Христо Стоичков за шанса да се върне в българския футбол и карали ли са го да участва в уговорени мачове


Христо Стоичков за шанса да се върне в българския футбол и карали ли са го да участва в уговорени мачове

2161 0

Легендата на българския футбол Христо Стоичков си припомни за времето, прекарано в българския футбол и дали съществува шанс да се завърне в него. Според сривът в родни е футбол е много голям и определи каква е причината за това. 

"Сривът е много голям. Дойдоха много кредитни милионери, искаха да станат президенти. Спомням си годините, когато министър на спорта беше Трендафил Мартински, лека му пръст. За мен най-големият възпитател и стратег в историята на българския футбол. След него се изредиха много, но никой не взе това, което той искаше да завещае - стратегията за спорта, развитието на българския спорт. Той докара специалисти да направят програмата за 30-40 години напред. Ние унищожихме програмата му.

Защото следващият като дойде на власт, казва "аз съм". Ако бяхме продължили идеите на Трендафил Мартински, нямаше да бъдем в този батак, в който сме в момента. Нямаше да имаме проблеми с допинг, нямаше да имаме проблемите в щангите. Оставихме всичко да дойде ей така - от днес за утре. А така спорт не се прави", заяви Стоичков пред "Блиц". 

СТОИЧКОВ: ЦСКА Е ПРИЧИНАТА ДА ЗАИГРАЯ В БАРСЕЛОНА

Той сподели, че е имало моменти, в които са го карали да участва в уговорени мачове. "Естествено, че е имало (б.р. - когато беше треньор на Литекс). И заради това напуснах българския футбол. И никога повече няма се върна в българския футбол. Защото Стоичков е тук с чистота. Не може някой да ми каже "ти това, ти това". Разследваха ми седем мача. Нали си спомняте? Онзи с голямата тимберица. Той ме вика, с още един с по-големи уши. Викаха ме с дечица на по 15 години да даваме обяснения за 7 мача. Нагло искаха да оцапат името ми. Но името на Стоичков не може да го оцапаш, дори да ме пръскаш и с черна боя.

С ръка на сърце го казвам, че в националния отбор никога не са ми казвали да взема този или онзи футболист. Много се опитаха да казват "взел е Благой Георгиев, Чавдар Янков, Ицо Янев, Здравко Лазаров, Георги Иванов, Владо Манчев, Петър Занев". Никога, никога Стоичков не е притесняван от президенти на клубове, за да вземам футболисти. Аз, Безински и Хубчев, целият щаб, взимахме решенията. Нито един президент не е дошъл при мен и да ми каже "вземи този, че трябва да го продадем", макар че ме набедиха, че Венци Стефанов ми се обаждал. Лично с Петьо Хубчев съм ги избирал играчите", допълни още легендарният играч. 

Христо Стоичков оцени и какви шансовете на България да домакинства на Мондиал 2030, след като подобно нещо обявиха Бойко Борисов и Красен Кралев. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички