Съдийството в Шампионска лига е потресаващо, но Байерн отпадна напълно заслужено


Съдийството в Шампионска лига е потресаващо, но Байерн отпадна напълно заслужено
Снимка: Guliver/GettyImages

3763 0

Основната тема на разговор след зрелищните 210 минути между Реал Мадрид и Байерн Мюнхен, за съжаление, е главният рефер Виктор Касай. Той "обезглави" баварците, както отбелязват много фенове, и прати "белия балет" на полуфинал и всички говорят как е било незаслужено и гнусно. Да, съдийството безспорно и в двата мача беше потресаващо. Във втория имаше голове от засада и за двата тима, а Каземиро трябваше да бъде изгонен. Но не това е основната причина Реал Мадрид да продължи напред в Шампионска лига.

Да поговорим за сухата статистика, която е красноречива. Реал Мадрид има 48 удара по посока вратата на Байерн, от които в очертанията бяха цели 24. "ФК Холивуд" извърши повече нарушения, имаше по-малко добри положения за гол, а Мануел Нойер беше най-добрият играч на терена и в двата мача.

През второто полувреме на срещата на "Алианц Арена" Реал Мадрид и Нойер бяха виновниците този сблъсък да не е решен. Роналдо, Бейл, Марсело, Карвахал, Бензема и Хамес изпуснаха великолепни положения, а германският вратар беше просто безпогрешен, спасявайки удари, при които само страж от неговата класа могат да реагират. Някои ще кажат, че червеният картон на Хави Мартинес е обърнал двубоя, но още преди него Реал Мадрид заигра в пъти по-добре от съперника си. А испанският защитник получи напълно заслужен червен картон.

Първото полувреме на "Сантиаго Бернабеу" имаше същият сценарий. Нойер се отчете с няколко брилянтни спасявания, Боатенг спря голов удар на Тони Кроос, а Реал Мадрид идеално диктуваше темпото. Байерн имаше едно положение, брилянтно парирано от Марсело. В тези 90 минути единият отбор беше в пъти по-добър, но не успя да реши двубоя.

Последва началото на второто полувреме и, малко преди да се стигне до дузпа за Байерн Мюнхен, имаше ситуация пред пеналтерията на баварците - нарушение на Видал срещу Каземиро, за което чилиецът трябваше да получи втори жълт картон. Той влезе грубо и без идея да играе с топката, така че още в този момент Байерн трябваше да остане с човек по-малко.

Дори след гола от дузпа (за която има спорове дали трябва да бъде отсъдена), Реал Мадрид имаше по-добрите положения. Роналдо изравни в 76' и мачът изглеждаше решен. Преди Рамос да си отбележи злощастен автогол. Но пък никой не говори как се стигна до този гол, а именно от подаване в наказателното поле, при което и Мюлер, и Левандовски са в засада. Второ решение в ущърб на Реал Мадрид.

В крайна сметка, "белия балет" се класира напред, но за съжаление с гол от засада (вторият на Роналдо в мача) и второ под съмнение (пасът на Марсело към Роналдо, но на всички "снимки", ако се загледате, линиите са криви - попадението е спорно, но в случая малко съдии бих отсъдили тази засада, както и при гола на Байерн). Но едно трябва да е ясно - в тази европейска класика Реал Мадрид просто беше по-добрият отбор.

Баварците не са надградили от последния сезон, а в момента нямат и дълбочина в състава. Боатенг и Хумелс бяха "вдигнати" и беше видно, че дори 90 минути са им много. Същото важи и за Левандовски. Анчелоти, който е един от най-великите треньори в запазването на играчите, просто беше с вързани ръце, защото нямаше избор - Мартинес беше наказан и единственият вариант беше Кимих да играе като централен защитник. Мюлер е в ужасяваща форма вече месеци наред. Могат да се търсят грешки на италианския специалист за изваждането на Рибери, който беше сред най-добрите на терена, както и оставянето на пейката на Кингсли Коман. Но без червения картон на Видал почти сигурно е, че Дон Карло щеше да го пусне в продълженията.

А що се отнася до съдийството - единственият двубой от четвъртфиналите до момента, в който няма наистина спорни отсъждания е реваншът между Лестър и Атлетико Мадрид. В първия мач между Реал Мадрид и Байерн свириха абсурдна дузпа за Байерн Мюнхен. В мача Борусия - Монако имаше куп спорни ситуации, а единият от головете на Килиан Мбапе е от поне метър и половина засада. В "най-великия обрат в историята" Барселона беше очевидно подпряна срещу ПСЖ, макар че когато паднеш с 6:1, не можеш да обвиниш главния рефер. И още куп безобразни отсъждания, които развалиха не само Реал - Байерн, но изобщо елиминациите в Шампионска лига до момента.

Реал Мадрид елиминира Байерн Мюнхен заслужено, защото беше по-добрият отбор в двата мача. Изключително жалко е обаче съдията да повлияе по този начин за крайния изход. Крайно време е да се вземат мерки. Във волейбола, тениса, баскетбола, хокея и къде ли още не - технологиите навлизат с пълна сила. Време е да се случи и във футбола. Идеята беше тествана - по време на Испания - Франция имаше видеоасистент, който за 10 секунди взе две ключови решения и "Ла Фурия" спечели двубой, който иначе щеше да загуби. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички