Историята на Фабиньо: от прокуден от Реал Мадрид до неизменен титуляр в Ливърпул


Историята на Фабиньо: от прокуден от Реал Мадрид до неизменен титуляр в Ливърпул
Снимка: Getty Images

11613 0

Едва ли някой би оспорил мнението, че Фабиньо е един от най-превъзходните полузащитници в световния футбол, превръщайки се в ключов играч в изумителния Ливърпул на Юрген Клоп. Мнозина вероятно не са запознати с пътя му, който той е извървял, за да стигне до тук.

В часовете преди финала на Шампионска лига в събота е подходящ момент да ви припомним, че бразилецът всъщност е играл за противника на мърсисайдци Реал Мадрид по време на краткия си престой там през сезон 2012/2013.

Как започва всичко за Фабиньо?

След като се издига в редиците на Флуминензе в родната си Бразилия, Фабиньо привлича вниманието на португалския отбор Рио Аве, когато блести в младежкия турнир - Копа Сао Пауло. Въпреки че няма нито едно участие в старшата възраст на Флуминензе, тимът от Португалия сключва шестгодишен договор със 17-годишния играч, за да премине в Европа.

По-малко от месец след пристигането си на североизточния бряг на Португалия Реал Мадрид проявява интерес и халфът се присъединява към втория отбор на испанския колос под формата на наем за един сезон.

"Дойдох в Португалия, но останах в Рио Аве само две седмици, може би най-много три", споделя Фабиньо пред FourFourTwo. "Бях на барбекю с други бразилци и тогава агентът ми се обади, за да ми каже, че младежкият състав на "белия балет" се нуждае от десен защитник и се интересува от мен", допълва Фабиньо.

За трансфера в Реал Мадрид

"Една вечер Лусио (Араухо, брат на бившия полузащитник на Челси и Барселона Деко) дойде и ми каза да си събера нещата, защото известният агент Жорже Мендеш щеше да пътува с кола в ранните часове на сутринта.

Попитах дали всичко е наред... никой не каза и дума, но в един момент в колата Мендеш промълви, че пътуваме за Мадрид и че ще подпиша с тях. Обадих се на майка ми в Бразилия, за да ѝ съобщя за това, а тя се разплака", споделя Фабиньо.

Моуриньо посреща Фабиньо по пижама

По-късно ситуацията за него се превръща в сюрреалистична, тъй като през нощта го посещава познато лице. "Отидохме в хотела в Мадрид и си легнах да спя, но се събудих, когато някой почука на вратата. Погледнах през прозореца и не можах да повярвам. Това бяха Мендеш и Жозе Моуриньо!"

"Бях облечен по пижама, изобщо не бях подготвен да го видя. Дори не знаех какво да кажа. Той искаше да ме посрещне. Все още се чувствах малко срамежливо и никога не съм предполагал, че ще го срещна по този начин!", спомня си бразилецът.

През кампанията, в която отборът завършва на осмо място, той играе 30 пъти за резервите, предимно като десен краен бранител, а понякога и като централен защитник.

Треньорът му в Реал Мадрид Кастиля Алберто Торил го описва като "много свит", но веднага забелязва потенциала му. Той допълва, че бразилецът е бил много добър в позиционно отношение и е вземал правилните решения с топката.

Дебютът на Фабиньо за Реал Мадрид

Дотолкова, че Моуриньо е останал впечатлен от изявите му и веднага го вика при звездите на Реал Мадрид. Той влиза като резерва през второто полувреме на мача на "лос бланкос" с Малага в Ла Лига и записва 14 минути на терена в своя професионален дебют.

Той дори асистира на Анхел ди Мария, който отбелязва гол за победата с 6:2. За негово съжаление не съумява да се наложи в състава на мадридчани и се изявява по-често в младежките формации.

В крайна сметка той акостира в Монако, където се подвизава предимно отдясно на отбраната през сезон 2013/14 и в началото на кампанията 2014/15. По-късно обаче Леонардо Жардим го използва като опорен полузащитник в края на същия сезон, което се оказва повратен ход в кариерата му.

Ценна находка за Ливърпул

Вследствие на представянето си постепенно става неразделна част от отбора на Монако, който печели в титлата Лига 1 през сезон 2016/17. Година по-късно Ливърпул го привлича за 44 млн. паунда - по-малко от 48 часа след като преживява тежка загуба във финала на Шампионска лига срещу настоящия си опонент и негов бивш клуб Реал Мадрид.

Това се оказва повече от добра покупка от страна на Клоп, като се има предвид, че Ливърпул ще спечели европейския клубен турнир през следващото лято, както и първата в историята на клуба титла в ерата на Висшата лига.

Германецът не можеше да разчита на бразилеца в последните мачове, който получи травма в слабините по време на триумфа на Ливърпул над Челси за ФА Къп. Очаква се обаче 28-годишният играч да бъде на разположение за епичния сблъсък между двата световни футболни колоса в събота вечер.

Всичко за финала Ливърпул - Реал Мадрид в Шампионска лига четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички