Блатер пред съда: Имахме устна договорка с Платини за 2 милиона швейцарски франка


Блатер пред съда: Имахме устна договорка с Платини за 2 милиона швейцарски франка
Снимка: Getty Images

1327 0

Бившите президенти на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини са имали устно "джентълменско споразумение" французинът да получи хонорар в размер на 2 милиона швейцарски франка от световната футболна централа.

Въпросното плащане, за което няма документация, е обект на съдебно производство, като делото в Белинзона започна вчера и ще продължи до 22 юни, а ако бъдат намерени за виновни, двамата са застрашени от пет години затвор.

Платини изпълняваше ролята на съветник на Блатер от 1998 до 2002, като договорът му е бил за 300 хиляди швейцарски франка и е бил изплатен изцяло. Двамата твърдят, че са се договорили устно за допълнително заплащане в размер на 1 милион на година за две години, а това плащане е направено едва през 2011, девет години по-късно.

"Той беше част от екипа ми и си заслужаваше милиона. Платини ми каза, че цената му е един милион (на година), а аз му отговорих, че тогава ще бъде с мен срещу един милион. Имахме джентълменско споразумение да оправим баланса на по-късен етап, когато финансовото състояние на ФИФА го позволява. Тези пари му бяха дължими", каза 85-годишният Блатер пред съда.

"Не знам защо сме обвиняеми за една административна процедура. Това разследване бе едно седемгодишно наказание - цяла вечност", допълни швейцарецът, който трябваше да даде показания още вчера, но получи ден отсрочка заради здравословни проблеми.

Присъдата по делото ще бъде обявена на 8 юли.

Още футболни новини четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички