Националният отбор по волейбол започва похода си към Олимпийските игри в Токио 2020


Националният отбор по волейбол започва похода си към Олимпийските игри в Токио 2020
Снимка: https://www.volleyball.world/en/vnl

3669 0

Националният отбор по волейбол на България започва днес похода си към Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Играчите на Силвано Пранди ще имат за съперници отборите на Египет, Пуерто Рико и Бразилия, като ще се изправят срещу тях в тази последователност в следващите три дни.

"Лъвовете" ще имат подкрепата на публиката в зала "Конгресна" в Двореца на Културата и Спорта във Варна. Очаква се трибуните да бъдат изпълнени до краен предел както днес, така и в събота и неделя.

Тежката битка за България стартира днес от 20:30 часа. Съперникът ни Египет все още няма победа в официален мач, като "лъвовете" ни печелят в Лондон 2012 с 3:1 и на Световното първенство през 2014 година с 3:2. Преди по-малко от година пък България побеждава "фараоните" и в контролна среща с 3:0.

Втория съперник на България е Пуерто Рико. В събота отново от 20:30 часа момчетата на Силвано Пранди ще премерят сили с друг тим, от който не са губили. До момента България и Пуерто Рико са се срещали на Световното първенство, на което бяхме домакини заедно с Италия през 2018 година. Тогава "трикольорите" печелят с 3:0 в предварителна група D.

Най-тежкият тест за България ще бъде и последният мач от олимпийската квалификация. В неделя тимът ни излиза срещу може би най-успешния отбор в историята на мъжкия волейбол. Трикратни олимпийски шампиони, двукратни световни, три пъти победители за Световната купа, девет пъти шампиони в Лига на нациите и 31 пъти първенци на Южна Америка - Бразилия.

През годините "лъвовете" са имали огромен брой мачове със "селесао", а много от тях ще останат в спомените на българския волейболен фен. Само от 2010 година до днес двете селекции имат 14 сблъсъка на всички възможни турнири. Именно през 2010 година пък е една от най-спорните срещи между двата тима. Тогава селекциите се изправят една срещу друга във втората групова фаза от Световното първенство в Италия, като южноамериканците губят нарочно, за си уредят по-лесен път до финал, който в крайна сметка печелят, за да се окичат със златото. Последната ни победа над Бразилия пък е през 2018 година, след като печелим с 3:2. Арена на сблъсъка пък отново е зала "Конгресна" в морската ни столица. 

Очакванията са още от първата среща националният селекционер Силвано Пранди да заложи на основния състав. Георги Сеганов ще поеме диригентската палка. Като диагонал на разпределителя напълно очаквано ще е Цветан Соколов, а посрещачите се очаква да бъдат Мартин Атанасов и Тодор Скримов. За централни блокировачи Професора ще разчита на капитана Виктор Йосифов и на Светослав Гоцев, а Теодор Салпаров ще бъде либеро.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички