Лео и Лео, слушайте внимателно, ако искате да спечелите Световното първенство 2022!


Лео и Лео, слушайте внимателно, ако искате да спечелите Световното първенство 2022!
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images

7486 0

Още в третия ден на Световното първенство 2022 зрителите станаха свидетели на огромна сензация. Отборът с втори най-големи шансове за триумф в турнира - Аржентина (според специалисти и анализатори само Бразилия е по-вероятен първенец на света), се сгромоляса в първия си двубой от груповата фаза и допусна поражение с 1:2.

"Гаучосите" се изправиха срещу поне на хартия най-слабия опонент в групата - Саудитска Арабия, като се предполагаше, че страната от Близкия изток, която е излизала от групи на световно само веднъж в историята си - при дебюта през 1994 година, няма никакви шансове. Нещо повече, изглеждаше трудно да съумее да спечели дори точка в компанията на южноамериканския тим, Мексико и Полша.

Грешката на Скалони и Аржентина преди Мондиал 2022

И колкото и шокиращ да е развоят на срещата, "гаучосите" трябваше да имат едно на ум. Въпреки че в последно време арабската страна допуска колебливи резултати, те идват срещу съперници като Хърватия (загуба), Исландия (победа), Северна Македония (победа), САЩ (равенство), Еквадор (равенство). В никакъв случай не тимове, доближаващи се до класата на Лионел Меси и компания, но и категорично над нивото на последните четири тима, с които Аржентина игра - Обединените арабски емирства, Джамайка, Хондурас, Естония.

Във всички тези срещи, провели се в периода юни - ноември тази година, селекцията на Лионел Скалони отбеляза общо 16 попадения и не допусна нито едно. Ясно е, че не е най-правилното нещо да се организира приятелска среща с отбор, който може да се окаже съперник на тима няколко дни по-късно, но нима няма достатъчно класни отбори, които не съумяха да се класират за Мондиал 2022? Нима не можеше контролите през юни и септември да бъдат срещу по-сериозни имена?

Саудитска Арабия бе показала: Аржентина ще съжалява, ако я подцени

Саудитска Арабия бе отписван от всички и това не изглеждаше нелогично. Трябва да отбележим обаче, че около квалификациите за класиране на Мондиал 2022 в зона „Азия“ страната имаше 11 (почти) безпогрешни мача (един от тях бе приятелски). Какво се случи в тях? Селекцията на Ерве Рьонар имаше 10 победи и 1 равенство!

Мондиал 2022: две основни причини за успеха на Саудитска Арабия над Аржентина

Началото на мача за страната от Близкия изток бе кошмарно. Почти цяло първо полувреме със сериозни положенията само пред едната врата. Аржентина можеше да е вкарала над умопомрачителните пет гола само през тази част. Изпълненият с класа състав на Скалони използваше отлично високо изнесената отбрана на противника.

С изпълнители като Лионел Меси, Лаутаро Мартинес, Анхел ди Мария, Леандро Паредес, Родриго де Пол и Папу Гомес – всяко подаване можеше да се окаже безкрайно прецизно и на неговия край можеше да се стигне до изпипано до последен детайл овладяване. И това се случваше. Отново и отново. Падаха голове. Отново и отново. Но се отменяха. За сантиметри, не, дори милиметри.

Червената лампа стана черна от мигане, но въпреки това Ерве Рьонар не промени генерално плана си от началото на срещата. Неговият тим съумя да оцелее до почивката, а след това дойде време и за втората основна причина.

Пределно мотивиран отбор срещу тим, който вярва, че мачът е приключил, въпреки че води само с едно попадение. Колко често сме го гледали това във футбола! Греди, отменени попадения – не влизат в статистиката като голове, не печелят срещи. Какво ли е казал Скалони на почивката и носи ли той вина за спадналата мотивация на звездите му? Разбира се, че да!

Проблемът за Скалони на Световното първенство 2022

Не би било коректно да не отбележим, че Лео Скалони имаше затрудняващи ситуацията обстоятелства. Той потърси промени веднага след негативния развой, но когато погледна на резервната скамейка там липсваха двама от най-важните футболисти в нападение, които не са титуляри – Хоакин Корея и Николас Гонсалес. И двамата отпаднаха от състава дни преди форума поради травми.

Положителното за Аржентина от загубата на старта на Мондиал 2022

Да, Аржентина разочарова всички свои привърженици и разби всички категорични прогнози за (лесна) победа на старта. Да, Лионел Меси и компания приключиха с приказната си серия от 36 поредни мача без победа – най-силната активна такава, преди да бъде приключена. НО!

Неведнъж е ставало въпрос, че подобна поредица може да носи излишен товар. Треньори и на клубни, и на национални тимове са го признавали. Този товар едва ли се усеща в мач срещу Саудитска Арабия, но на евентуален осминафинал доста повече хора биха говорили за серията, ако все още съществуваше.

Освен това Лионел Скалони ясно видя, че неговият тим не се намира в най-добро състояние. Въпреки 36-те мача без загуба, въпреки разгромните победи в последните срещи преди Мондиала. Вече се сблъска със суровата реалност на Световното първенство 2022 и знае какво го очаква. Специалистът ще има достатъчно време да коригира това, а звездният състав на Аржентина получи важен урок, който в крайна сметка дори може да изведе тима до така бленувания трофей на Мондиал 2022!

Световно първенство 2022 - Аржентина срещу Саудитска Арабия: новини в SportLive.bg

Първата "бомба" в Катар е факт - Саудитска Арабия взе 3 точки от Аржентина (ГАЛЕРИЯ + ВИДЕО)

СНИМКИ: Как съдията подлуди щаба на Саудитска Арабия преди сензацията с Аржентина

ВИДЕО: Какво правиш, Лео? Меси отказа да вкара в края при шока на Мондиал 2022

Гръм и мълнии! Саудитска Арабия обърна Аржентина с две бижута за 5' - голът на Мондиал 2022 (ВИДЕО)

Световното първенство 2022: Ако това е дузпа за Аржентина, как ТУК нямаше фал в атака преди това (ВИДЕО)

Мондиал 2022: Не провокирай Меси! Вратарят на Саудитска Арабия хитрува, но бе наказан (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички