След лошата шега на съдбата: Сенегал "атакува" Катар с нов Х-фактор


След лошата шега на съдбата: Сенегал "атакува" Катар с нов Х-фактор
Снимка: Getty Images

2574 0

Сенегал е действащият шампион на Африка и е считан за най-качествения отбор от континента, който ще участва на Световното първенство в Катар. „Лъвовете от Теранга“ са в група "А" заедно с домакина Катар, Нидерландия и Еквадор. След заслужения исторически триумф с трофея на Черния континент и с оглед на сериозната класа в отбора, селекцията на треньора Алиу Сисе мечтае да стане първият отбор от Африка, който ще прескочи фазата на ¼-финалите на Мондиал.

Всичко за Сенегал вървеше по план до миналия уикенд, когато най-голямата звезда в отбора Садио Мане, който остана и втори в класацията за „Златната топка“, получи контузия по време на мача на своя Байерн Мюнхен срещу Вердер Бремен. Перлата на тима е с травма на пищяла на десния си крак. От футболната федерация на страната обявиха, че Мане по всяка вероятност ще бъде в окончателния състав за Катар, но току преди Световното бе обявена окончателната "присъда" - Мане няма да играе в Катар. 

Още в първата си среща на 21 ноември Сенегал се изправя срещу фаворита в групата – Нидерландия. И без голямата звезда на тима друг ще трябва да поеме лидерската позиция на терена. 

В тази роля ще влезе капитанът Калиду Кулибали. 31-годишният защитник е истински звяр заради своите физически данни и се счита за един от най-добрите в света, подвизаващи се в сърцето на ариегарда.

През последните години той закономерно бе трансферна цел на куп европейски колоси, но собственикът на Наполи Аурелио де Лаурентис режеше всички кандидати за него, искайки огромна трансферна сума за правата му. През това лято Челси успя да го привлече в редиците, след като прекара цели 8 години в състава на „партенопеите“.

ОТКАЗЪТ ДА ИГРАЕ ЗА ФРАНЦИЯ

Съществуваше голяма възможност той сега да не защитава честта на Сенегал, а на световния шампион Франция. Причината е, че Калиду е роден във Франция от сенегалски родители, но имаше право да избере дали да играе за представителния отбор на „петлите“ или на „Лъвовете от Теранга“. Той има 11 мача за юношеския национален отбор на Франция до 20 години.

Треньорът на „петлите“ Дидие Дешам пожела той да играе за тях, но през септември 2015 година Калиду избира да защитава честта на Сенегал.

Кулибали е практикуващ мюсюлманин. Той се моли преди всеки мач и изпълнява всички заръки на своята религия.

ВИЗИТКА

Калиду Кулибали е роден на 20 юни 1991 година в Сен Дие де Вож, Франция. Първите си стъпки във футбола прави в школата на Сен Дие, а след продължава и в академията на Мец. Професионалната му кариера стартира в Мец, а през 2012 година преминава в белгийския Генк. С тима печели купата на страната през 2013 година.

Наполи го привлича през 2014 година и при италианците той се превръща в един от най-добрите защитници в света. С „партенопеите“ така и не успява да стане шампион, след като тимът се проваля на няколко пъти на финалната права. Все пак печели два трофея – Суперкупата на Италия през 2014 година и Купата на страната през 2020 година.

От началото на този сезон е играч на Челси.

За периода 2011-2012 година изиграва 11 мача за юношеския национален отбор на Франция, като дори играе на Световното първенство до 20 години в Колумбия.

В крайна сметка отхвърля възможността на защитава честта на Франция и дебютира за Сенегал през септември 2015 година. С „Лъвовете от Теранга“ участва на Мондиала в Русия през 2018 година, а в началото на тази година извежда с капитанската лента родината си до исторически първи триумф с трофея за Купата на Африка.

ЛЮБИМА ПОЗИЦИЯ НА ТЕРЕНА

Калиду Кулибали се подвизава като централен защитник. Отличава се с едрите си габарити 195 см. Стилът му е агресивен, което му носи немалко картони. Сравнително бърз е за физическите си данни, като притежава и завидна техника. Умее да задържа топката и има поглед върху играта.

Заради своята гъвкавост се случва да бъде използван и като краен защитник и по двата фланга. Понякога се е налагало да играе и като дефанзивен халф.

ЗАЩО Е Х ФАКТОРЪТ НА СЕНЕГАЛ?

Кулибали е една от най-големите звезди на „Лъвовете от Теранга“. Дори той и Садио Мане са считани за двамата истински топ играчи в състава на Сенегал. Към настоящия момент, особено заради контузията на Мане, отговорността ще падне върху плещите на Калиду.

Още в първия си мач на Световното Сенегал ще се изправи срещу фаворита Нидерландия. Със сигурност в този мач тежестта ще падне върху защитата, която ще бъде дирижирана от Калиду. Ако сенегалците успеят да удържат „лалетата“, определено ще имат сериозни шансове да продължат към елиминациите.

ФОРМА

Калиду Кулибали отскоро в Челси, но се представя на висота, когато получи шанс за изява. Постепенно той се доближава до върховата си форма, но все още не е твърд титуляр в схемата на новия наставник Греъм Потър. Очевидно му е нужно и известно време за адаптация.

„Сините“ от Лондон сравнително лесно минаха през групата си в Шампионската лига и продължиха към елиминациите. Във Висшата лига Челси се представя доста колебливо и е на 7-ото място.

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички