"Стадионът-изключение" на Световното първенство в Катар - Ал Байт (ГАЛЕРИЯ)


"Стадионът-изключение" на Световното първенство в Катар - Ал Байт (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

5889 0

На Световното първенство в Катар исторически ще има само осем стадиона, на които да се провеждат срещите - най-малкият брой арени в историята на мондиали. Един от тях се отличава от всички останали - става въпрос за Ал Байт.

Как е построен стадион Ал Байт?

Подготвителната работа по терена започва през 2014-а година, а същинското изграждане на стадиона стартира през септември 2015-а година. Арената е готово практически в началото на 2019-а година, но първият, изигран там мач е едва на 30-и ноември 2021-а година.

Тогава се провежда първият мач за Арабската Купа на нациите, след което стадионът приема и финала от надпреварата.

Какви са характеристиките на Ал Баит?

Това е единственият стадион от всички на Мондиала, който се намира извън столицата на Катар – Доха. Ал Байт е на 50 километра северно от центъра, а арената е втората по големина от големия форум – с капацитет от 60 хиляди зрители, и ще бъде домакин на откриването на Световното.

Огромната площ земя на юг от комплекса Ал-Шаур е предварително определена за стадиона. Той е обграден от голям квадрат с кръгло очертания, а отстрани има много зелени площи. Два пътя, изградени върху естакади, ще спомагат на хората да стигат директно до арената, като в допълнение има и множество паркоместа.

Трибуните обграждат терена от всички страни и са разделени на три етажа. Оборудвани са с предимно с пластмасови седалки, които са червени на цвят. Цветовата схема е подсилена от черни хоризонтални ивици с традиционни бедуински шарки, като този мотив се повтаря и във вътрешната украса на стадиона.

Както всички други съоръжения на Мондиала, и този стадион е оборудван със специална охладителна система. Само Ал Байт и Ал Джануб пък имат прибиращ се покрив, който се отваря и затваря за 20 минути. Освен че предпазва от срещаните в този район дъждове, покривът улеснява и контролирането на градусите вътре.

Първоначално Ал Байт бива планиран да бъде с червен цвят и бели ивиц, ала след това схемата е обърната. Една на пръв поглед незначителна естетическа промяна спомага да се намали температурата вътре с 5 градуса по Целзий.

По време на Световното първенство стадионът ще бъде домакин на шест мача от групите, един осминафинал, един четвъртфинал и един полуфинал. След турнира горния етаж на арената ще бъде демонтирана и полученото пространство ще бъде превърнато в петзвезден хотел, който ще включва фитнес, зона за хранене и напитки, както и друг вид съоръжения.

Кои мачове ще се изиграят на Ал Байт?

Катар – Еквадор – откриване

Мароко – Хърватия

Англия – САЩ

Испания – Германия

Нидерландия – Катар

Коста Рика – Германия

1 1/8-финал

1 1/4-финал

1 1/2-финал

Вижте стадиона на Световното първенство, който се отличава от всички останали с най-важното - локацията (ГАЛЕРИЯ).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички