"Колизеумът", който ще приюти финалната битка за Световното първенство (ГАЛЕРИЯ)


"Колизеумът", който ще приюти финалната битка за Световното първенство (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

2692 0

Започва Световното първенство 2022 и целият свят насочва поглед към Катар. Днес (20 ноември) се открива, а финалът ще се състои на 18 декември. Предстоят зрелищни битки, а кулминацията ще бъде приютена от истинско бижу - стадион Лусаил.

Как е построен стадион Лусаил?

Най-големият стадион на Мондиала в Катар, който ще бъде домакин, наред с други фази, е построен в Лусаил. Нов, футуристичен град в процес на доизграждане, дори след Световното първенство. Самото място се намира на по-малко от 20 километра от центъра на столицата.

До стадиона е построена крайна станция на една от линиите на метрото в Доха, което е достатъчно адаптивно за всички, които ще посещават срещите на арената.

Подготвителните дейности по строежа започнаха през 2015-а година, а реалното строителство стартира през пролетта на 2017-а година. Окончателната концепция на стадиона беше дълго пазена тайна и не беше представяна предварително на широката общественост до края на 2018-а година. Именно тогава работата вече беше в напреднал етап, а съоръжението практически беше готово в края на 2021-а година, като мачове се играха през лятото на следващата година.

Характеристиките на стадиона?

Арената има характерно за футбола оформление, с трибуни, разположени отвсякъде, които побират до 80 хиляди човека. Това прави стадиона един от най-големите в Близкия изток. Аудиторията ще бъде разделена на два етажа, като във всеки ъгъл има голям LED екран. Трибуните са покрити с огромен мембранен покрив от 45 000 квадратни метра и е един единствен по рода си. Освен всичко съоръжението е оборудвано и с охладителна система.

Архитектурната концепция е базирана на традиционни местни мотиви, след като екстериорът докосва местните златни фасади, плюс класическата за Катар купа, а цветовата схема на седалките е изцяло имплементирана покрай културното наследство на страна в емирството.

По време на Световното стадионът ще бъде използван за шест мача от груповата фаза, един осминафинал, един четвъртфинал, един полуфинал, както и кулминацията – финалът на Мондиал 2022. след турнира горното ниво на трибуните ще бъде демонитрано и капацитетът ще бъде намален до 40 хиляди зрители.

Мястото ще бъде частично преустроено в обществен обект, в който ще има училища, кафенета, магазини, клиники и др.

Мачовете на Лусаил:

Аржентина – Саудитска Арабия

Бразилия – Сърбия

Аржентина – Мексико

Португалия – Уругвай

Саудитска Арабия – Мексико

Камерун – Бразилия

1 1/8-финал

1 1/4-финал

1 1/2-финал

Финал

Вижте и повече от Лусаил - бляскавото бижу за кулминацията на Мондиал 2022 (ГАЛЕРИЯ)!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички