"Камикадзе": стадионът на Световното първенство, който е създаден, за да бъде унищожен (ГАЛЕРИЯ)


"Камикадзе": стадионът на Световното първенство, който е създаден, за да бъде унищожен (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: iStock

46023 0

Безспорно най-нестандартният и най-любопитен стадион за Световното първенство е и този с най-необичайното име - 974. Арената е построена по нетрадиционен начин и с нетрадиционни цели, тъй като ще бъде разрушена веднага след Мондиала.

Как е построен стадион 974?

Подготовката за обработването на мястото започва през есента на 2017-а година, а реалното строителство две години по-късно. След още две пък стадионът заработва и приема първите си мачове в края на 2021-а година, като част от турнира Купата на арабските нации, която се провежда в страната. Стадионът е планиран като временен и трябва да бъде разрушен след края на Мондиала.

Какви са отличителните черти на 974?

Един от най-забележителните аспекти на стадиона е използването на рециклираните транспортни контейнери, като основа на строителни материали. Многоцветните контейнери правят така, че стадионът отдалеч да изглежда направен от гигантски лего-играчки. Мотивите отново са адаптирани спрямо културата на страната-домакин.

Самите контейнери пък се позовават на пристанищните традиции на Доха, а точно 974 от тях са използвани при построяването на стадиона, като не случайно това е числото за име на арената. Това е и телефонният код на Катар.

Използвани са също така голям брой стоманени елементи, сглобяеми компоненти, а изборът на материали значително намалява разходите в хода на строежа му. Стадионът е на два етажа с „лента“ от ложи. Първите редове са на нивото на терена, а седалките са сини. Капацитетът му е 40 хиляди седящи места, като в два от ъглите са поставени големи екрани. Стадионът е поркит до голяма степен, като само първите редове не са, макар първоначалните амбиции на инженерите да са били и те да бъдат под навес.

Как ще се използва съоръжението?

Това е първият стадион, построен за Мондиала, който впоследствие ще бъде напълно разрушен. След това пък мястото ще бъде превърнато в зелена площ, а елементи от него ще бъдат използвани за изграждане на други структури. Интересен факт е, че има идея всичко от 974 да бъде транспортирано до Уругвай, където да стане стадион от Мондиал 2030, ако латинската страна получи правото да бъде домакин в добавка с Аржентина, Парагвай и Чили.

По време на шампионата стадионът ще бъде арена на шест мача от груповата фаза, както и един осминафинал.

Кои мачове ще се играят на 974?

Мексико – Полша

Португалия – Гана

Франция – Дания

Бразилия – Швейцария

Полша – Аржентина

Сърбия – Швейцария

1 1/8-финал

Вижте "камикадзето" на Мондиал 2022: временният стадион (ГАЛЕРИЯ).

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички