Беларуски волейболист открадна клубния бус, за да избяга от Украйна, ощети деца


Беларуски волейболист открадна клубния бус, за да избяга от Украйна, ощети деца
Снимка: www.instagram.com/vc_reshetylivka

6171 0

Невероятна история за липса не само на мъжество, но и на човещина у професионален волейболист дойде от Беларус. Именно гражданин на тази държава е Кирил Красневски, който се прочу с една от най-недостойните постъпки през войната между Русия и Украйна в спортната общност.

Въпросният волейболист играел за украинския Решетиловка от град Полтава. Градът все още не е разрушен от рсуките обстрели и бомби, но 34-годишният състезател се е уплашил сериозно за своята сигурност и е опитал да избяга оттам и от страната още в първите дни на военните действия. Любопитното е, че въпросният волейболист е играл в България и има български паспорт.

Беларусинът и черногорецът Райко Стругар са изпаднали в паника след ситуацията в страната и са откраднали клубния бус на Решетиловка, за да избягат от Украйна. На 26 февруари, на третия ден от руската инвазия, клубът от Суперлигата по волейбол публикува съобщение, че волейболистите са отпрашили в неизвестна посока с буса на клуба и оттам ги издирват за собствената им безопасност. "Те не са въоръжени и не представляват заплаха! Искаме да ги намерим за тяхна собствена безопасност", пише в съобщението.

Според директора на Решетиловка Сергей Котман Красневски знае как да управлява возилото, защото го е правил в мирно време. Но след началото на войната му е било забранено да кара, тъй като притежава беларуски паспорт, а за Украйна от 24 февруари насам тази страна се превърна в агресор. Котман е очаквал, че при откриването на бегълците от полицията или граничните служби реакциията на органите няма да е много мила.

Оказва се, че Красневски за втори път от началото на войната краде клубния бус. Той го прави още на 24 февруари, но е заловен в Полтава, докато се опитва да вземе колегата си Стругар. Директорът провежда разговор с двамата и им обещава, че ще бъдат евакуирани от Украйна до няколко дни. Волейболистите го слушат и се съгласяват да изчакат.

Въпреки това те не чакат и правят втори опит 2 дни по-късно. Черногорецът и беларусинът не отговарят на обажданията на директора и няколко часа след съобщението в социалните мрежи са хванати на един украински контролно-пропускателен пункт. Бусът е иззет от тях, но двамата не са задържани и не са обвинени в кражба, а военните дори им помагат да си намерят превоз до границата с Молдова. В Решетиловка казват, че няма да налагат никакви санкции на нарушителите, въпреки че не разбират поведението им.

"Ако искат да си тръгнат, моля. Въпреки че по това време в базата имаше и ученици от селскостопанския лицей. Автобусът беше под ръка за всеки случай, ако дете трябваше да бъде откарано в болница. Но играчът реши, че той най-много се нуждае от него", казва Котман.

След инцидента посланикът на Черна гора в Украйна се обажда на директора, за да се извини за действията на сънародника си. От Беларус не постъпва реакция. Котман успява да се чуе с Красневски по-късно. Пита го защо е направил това. "Той каза: Е, трябваше ми". Казах му: "Говорихме, че ще ти помогна. И в базата имаше деца, не помисли ли за тях? Кирил само отбеляза: "Няма да те слушам". Той дори не осъзнаваше колко подло е постъпил. Той има нужда - точка. Много неприятно. Човекът мислеше само за себе си. И повтарям, волейболистите бяха в безопасност в базата, а преди това се договорихме за всичко", споделя Котман пред zerkalo.io. В момента беларусинът е във Франция, тренира там, а в скоро време възнамерява да се придвижи до Минск.

Снимка: www.instagram.com/vc_reshetylivka/

Източник: by.tribuna.com/

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички