Обжалват оправдателната присъда на Сеп Блатер и Мишел Платини


Обжалват оправдателната присъда на Сеп Блатер и Мишел Платини
Снимка: Getty Images/Guliver

2051 0

Оправдателната присъда на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и на бившия шеф на УЕФА Мишел Платини в процеса за измама ще бъде обжалвана от швейцарските федерални прокурори, предаде „ДПА“.

Жалбата е била пусната в петък, обявиха от офиса на главния прокурор. Това означава, че Федералният наказателен съд трябва да обясни решението си от 8 юли в писмено изявление. След това прокурорите ще решат дали да обжалват решението.

Обвиненията към Блатер и Платини бяха повдигнати през ноември 2021 заради предполагаем незаконен превод от ФИФА към бившия френски национал в размер на 2 милиона франка.

Платини работи като консултант на Блатер между 1998 и 2002, когато швейцарецът все още бе начело на ФИФА. Легендарният французин получаваше годишно възнаграждение в размер 300 000 франка. От прокуратурата обаче разкриха, че осем години след края на сътрудничеството помежду им Платини е декларирал задължения в размер на 2 милиона франка, които са били покрити от транша на ФИФА в началото на 2011. Разследването твърдеше, че "плащането е неоснователно".

Сеп Блатер ръководи ФИФА от 1998 до 2015. В момента той е на 86 години.

Прокуратурата искаше условна присъда от една година и осем месеца и за двамата, а Платини да бъде глобен с около 2,2 милиона швейцарски франка, първоначалното плащане плюс данъците за социално осигуряване, които ФИФА също плати.

Съдът Белинзона обаче каза, че "доказателствата подкрепят версията на обвиняемия, следователно фактите от обвинителния акт не могат да се считат за установени с вероятност, граничеща със сигурност, и съдът има сериозни съмнения относно версията от прокуратурата".

А ето защо самото дело започна с фалстарт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички