска лига също вече е на стадиона в турската столица. Кой капитан от двата тима ще вдигне трофея по-късно тази вечер?
  • След фиаското на финала 2021/2 УЕФА се стреми отчаяно да гарантира, че тазгодишният финал на Шампионската лига ще премине безпроблемно. УЕФА обеща значително подобрение за тазгодишния финал и изглежда, че засега нещата вървят добре.

  • Това е фланелката, която играчите на Интер ще носят днес. И италианците, и Манчестър Сити ще бъдат в домакинските си екипи, въпреки че двата отбора носят изцяло сини или частично сини фланелки.

  • Феновете на Интер вече нямат търпение за двубоя и часове преди него са се събрали във фен зоните, за да подкрепят любимците си.

ПРЕДИ ФИНАЛА В ШАМПИОНСКА ЛИГА

Никой от двамата наставници няма сериозна липса в състава. Далберт Енрике не е на линия за "нерадзурите", но той е аут от терените вече над една година поради контузия. Бенжамен Менди пък отдавна е забравен от Пеп Гуардиола, но трябва да бъде отбелязан фактът, че не е наличен за игра.

Сити е в чудовищна форма, като преди единственото им поражение от началото на февруари е срещу Брентфорд в мач, който бе без значение след вече осигурената титла (21 победи и 5 равенства, като някои ремита също са без интрига за титлата).

Манчестър Сити си заслужи мястото на финала, след като спечели групата си в компанията на Борусия Дортмунд, Севиля и Копенхаген (4 победи и 2 равенства). В елиминациите пък последователно бяха отстранени РБ Лайпциг (общ резултат 8:1), Байерн Мюнхен (общ резултат 4:1) и Реал Мадрид (общ резултат 5:1).

Интер излезе от далеч по-трудна група, но имаше късмет при елиминациите. "Нерадзурите" бяха втори в компанията на Барселона и Байерн Мюнхен, както и Виктория Пилзен (3 победи, 1 равенство и 2 загуби). Във фазата на директните елиминации се справиха последователно с Порто (общ резултат 1:0), Бенфика (общ резултат 5:3) и Милан (общ резултат 3:0).

Любопитно ще бъде дали ще бъде затвърдена тенденцията от последните три финали - а именно победителят да надделява след едва един гол в мача. И допълнително - това попадение да пада между 40-ата и 60-ата минута. Прочетете и за още интересни факти около финала в Шампионска лига Манчестър Сити - Интер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички