Любопитни факти покрай финала в Шампионска лига Манчестър Сити - Интер: "Общи" играчи, Пеп нетолкова успешен срещу съперника и ОЩЕ


Любопитни факти покрай финала в Шампионска лига Манчестър Сити - Интер: "Общи" играчи, Пеп нетолкова успешен срещу съперника и ОЩЕ
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

1895 0

Дойде време за големия завършек на клубния футбол през този сезон - финала в Шампионска лига. След часове ще научим дали проклятието за Пеп Гуардиола и Манчестър Сити, който спокойно може да бъде определен като най-силния отбор в последните години в световен мащаб, ще продължи.

"Гражданите" търсят първия си триумф в най-престижния европейски клубен турнир, докато опонентът Интер се надява на четвърти успех в историята на надпреварата. Какво трябва да знаем за двата отбора преди въпросния финал?

Интересни факти около Манчестър Сити - Интер

Екипът на SportLive.bg ви представя някои любопитни факти около дуела:

- Холанд е вкарал 12 гола в 10 мача в турнира през сезона, като открива резултата в три от последните четири случая, в които се разписва;

- всички 3 гола на Ромелу Лукаку през този сезон в надпреварата са след 80-ата минута;

- Лукаку има 5 гола в 18 мача срещу Сити (3 победи, 3 равенства и 12 загуби);

- всеки от последните 3 финала в Шампионска лига се решава от само един гол, който неизменно пада между 40-ата и 60-ата минута;

- цена на отборите: за Сити - 1,05 милиарда евро, за Интер - 534 милиона евро;

- средна цена на играч: за английския тим 42,19 милиона евро, за италианския - 19,79 милиона евро;

- най-скъп футболист на Сити - Холанд (170 милиона евро), а на Интер - Лаутаро Мартинес (80 милиона евро);

- средна възраст - 27,6 години за "гражданите" и 28,9 за "нерадзурите";

- национали: 18 срещу 16 (за Пеп и компания);

- чужденци: 17 срещу 16 (за Сити).

Как се справя Гуардиола в мачовете с Интер?

Пеп Гуардиола се е изправял четири пъти до този момент срещу Интер. Във всеки от случаите е бил начело на Барселона - през 2009 година в груповата фаза, а през следващия сезон - на полуфиналите в Шампионска лига.

В първите два случая той побеждава и завършва наравно със съперника (0:0 и 2:0), но в по-важните сблъсъци след година нещата не вървят по план. Той губи първия мач с 1:3 на "Джузепе Меаца", а в реванша на "Камп Ноу" побеждава само с 1:0 и отпада от турнира току преди финала, след което пък Интер завоюва трофея.

Трансфери между Манчестър Сити и Интер

Има четири по-големи имена, които са осъществявали трансфер от единия отбор в другия (един от тях като свободен агент). Първи това прави Патрик Виейра без трансферна сума през януари 2010 година, когато акостира на "Етихад Стейдиъм".

През лятото на същата година пък "гражданите" заплащат 29,5 милиона евро за Марио Балотели. През сезон 2012/13 Сити отново пазарува от Интер - 3,75 милиона евро за Майкон. През 2015/16 този път италианците купуват от англичаните, като първо дават 2,5 милиона евро за наем на Стефан Йоветич, а година и половина след това откупуват правата му срещу още 13,5 милиона евро.

Кога и къде е финалът в Шампионска лига?

Големият мач ще се състои в Истанбул - на Олимпийския стадион "Ататюрк". Той ще се проведе днес, 10-и юни, от 22:00 часа българско време. Ще можете да следите финала в Шампионска лига Манчестър Сити - Интер НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички