Да ти платят десетки милиони накуп, само и само да не играеш


Да ти платят десетки милиони накуп, само и само да не играеш
Снимка: Guliver/GettyImages

10000 0

В последните две десетилетия спортът в световен мащаб се превърна в истинска мултимилиардна индустрия, която генерира невероятни приходи. Това важи с пълна сила за футбола на най-високо европейско равнище, както и за основните американски спортове - американски футбол, баскетбол и бейзбол. С навлизането на милиарди годишно в тези спортове, се увеличиха многократно и възнагражденията на самите изпълнители, а едни от най-високите заплати изобщо се раздават в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. Най-добрите изпълнители вече взимат по над 40 милиона долара от отборите си на годишна база, но има и няколко много любопитни случая, в които даден клуб плаща невероятни суми на играч, само и само да се отърве от него. Сега ще ви представим няколко такива случая от "лигата на извънземните": 

За да разберете защо тези играчи са получили тези невероятни пари, трябва да знаете, че според колективния договор на играчите и собствениците на отбори в НБА, договорите на баскетболистите са гарантирани. Тоест, ако някой подпише за 5 години и 100 милиона долара, но не играе в последните 2 години от контракта си поради различни причини, той пак ще получи всяка стотинка от контракта си, ако не се разбере с ръководството за някакъв вид отстъпка и не вземе по-малко от тази сума.

1. Гилбърт Аринас - получава 63 милиона от Орландо Меджик, за да напусне

Някогашната суперзвезда на Вашингтон Уизърдс направи ужасяващ спад в кариерата си, която премина през редица контузии и скандали, включително изваждане на пистолет и неговото насочване към съотборник. Въпреки това през лятото на 2008 година той получи договор за 6 години и 111 милиона долара от "вълшебниите", което в крайна сметка се оказа една от най-големите грешки в историята на клуба от столицата. През 2009 година той и негов съотборник едва са разтървани на Коледа, след като се скарали за пари от хазарт. И двамата са имали пистолети, а в последствие НБА изважда Аринас от лигата за неопределено време, без да получава заплата.

В крайна сметка той се завръща за сезон 2010/11, когато Уизърдс успява да го трансферира в Орландо Меджик. В края на 2011 година от клуба го освобождават, използвайки нова клауза в контракта между лигата и играчите. За целта, Аринас трябва да получи 63 милиона долара от Орландо, а чекове по тази сделка той е получавал до края на 2016 година - не е зле за баскетболист, който играе общо 7 мача след това в НБА.

2. Майкъл Финли, получава 51.8 милиона долара от Далас Маверикс

Как баскетболист, който в първия си сезон за отбора има най-много точки, асистнеции и откраднати топки се оказва ненужен? Това се пита и Майкъл Финли, който беше един от водещите играчи на Далас Маверикс в периода 1996 - 2005. Да, с напредването на възрастта продукцията му не е толкова добра, но гардът играе добре във второстепенна роля зад звездата на тима Дирк Новицики. Въпреки че е вторият най-добър реализатор на тима, Далас го освобождава след края на сезон 2004/05, като трябва да му изплати 51.8 милиона долара в рамките на 3 години и половина.

Финли обаче едва ли е много сърдит, защото след това играе успешно за Сан Антонио Спърс, а през 2007 година печели и единствената си титла в НБА.

3. Джош Смит, получава 36 милиона долара от Детройт Пистънс

Тежкото крило изживява тежък период в лигата - считан за един от най-добрите играчи на своята позиция, Смит подписва сериозен контракт с Детройт Пистън през лятото на 2013 година, и то след сезон, в който стана най-младият играч с над 1000 чадъра в НБА. Също така той попадна и в идеалния отбор на защитниците, с което си заслужи контракт за 4 години и 54 милиона долара. Преминаването на НБА основно към стрелба от тройката обаче превърна Джош Смит от обещаващо крило в неефективен за модерния баскетбол играч. Само година и половина по-късно той е освободен от "буталата", но не и без сериозната компенсация от 36 милиона долара. Детройт до последно се опитваше да го трансферира, но интересът към него и контракта му беше нулев.

4. Стив Френсис, получава 30 милиона долара от Портланд Трейлблейзърс

Гардът е една от големите енигми в историята на НБА - какво щеше да стане с избрания под №2 в драфта играч, ако никога не беше припарвал до Ню Йорк Никс? Френсис записва силни сезони за Хюстън и Орландо, но липсата на добър състав за атака на шампионските пръстени влудява гарда и той настоява да напусне. В крайна сметка е пратен в Ню Йорк, където се засича със Стефон Марбъри. Останалото е история - двамата гардове с абсолютно идентичен стил на игра не могат да се разберат кой да държи топката, скандалите се превръщат в ежедневие, а Никс в крайна сметка се отказва от Френсис, пращайки го в Портланд Трейлблейзърс. Ръководството на отбора веднага го освобождава, плащайки му 30 милиона долара без да запише и минута игра за тима.

5. Кармело Антъни, получава 25.5 милиона долара от Атланта Хоукс

През цялата си кариера Антъни е бил №1 опция в нападение и един от играчите с най-богат атакуващ арсенал в НБА. В последните години обаче той така и не се нагоди към новата реалност в лигата - стреляне на тройки, атака на коша и никакви стрелби от средно разстояние. Така той се превърна в неефективно крило, което не стреля добре от тройката и не играе изобщо в защита. След сезон в Оклахома Сити Тъндър, "гръмотевиците" виждат, че нещата с него на паркета не се получават, и го трансферират в Атланта Хоукс за Денис Шрьодер. "Ястребите", които са в процес на преизграждане на тима в момента, веднага откупуват правата му и го правят свободен агент - срещу 25.5 милиона долара. В момента Антъни на хартия е играч на Хюстън Рокетс, но не е играл вече повече от месец заради споменатите по-горе слабости.

Също толкова интересен е и материалът ни за това как баскетболна марка №1 в света пробива на футболния пазар!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички