Да станеш 3-ти в дебютното Световно, и то след ужаса на войната - историята на една новопризната страна (ВИДЕО)


Да станеш 3-ти в дебютното Световно, и то след ужаса на войната - историята на една новопризната страна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4937 0

През първата половина на 20-и век Балканите биват разкъсвани от войни. Хиляди напускат родните си места, а нови нации се сформират и биват признавани. Една от тях е Хърватия, която обявява своето отцепване от Югославия през 1990 г., Това води до ужасяваща 5-годишна битка за независимост, приключила през 1996 г. с встъпването на страната в членството на Европейския съвет. 

Хърватският народ е далеч от мисълта за покоряване на футболните върхове, а самото класиране на Световното първенство във Франция бива счетено като победа. Тогава възпитаниците на Мирослав Блажевич изпреварват Гърция с една единствена точка, която ги изпраща на световните финали.

Въпреки неочакваното си класиране измежду 32-те най-добри страни, хърватите искат да докажат на света, че ги има и че не отиват на екскурзия във Франция. Именно това и правят.

Хърватия на Световното по футбол през 1998

Първия си мач балканската страна печели удобно с 3:1 срещу състава на Ямайка, последван от победа над Япония с 1:0. Футболистите на Блажевич играят със самочувствие, каквото никой не очаква. Прекрасната комбинация от елегантност, точност и сила между Звонимир Бобан от Милан, Славен Билич от Евертън и Альоша Асанович от Дарби Каунти бива допълнена от хищническия инстинкт за голове на легендарния Давор Шукер, който по-късно се превръща и в голмайстор на първенството.

Последния си двубой от групите "шахматистите" губят с 1 гол от Аржентина. Това обаче не помрачава настроението им, а наличието на такова си проличава още в следващия мач.

В 1/8-финалния си сблъсък Хърватия се изправя срещу солидния отбор на Румъния, разполагащ с легендарния Джика Хаджи в редиците си. Това не попречва на Шукер да разстреля вратата на румънците, с което изпраща страната си на 1/4-финалите. Това е като глътка въздух и мечта за милионите хървати, преживели ужаса на войната. Улиците на страната биват огласени от хиляди празнуващи фенове.

В следващото изпитание пред Блажевич и играчите му се превръща европейският шампион в лицето на Германия. Бундестимът влиза в мача с настроение да прекъсне приключението на балканския отбор. Немският треньор - Берти Фогтс, обаче видимо не си е взел поука от злополучния финал на Евро 92, загубен от Дания, и отпадането от 1/4-финалите на Световното през 1994 г. от Христо Стоичков и компания. Именно същото се случва и в двубоя срещу Хърватия. Германците биват разгромени с 3:0 насред Лион, а Шукер и Бобан разиграват по цялото игрище съперниците си, които стоят срещу тях без отговор.

Невероятно, но факт - хърватите са на полуфинал и следва да се изправят се срещу домакина Франция. За пореден път смайват всички. Отново Шукер смълчава препълнения до краен предел "Стад дьо Франс" с гол във вратата на по-късно отличения за най-добър вратар на първенството Фабиен Бартез.

В рамките на минута обаче витаещите в небесата хървати биват приземени след изравнителното попадение на Лилиан Тюрам. Той се разписва отново в 70-ата минута за 2:1, колкото и завършва мачът. Това са и единствените две попадения в близо 150 мача на защитника с екипа на националния отбор. По-късно Франция печели Световното първенство.

Хърватия от своя страна си извоюва бронзовите медали след победа над Холандия с 2:1 в мача за третото място, а нападателят на "шахматистите" печели голмайсторския приз на турнира. 

Момчетата на Мирослав Блажевич нито печелят трофея, нито достигат финала, но изпращат послание към целия свят - как една съсипана от войната държава разгромява едни от най-големите звезди във футбола и показва на света, че съществува, и то по най-зрелищния начин. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички