"Лебедът, който щеше да е грозно патенце": Ал Тумама поема от зрелището на Световното (ГАЛЕРИЯ)


"Лебедът, който щеше да е грозно патенце": Ал Тумама поема от зрелището на Световното (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

1252 0

Всеки един от осемте стадиона, на които ще се проведат битките от Световното първенство 2022, има своята впечатляваща история. Изключение не прати и Ал Тумама - арената, която е трябвало да бъде "грозно патенце", но в крайна сметка се оказва истински "лебед". Ето каква е и историята му:

Как е построен Ал Тумама?

На мястото, където е издигнат Ал Тумама, първоначално плановете са били да бъде изграден друг, много по-скромен стадион. Неговите трибуни е трябвало да бъдат до голяма степен под нивото на земята, а навесът е щял да бъде покрит с трева, като само западната трибуна е трябвало да бъде с форма на диагонална стена. Дизайнът предизвика тогава асоциации с преносим компютър, като стадионът си спечели и това прозвище.

След избора на Катар за домакин на Мондиала строителството беше спряно в ранен етап и след няколко години беше приет изцяло нов план, с далеч по-сериозен проект.

Подготвителната работа започва през 2016-а, а същинската част на 1-и март 2017-а, като арената беше тържествено открита на 22-и октомври с финалния мач от Emirates Cup.

Какви са характеристиките на стадиона?

Стадионът е изграден по план с перфектен диаметрален кръг от 240 метра, като арената е разделена на две нива, прекъснати от бизнес ивица, като освен ВИП зоните, трибуните са разделени на зелени и червени от двете страни. Стадионът е оборудван и с охладителна система.

Темата на Ал Тумама е традиционна арабска шапка, известна в района като „гафия“. Съоръжението наподобява „гафия“ чрез външната си кръгла форма, перфорирана с дантелена фасада и плосък декоративен покрив, изцяло в бяло. Проектът на стадиона е изведен от популярна места архитектурна фирма, като до него има и направен голям тренировъчен комплекс.

Как ще се ползва?

По време на турнира стадионът ще посрещне шест мача от групите, както и по един осминафинал и четвъртфинал. След края капацитетът ще бъде намален до 20 хиляди човека. Така ще бъде отстранено и второто ниво на стадиона, а на местата им ще бъдат построени спортни клиники и бутиков хотел с 60 места.

Мачовете на Ал Тумама:

Сенегал – Нидерландия

Испания – Коста Рика

Катар – Сенегал

Белгия – Мароко

Иран – САЩ

Канада – Мексико

1 1/8-финал

1 1/4-финал

ГАЛЕРИЯ: Катар не приема "грозни патенца" за Световното - превърна Ал Тумама в "лебед"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички