Украинска звезда: Бях близо до България, няма да стана Рамбо за 1 седмица


Украинска звезда: Бях близо до България, няма да стана Рамбо за 1 седмица
Снимка: iStock

7702 0

Бившият тенисист Александър Долгополов разказа в сряда пред L'Équipe за пътуването си към Украйна, което е предприел, за да се включи в защитата на страната. Преди това украинецът е преминал военно обучение. “Вече започнах да тренирам стрелба и имах голям късмет бивш професионален войник да ме обучава седмица“, разкри в Instagram за феновете си играчът.

33-годишният спортист, който в кариерата си спечели три титли на ATP и достигна 13-о място в класирането, разкри че е бил на километри от България със сестра си и майка си, когато е започнала руската инвазия в Украйна. "Пристигнах в Турция ден преди всичко да започне. Заминах с майка си и сестра си заради множеството информации от най-добрите разузнавателни служби в света, след които разбрах, че възможността от избухване на война е съвсем реална. Киев и другите големи градове бяха атакувани постоянно и това ме караше непрестанно да се чудя какво може да стане утре.

"Намерих няколко момчета, които планират да отидат в Украйна от САЩ... и така започна нашето пътуване. Купихме бронирани жилетки, камуфлажни дрехи, термо очила и друго военно оборудване за нас и нашата армия и отлетяхме за Загреб. Оттам карахме през Европа и влязохме през Полша в Украйна, за да пристигнем най-накрая в столицата. Това е моят дом и ние ще го защитим! С всички останали хора! Ще остана в Киев до нашата победа и след това".

Долгополов също публикува снимка на оръжие и военна екипировка в Туитър с надпис “по-рано бяха ракети и струни, сега това“.

"Готов съм да стрелям по руската армия. Семейството ми се гордее с мен, защото постъпвам правилно, но в същото време ги е страх, тъй като са наясно какво може да ми се случи. Те обаче знаеха, че дори да искаха, нямаше да могат да ме спрат. Аз съм възрастен и сам вземам решенията си. В момента не изпращат на фронта хора без боен опит, какъвто съм аз. Най-често ни разполагат на пропускателните пунктове, за да претърсваме колите".

„Ясно ми е, че няма как да стана Рамбо за една седмица, но не се притеснявам от оръжията и в тренировъчния център успявах да улуча главата на мишената между три и пет пъти от 25 метра разстояние“ – споделя украинецът. Той разкрива още, че е пътувал до Загреб, където е купил бронирани жилетки, камуфлажни дрехи, термо очила и друго военно оборудване, след което е влязъл в Украйна през границата с Полша заедно с отряд американски доброволци.

"Светът не го осъзнава, но ние сме във война от осем години. Непрестанно живеем с това, особено хората в Донецк. В момента имаме 400 хил. обучени войници, така че няма нужда цивилните или хората като мен да бъдат изпращани на фронта. Това обаче не означава, че сме в безопасност. Ако се наложи да се сражавам – готов съм“ – завърши бившият тенисист.

Всичко най-важно от конфликта Русия - Украйна четете в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички